www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ Evropy 2022

SOUHRN: Martins Sesks suverénně opanoval Tet Rally Liepaja

5. července 2022 • 20:00

Tři týdny po polské soutěži pokračuje mistrovství Evropy v automobilových soutěžích dalším závodem na rychlé šotolině. Tentokrát se posádky přesunuly do Pobaltí, kde se uskuteční další ročník Tet Rally Liepaja. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Základní informace k Tet Rally Liepaja

Martins Sesks - Renars Francis (Škoda Fabia Rally2 Evo) - Tet Rally Liepaja 2022

Lotyšský závod mistrovství Evropy jedoucí se pod názvem Tet Rally Liepaja opanoval suverénním způsobem domácí jezdec Martins Sesks, který svůj návrat za volant vozu kategorie R5 po třech letech oslavil vítězstvím ve všech rychlosních zkouškách.

Martins Sesks pochází z Liepaje a tuto soutěž zná jako své boty. Startoval v ní již mnohokrát, v roce 2019 v rámci odměny za vítězství v ERC Junior také s vozem Škoda Fabia R5, se kterým dokázal vybojovat výbornou třetí příčku absolutně. Posléze se věnoval startům v JWRC s vozem s jednou poháněnou nápravou. Do Evropy se vrátil zpět až letos, dosud startoval s vozem Škoda Fabia R4 v promotérem pohnojené kategorii ERC Open. I proto se rozhodl startovat na domácí soutěži se speciálem Škoda Fabia Rally2 Evo lotyšské stáje SRT. A všechny své soupeře porazil rozdílem třídy, když suverénním způsobem vyhrál všechny rychlostní zkoušky. Jedinou porážku si tak připsal na kvalifikační zkoušce, která se stala kořistí Alberta Battistolliho.

Přestože na startu chyběla řada špičkových pilotů na rychlých šotolinách z minulosti jako Alexey Lukyanuk, Nikolay Gryazin, Oliver Solberg, Craig Breen, Andreas Mikkelsen či Mads Ostberg, i tak není důvod jeho výkon jakkoliv snižovat. I piloti jako Nil Solans, Tom Kristensson, Efren Llarena, Yoann Bonato či Hayden Paddon mají svou neoddiskutovatelnou kvalitu. Přesto ani jeden z nich na miláčka domácího publika nestačil.

Ostatní soupeři tak byli odsouzeni do souboje o druhé místo. Tento souboj byl přesným opakem - kandidátů na něj bylo velké množství a rozdíly byly minimální a začaly se natahovat až poté, co začaly úřadovat jezdecké chyby či technické problémy. Nakonec dokázal druhou příčku vybojovat Efrén Llarena, který tak doplnil double týmu MRF a navýšil své vedení v hodnocení mistrovství Evropy. Dlouhou dobu se držel na druhém místě, ale zdálo se, že podlehne ataku v neděli hodně rychlého finského pilota Mikko Heikkily. Nakonec se Llarena kousl a svého soupeře celkově porazil o pouhých šest desetin !

Těsně pod stupni vítězů skončila dvojice estonských mladíků v podobě Kena Torna (startujícího s na poslední chvíli sehnaným náhradním spolujezdcem za indisponovaného Pannase) a Gregorem Jeetsem. Šestý dojel při návratu do Evropy Hayden Paddon, který nejvíce ztratil na RZ 3 při výletu mimo trať, i bez tohoto extempore by to na stupně vítězů nejspíš nestačilo. Sedmý pak dojel Alberto Battistolli, který střídal velmi rychlé časy s jezdeckými chybami. První desítku pak uzavírali jezdci, kterým se nevydařila kvalifikace a díky tomu byly jejich šance na lepší výsledek zruinovány čištěním trati - to vše v pořadí Pardo-Tempestini-Bonato.

Mimo první desítku skončil nejrychlejší neprioritní jezdec Miklós Csómos, který kvůli výhodné startovní pozici chvíli okupoval i absolutní stupně vítězů. Smůla se nalepila na paty i dvojici pilotů z Vlčkova týmu Kowax 2BRally - Nil Solans i Tom Kristensson shodně bojovali o stupně vítězů, oba zbrzdil defekt pneumatiky.

Tragicky obsazenou kategorii ERC3 vyhrál Kaspar Kasari před Igorem Widlakem, oba v rámci třídy RC3 porazil mladý Hubert Laskowski, který však jako neprioritní jezdec startoval mnohem víc vzadu. Po fiasku (i v komunikaci) na předchozích závodech se v Lotyšsku nepředstavil nikdo v kategorii ERC Open.

To kategorie dvoukolek slibovala hodně napínavou podívanou. Překvapivě se od začátku držela na čele jen dvojice Laurent Pellier - Óscar Palomo. Zatímco oba bojovali doslova o desetinky, soupeři vůbec nestihali. Rozhodnutí nakonec přinesla třetí rychlostní zkouška, ve které Laurent Pellier přehnal své vysoké nasazení a poslal svou Corsu Rally4 přes střechu. Ztratil zde více než 14 minut a také pochroumal přední okno. I přes tento handicap se rozhodl pokračovat, i díky špatné práci mechaniků při výměně okna v remote servisu odjel celou odpolední sekci první etapy bez předního okna, což obzvlášť v hustém dešti určitě nebylo příjemné. I tak dokázal zajíždět velmi slušné časy. Ale zpět k vítězi, tím se stal loňský vítěz Peugeot Iberica Cupu Óscar Palomo. V závěru už trochu zvolnil, takže se k němu mohl přiblížit druhý Toni Herranen na pouhých 14 vteřin. Třetí místo vybojoval Benjamin Korhola následován Victorem Hansenem a Anthony Fotiou.

Taková byla Tet Rally Liepaja 2022. Další soutěží mistrovství Evropy bude ve druhé polovině července asfaltová Rally di Roma Capitale. V těchto dnech by měl promotér navíc konečně potvrdit, kde se pojede závěrečný osmý díl letošního mistrovství Evropy.

Konečné výsledky TET Rally Liepaja

- - - - - - - - - - - - - kvalifikace - - - - - - - - - - - - -

Výsledky kvalifikace

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Tři týdny po polské soutěži pokračuje mistrovství Evropy v automobilových soutěžích dalším závodem na rychlé šotolině. Tentokrát se posádky přesunuly do Pobaltí, kde se uskuteční další ročník Tet Rally Liepaja. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Nil Solans - Marc Martí (Škoda Fabia Rally2 Evo) - Rally Liepaja 2021
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist