www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2022

Estonská rallye: Rovanperä dominoval a Toyota obsadila první dvě místa

20. července 2022 • 15:00

Kalle Rovanperä navázal na své dosavadní úspěchy v pozoruhodné sezóně světového rallyového šampionátu FIA 2022, a to pátým vítězstvím v rámci šesti posledních podniků. Rovanperä v rychlé přetahované s týmovým kolegou Elfynem Evansem vybojovali v Estonsku pro tým Toyota Gazoo Racing WRT první dvě místa.

Elfyn Evans - Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1) - Rally Estonia 2022

Po několika drsnějších podnicích na šotolině se hladké a rychlé estonské vložky ukázaly jako skvělé prostředí k otestování výkonového potenciálu nové generace vozů Rally1, kdy celému víkendu úspěšně dominoval GR Yaris Rally1 Hybrid. Uvedený vůz zaznamenal nejlepší čas ve všech 22 plnohodnotných rychlostních zkouškách a přemožitele našel – byť jen o vlásek – ve dvou krátkých superspeciálkách ve čtvrtek a sobotu večer.

O náročný víkend od začátku až do samotného konce se postaralo počasí s krátkými prudkými přeháňkami, kvůli nimž se jezdci museli vyrovnat s extrémními změnami a nepředvídatelnými podmínkami. Evans exceloval v převážně suchém úvodu pátečního dne, kdy dopoledne vyhrál všechny čtyři rychlostní zkoušky. Rovanperä jako vedoucí jezdec mistrovství s povinností čistit trať přes svůj skvělý výkon za Evansem o něco zaostal, ale posléze v odpoledních hodinách využil mokra a posunul se kupředu. Společně s navigátorem JonnemHalttunenem dominovali všem sobotním zkouškám, zvítězili v sedmi vložkách za sebou a v podobném duchu pokračovali i v neděli ráno.

Nejhorší počasí však jezdce čekalo v posledních dvou rychlostních zkouškách. Rovanperä i Evans kvůli zhoršeným podmínkám v průběhu SS23 o více než půl minuty zaostali za některými konkurenty, nicméně dokázali si svoji celkovou pozici udržet. Poté vůbec nejlépe zužitkovali zlepšující se podmínky ve chvíli, kdy opět zazářilo slunce během jejich startu na rozhodující Power Stage: Rovanperä dosáhl nejlepšího času s ohromným náskokem 22,5 sekundy před Evansem, a společně s navigátorem Jonnem Halttunenem tak získali maximální bodové ohodnocení – v rámci šampionátu tak po sedmi ze 13 kol vedou o 83 bodů. Evans s navigátorem Scottem Martinem se po druhém místě (stejně jako v minulém podniku a třetím v této sezóně) vyšplhal na celkově třetí místo žebříčku bodování jezdců.

Vzhledem k výsledku z Power Stage si tento víkend maximální bodový zisk do mistrovství značek připsal i tým TGR, jehož náskok nyní činí 87 bodů.

Esapekka Lappi se po sobotní časové ztrátě způsobené sklouznutím pneumatiky po dopadu vozu úspěšně vrátil do hry – v neděli zvítězil ve dvou vložkách a celkově se v podniku umístil jako šestý, a to i díky poslední rychlostní zkoušce, kdy zajel čtvrtý nejrychlejší čas i přes výrazně horší podmínky než v případě jeho stájových kolegů.

Takamoto Katsuta navázal na nepřerušenou sérii bodových zisků v sezóně 2022 jako jezdec TGR WRT Next Generation – nově celkovým pátým místem, kdy přes náročné podmínky v průběhu podniku zvyšoval svoji sebejistotu a zlepšoval výkony.

Akio Toyoda (zakladatel týmu): „Kalle, Jonne, blahopřeji k dalšímu vítězství po Keni, pátému celkem v této sezóně a dvěma vítězným jízdám po sobě v Estonsku! Právě po loňském Rallye Estonsko jsem gratuloval Kallemu k tomu, že se stal nejmladším vítězem v historii WRC. Od té doby uběhl pouhý rok, ale jeho vítězství jsem oslavil již sedmkrát. Mám z toho ohromnou radost a upřímně mu za tu spoustu triumfů děkuji.

Pro Elfyna a Scotta je to již potřetí v této sezóně druhé místo. Museli se vypořádat s obtížnějšími chvilkami, ale body, které získali, jsou pro tým hodně důležité – a já jsem si jist, že odvedou spolehlivý výkon i ve druhé polovině sezóny.

Pro Takamotu se Estonsko ukazuje trochu zrádné, neboť se mu zde pokaždé něco přihodí. Ale letos si to odbyl již během shakedownu. Vzhledem k tomu, že letos rallye v Estonsku společně s Aaronem poprvé úspěšně dokončil, se snad s estonskými cestami již konečně spřátelil. Moc děkuji mechanikům, kteří mu dokázali vůz včas opravit ještě před zahájením vlastního závodu.

Pro Esapekku a Janneho je příští kolo ve Finsku domácím podnikem, kde se na ně již těší spousta fanoušků. Mám velkou radost, že zanedlouho budou moci poprvé předvést místním fanouškům svoji chladnokrevnou jízdu v barvách našeho týmu.

Tato rallye byla dělicím bodem sezóny 2022. Druhá polovina začíná naším domácím podnikem ve Finsku a končí dalším naším domácím podnikem v Japonsku. Na druhou polovinu se již upřímně těším a zároveň věřím, že naši fanoušci to cítí stejně. Společně s Jari-Mattim a všemi lidmi z týmu se i nadále budeme maximálně snažit naplnit vaše očekávání. Děkujeme vám moc za vaši nepolevující podporu.“

Jari-Matti Latvala (šéf týmu): „Kalle nás svými schopnostmi znovu a znovu překvapuje. Podmínky byly extrémně těžké, zejména během Power Stage, ale zdá se, že čím těžší jsou podmínky, tím silnější Kalle je. Nesmíme však zapomínat na úsilí celého týmu, které za tímto výsledkem stojí: tolik vyhraných rychlostek během tohoto víkendu dokazuje, že GR Yaris Rally1 Hybrid je rychlý a spolehlivý, protože se všechny čtyři naše vozy umístily v šestici nejlepších. Elfyn svojí důslednou a rychlou jízdou předvedl další velmi dobrý výkon a také Esapekka a Takamoto jeli dobře až do cíle. Jsme vděčni, že máme ty nejlepší jezdce a nejlepší tým v rallyovém sportu.“

Elfyn Evans: „Je to trochu úleva vůbec dokončit tuto rallye po opravdu těžkých podmínkách v posledních několika vložkách. Dnes šlo hlavně o to se tím probojovat a udržet si druhé místo. V Power Stage jsem neriskoval, ale je příjemné, že i odtud máme nějaké body. Největším pozitivem je další první a druhé místo týmu, což je skvělé. Z naší strany to byl posun kupředu, zejména s ohledem na náš loňský výsledek v tomto rallye. Gratulace Kallemu: byl opravdu hodně rychlý, stejně jako tomu bylo vloni. Skláním před ním a příště to zkusíme zas!“

Kalle Rovanperä: „Tento víkend přinesl další úžasný výsledek. Při čištění trati v pátek ráno bylo těžké držet s Elfynem krok, ale potom jsme se do toho mohli pořádně pustit. Zvládnout poslední den bylo komplikovanější, bylo to delší než obvykle a hodně jsme bojovali s počasím. Takový prudký déšť v posledních vložkách byl skutečně náročný, ale v Power Stage se mi podařilo zatlačit na pilu. Věděl jsem, že v takovém počasí můžete dosáhnout velkého rozdílu, a tak jsem zkoušel trochu tlačit, ale zároveň jet i na jistotu. Jízdu jsem si užil a čas byl evidentně dobrý. Je pěkné získat toto vítězství před Rallye Finsko a doufejme, že i tam odvedeme dobrou práci.“

Esapekka Lappi: „Tak to tedy bylo finále. Dnes to bylo na neděli hodně kilometrů, což bylo celkem pěkné a také jsme dnes měli dobrý rytmus. Podařilo se mi jet plynuleji a byl jsem o něco odvážnější, což mi pomohlo k vyšší rychlosti, ale současně to přišlo tak nějak přirozeněji. Pak nastaly dost zrádné podmínky, zejména v poslední rychlostce, což byla rozhodně nejbláznivější vložka, kterou jsem kdy jel. Bylo to jednoduše příšerné, všechny vyjeté koleje byly plné vody. Pro tým to byl skvělý víkend a celkově nebyl špatný ani pro nás. Celou dobu jsme dosahovali slušného tempa, takže bez včerejšího problému by výsledek byl OK, což je dobrá příprava na Rallye Finsko.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist