www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2022

SOUHRN: Kalle Rovanperä opanoval i Rally Estonia

17. července 2022 • 15:00

Mistrovství světa v automobilových soutěžích pokračuje svým dalším podnikem. Posádky se tentokrát přesouvají na štaci dvou závodů na severu Evropy na rychlých šotolinových rychlostních zkouškách. Tím prvním závodem bude Rally Estonia, která má opět centrum v Tartu. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuze k soutěži - Další informace k Rally Estonia

Elfyn Evans - Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1) - Rally Estonia 2022

Současný fenomén mistrovství světa v automobilových soutěžích Kalle Rovanperä opanoval další soutěž, tentokráte místy zmoklou Rally Estonia. Vedle nesporného jezdeckého talentu se jej drží i nebývalé štěstí a neschopnost konkurečních posádek či týmů projet celý závod bez problémů.

Nové hybridní speciály Rally1 Kalle Rovanperovi evidentně sedly do ruky nejlépe ze všech pilotů. Od protrápené první etapy na Rallye Monte Carlo sebevědomě kraluje a drží se jej i štěstí, když se mu vyhýbají technické problémy, defekty či jezdecké chyby. A když už se výjimečnou náhodou stane defekt a nebo vypochoduje se svým vozem mimo trať, je z toho jen minimální ztráta. Pomáhá mu i počasí - v Estonsku celkem jasně kraloval Elfyn Evans až do závěrečné rychlostní zkoušky první etapy. Zároveň s průjezdem prvního Rovanpery začalo celkem vydatně pršet. I díky tříminutovým intervalům mezi posádkami startoval v pořadí šestý jedoucí Evans o patnáct minut později za úplně jiných podmínek. V marné snaze udržet se za nerovných podmínek Rovanpery Evans drobně chyboval a rázem přišel o celkem bezpečné vedení. Rovanperä si pak vše suverénně pohlídal až do konce. Návdavkem vyhrál i závěrečnou power stage, kde naopak začala trať po předchozím dešti osychat, takže poslední dva startující Evans a Rovanperä byli jediní, kdo dokázali porazit do té doby nejrychlejšího (a na trati prvního jedoucího) Mikkelsena.

Za dvojicí suverénních jezdců Toyoty se seřadila dvojice Hyundaiů v pořadí Tänak - Neuville. Ač se oba jezdci snažili, nebyli schopni nejrychlejší dvojici Toyot stíhat a v týmu Hyundai by se měli zamyslet, co s vozy udělat dál k větší konkurenceschopnosti. Pátý dojel Takamoto Katsuta, který poslal svůj vůz přes střechu už na shakedownu, závod pak pojal opatrněji s jasnou snahou dojet do cíle. Šestý dojel další ze spolufavoritů Esapekka Lappi, kterého zbrzdil defekt na RZ 12. Bez něj by si Toyota připsala tripple. Na poslední zkoušce pak dokázal Lappi přeskočit aspoň nejrychlejšího jezdce Fordu Adriena Fourmauxe. Ten v Estonsku nepředvedl nic převratného, dokázal alespoň dojet do cíle. To se nepodařilo jeho týmovým kolegům Loubetovi s Greensmithem, kteří po lítali mimo trať a v případě Loubeta i přes střechu, aby nakonec nedokončili kvůli poškozenému zavěšení respektive transmisím. Další nevýrazné výkony a prachbídné výsledky si připsali Oliver Solberg a Craig Breen.

Do první desítky se tak opět dostali nejrychlejší jezdci WRC2. Celkem jasné vítězství si připsal Andreas Mikkelsen, který se tentokrát vyvaroval větších problémů. Jediný, kdo mu po celou soutěž stíhal, byl Teemu Suninen, který však dojížděl závěrečnou zkoušku jen na dva válce a jen zázrakem se dostal s vozem až do cíle soutěže. Po havárii Bulacii na předposlední zkoušce spadlo třetí místo do klína Emilu Lindholmovi, který ztratil spoustu času kvůli defektu na RZ 8. V úvodu se mezi předními posádkami držel i domácí Egon Kaur, dva defekty jej pak odsoudily do role statistů.

To v kategorii WRC3 Junior se stal snad historický zázrak - poprvé dojely do cíle všechny vozy bez využití systému superally. Vítězství si připsal celkem bezpečně Sami Pajari před Robertem Virvesem a Jonem Armstrongem. Okleštěná WRC3, kam se nemusí počítat všichni junioři, pak měla pořadí Pajari-Joona-Creighton.

Mistrosvtví světa v automobilových soutěžích bude pokračovat za tři týdny dalším závodem na rychlé šotolině - Secto Rally Finland.

Konečné výsledky Rally Estonia

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Mistrovství světa v automobilových soutěžích pokračuje svým dalším podnikem. Posádky se tentokrát přesouvají na štaci dvou závodů na severu Evropy na rychlých šotolinových rychlostních zkouškách. Tím prvním závodem bude Rally Estonia, která má opět centrum v Tartu. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Gus Greensmith - Jonas Andersson (Ford Puma Rally1) - Rally Estonia 2022
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist