www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ Evropy 2022

SOUHRN: Překvapivým vítězem Rally di Roma Capitale se stal Damiano De Tommaso

29. července 2022 • 18:00

Po dvou rychlých šotolinách pokračuje mistrovství Evropy v automobilových soutěžích na asfaltovém povrchu. Posádky se tentokrát vydávají do sluncem rozpálené Itálie, kde se uskuteční další ročník Rally di Roma Capitale, tentokrát okořeněný superspeciálkou u bájného Kolosea. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Základní informace k Rally di Roma Capitale

Damiano De Tommaso - Giorgia Ascalone (Škoda Fabia Rally2 Evo) - Rally di Roma Capitale 2022

Překvapivým vítězem letošní Rally di Roma Capitale se stal šestadvacetiletý Damiano De Tommaso, když využil zaváhání či technických problémů svých nejvážnějších konkurentů o titul italského šampiona. Na stupně vítězů jej doprovodili Simone Campedelli a po strhujícím souboji s Llarenou i Yoann Bonato.

Šestým podnikem letošního mistrovství Evropy se stal jubilejní desátý ročník Rally di Roma Capitale. Na startu se objevila tradiční evropská sestava doplněná o domácí špičku. Bohužel se na startu nepředstavil největší soupeř Llareny v boji o titul Nil Solans, když tým Kowax 2BRally neměl kvůli termínové kolizi s Příbramí a Veszprémem k dispozici žádné auto a námluvy s Hyundai Italia nakonec úspěšně nedopadly.

Pořadatelé se každý rok pokouší o nějaké novinky. I tentokrát si připravili úvodní superspeciálku v atraktivní lokalitě - po loňské polookruhovce kolem Caracallových lázní šli v jubilejním ročníku ještě dál a připravili sice podivnou úzkou motanici mezi betonovými mantinely, ale se závěrečným vracákem a stopkou hned vedle legendárního Kolosea. Klasické zkoušky pak na posádky čekaly v sobotu a neděly, kdy do sekce tří zkoušek byla vždy zařazena jedna, která měla délku kolem třiceti kilometrů.

Ještě před tím vším se uskutečnila kvalifikace, kde byl sice nejrychlejší Giandomenico Basso, kvůli předčasnému startu se ale propadl do hloubi výsledkové listiny. Nejrychlejší byl i na úvodní superspeciálce u Kolosea, i zde si však připsal předčasný start. Mnohem horší bylo, že se mu nepodařil ani start do druhé rychlostní zkoušky, která se jela v sobotu ráno. To už znamenalo minutovou penalizaci a konec nadějí. Všichni nevěřícně kroutili hlavou, jak takhle zkušený bard dokáže vytvořit na třech po sobě jdoucích zkouškách předčasný start, který byl ve dvou případech o několik desetin, jedou o tři setiny. „Pro správnou funkci startovacího režimu u Hyundai je potřeba držet auto v určitých otáčkách. Až moc jsem se soustředil na otáčky, až jsem udělal takovéto školácké chyby,“ řekl smutný Giandomenico Basso. S více než minutovou penalizací nebyla šance na stupně vítězů, přesto se snažil Basso svou ztrátu dohánět. Svou snahu přehnal na úvodní zkoušce nedělní etapy, kde se roztočil v letmém cíli, kde dokonce sestřelil fotobuňku. Poškození levých zadních dveří se nelíbilo technickým komisařům, kteří mu zakázali následný start.

Po vyautování se Bassa byl jednoznačně největším favoritem Andrea Crugnola, který se po jednom roce u Hyundai vrátil k Citroënu. Svou první příčku si držel celkem bezpečně až do deváté rychlostní zkoušky, kdy jej potkaly technické problémy. Auto nemělo plný výkon, zasekával se plyn a na deváté a desáté zkoušce ztratil minutu a půl a veškeré naděje na úspěch.

Díky tomu se smál ten třetí vzadu. Damiano De Tommaso jel po celý závod rychle, vyhnul se jakýmkoliv problémům i chybám a dojel si pro zasloužené prvenství. Druhý do cíle dojel Simone Campedelli, který tak konečně protrhl letošní smůlu a dokázal nespornou rychlost vydržet až do konce. O třetí příčku svedli souboj nejrychlejší jezdci jiné národnosti než italské. Doslova o každou desetinku bojovali Yoann Bonato a Efrén Llarena. Kromě úvodní superspeciálky mezi nimi nikdy nebyl rozdíl větší než tři vteřiny, až na jednu výjimku ani větší než dvě vteřiny. Do neděle nastupoval Bonato s náskokem sedmi desetin, před poslední zkouškou prohrával s Llarenou o jednu desetinu. Rozhodovala tedy závěrečná Power stage, na které Bonato zatáhl, porazil svého soupeře o čtyři desetiny a vybojoval tak celkový bronz o pouhé tři desetiny, čímž vrátil Llarenovi podobný kousek z Kanárských ostrovů.

Za tuto čtveřici se dokázal po opravě vydrápat Andrea Crugnola následován Simonem Tempestinim, Javierem Pardem, Grzegorzem Grzybem, Miklósem Csomósem a Tommasem Ciuffim. Na startu se objevil i Filip Mareš a i na italském závodě potvrdil letošní stoupající formu. Dokázal zajíždět špičkové časy, tři rychlostní zkoušky dokonce vyhrál absolutně, včetně závěrečné power stage, tedy zkoušky, na které Llarena a Bonato zarputile bojovali o bronz. Bohužel, ani v Římě jej neopustila smůla. Na dlouhém přejezdu z Říma do Fiuggi po noční superspeciálce se na jeho Fabii střihly štefty a přestože se posádka snažila celou situaci nějak vyřešit, nepodařilo se. Desetiminutový trest za nedokončení sekce znamenal konec nadějí na jakýkoliv výsledek. Přesto Filip svou výkonností potvrdil své kvality a zaujal řadu fanoušků i odborníků.

V hodnocení ERC Open se představily jen dvě španělské Suzuky, tentokrát byl překvapivě Monarri rychlejší než Vinyes. Naopak v ERC3 dopadlo pořadí dle očekávání - vyhrál Robert Virves před Igorem Widlakem a Libanoncem Nassarem. To hodnocení ERC4, respektive ERC4 Junior bylo trochu zajímavější. Při neúčasti Anthony Fotiy celkem jasně kraloval Laurent Pellier před Andreou Mabellinim a překvapivě rychlým Robertem Daprou, který pro italský závod přesedlal do Renaultu Clio Rally4. Český jezdec Daniel Polášek držel pátou příčku, bohužel se mu stala osudnou RZ 11, kde v jedné ze zatáček netrefil správnou stopu, uklouzl na šotolině na cestě a poškodil chladič. Po havárii Manu Guigoua vyhrál RGT Cup Raphaël Astier, Clio Trophy vyhrál Paulo Soria po srdnatém souboji s domácím Mazzocchim, který nakonec souboj neustál a havaroval.

Další soutěží mistrovství Evropy bude Barum Czech Rally Zlín. Lokalita posledního osmého závodu mistrovství Evropy stále nebyla oznámena.

Konečné výsledky Rally di Roma Capitale

- - - - - - - - - - - - - kvalifikace - - - - - - - - - - - - -

Výsledky kvalifikace

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Po dvou rychlých šotolinách pokračuje mistrovství Evropy v automobilových soutěžích na asfaltovém povrchu. Posádky se tentokrát vydávají do sluncem rozpálené Itálie, kde se uskuteční další ročník Rally di Roma Capitale, tentokrát okořeněný superspeciálkou u bájného Kolosea. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Giandomenico Basso - Lorenzo Granai (Škoda Fabia Rally2 Evo) - Rally di Roma Capitale 2021
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist