www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 23. dubna 2024, Svátek má Vojtěch, zítra Jiří

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní­ soutěže 2022

Dvanáctiletá Klára Tlusťáková se proháněla v rallyovém speciálu

29. července 2022 • 20:00

Dvojnásobná šampionka České republiky v motokárách Klára Tlusťáková se stala nejmladší dívkou pilotující soutěžní vůz. Uprostřed horkého léta 2022 usedla v pouhých dvanácti letech na moderním okruhu Steel Ring v Třinci za volant soutěžního vozu Škoda Fabia R5 a téměř hodinu kroužila v ostrém tempu po závodní dráze okruhu ve Slezsku. Říká se, že jablko nepadá daleko od stromu. Klára je nejmladší dcerou úspěšného automobilového jezdce Antonína Tlusťáka. Nová Eliška Junková vyrůstá v Zádveřicích-Rakové na Zlínsku, na motokárové dráze hravě poráží všechny dravé kluky a sbírá vavříny pro vítěze.

Prezentace Kláry Tlusťákové

Soutěžní jezdec Antonín Tlusťák během své stále aktivní kariéry v rally získal vedle řady českých vavřínů titul vicemistra Evropy a evropského šampiona ve dvoukolkách. V jeho úspěších pokračuje jeho dcera Klára. Ta v loňské sezoně v barvách stáje Feber racing s přehledem vybojovala mistrovský titul ve třídě Mini 60. A mistrovský vavřín posbírala i na Slovensku. „K motokárám jsem se dostala ve třech letech, protože taťka chtěl zkusit, jestli na to mám a chci jezdit. První roky byly spíše pro zábavu, ale už od pěti let jsem přešla na závodní ježdění. Začalo se mně dařit, přišly první úspěchy a postupně jsem se zdokonalovala až současné podoby. Uvidíme, jak to bude v budoucnu, ale chci jezdit rally. A hlavně bych chtěla být veterinářka,“ pověděla mladá závodnice na tiskové konferenci v útrobách Steel Ringu. Vedle začínající motoristické dráhy úspěšné zvládá i roli školačky, za sebou má šestou třídu základní školy s vyznamenáním a se samými jedničkami.

Klára Tlusťáková kroužila po moderním okruhu v Třinci v nadupaném soutěžním voze Škoda Fabia R5 ze zlínské stáje Keane Motorsport. Na rovince svištěla rychlostí kolem 150 kilometrů za hodinu! Není bez zajímavosti, že stejný vůz pilotoval o víkendu při soutěži mistrovství Evropy v okolí Říma Rumun italského původu Simone Tempestini, který je v průběžném pořadí evropského šampionátu na druhém místě. „Přestavba auta pro tak malou holku byla oříškem pro inženýry a mechaniky, protože závodní auto kategorie R5 není na to rozhodně stavěné. Nakonec se to povedlo, posunuli jsme držáky, abychom mohli ideálně nastavit sedačku. Je to má původní ještě z doby, když jsem byl hubenější. Dále se nastavily pedály a volant. Proto jsme vybrali auto R5, protože zrovna tento vůz je daleko jednodušší na nastavení a přizpůsobení než jiná závodní auta,“ vysvětlil Antonín Tlusťák. Premiéra mladé jezdkyně ze Zádveřic-Rakové za volantem soutěžního vozu poutala značný zájem pracovníků médií, jen televizních štábů přijelo do Třince hned pět a řada z nich vážila cestu do Slezska přes téměř celou Českou republiku.

Prezentace Kláry Tlusťákové

Talentovaná závodnice ze Zlínska si ještě pár let na ostrý závod v rally počká. V Česku může závodit v rámci Poháru mládeže nejdříve od šestnácti let, zatímco v Lotyšsku o rok dříve. Motokáry jsou zatím na prvním místě. „Karting dává Kláře velmi mnoho, proto ji chci co nejdéle udržet u motokár. Výsledky máme, po letních prázdninách přestoupíme do vyšší třídy OK Junior. Poté bychom ji chtěli nasměrovat do třídy KZ. Můj sen nebo vize je ji poté nasměřovat samozřejmě do rally, protože jsem v tom byl celý život. Když se nyní vyskytla možnost zkusit vůz kategorie R5, šli jsme do toho. Myslím, že je to nejmladší holka, která v tom kdy jela. Zatím to zvládá výborně, řídila to opravdu moc pěkně,“ řekl čtyřicetiletý hrdý otec.

Motoristický sport a rovněž motokárové závodění není zrovna levná záležitost. Mezi hlavní partnery týmu patří společnost Auto UH. „Jsme rozsáhlá skupina, která se věnuje především prodeji a servisu aut. V současné době máme v portfoliu 18 automobilových značek, provozujeme značkové servisy, asistenční a odtahové služby. Jsme i dodavatelem energií, máme menší solární elektrárny. Naše společnost je mladá, ale rozsáhlá. Pro naše zákazníky poskytujeme co nejkvalitnější služby a za nejlepší ceny. Tondu Tlusťáka podporujeme už řadu let, nyní přišla příležitost podpořit Kláru. Když jsme viděli, jak je do motorismu zapálená podobně jako táta, neváhali jsme ani vteřinu a šli jsme do toho. Jsem rád, že můžeme podporovat jednu z nejmladších jezdkyní v rallyovém voze,“ uvedl Robert Juřička, člen představenstva společnosti Auto UH group a.s.

Poděkování za podporu a finanční zabezpečení patří hlavním partnerům, kterými jsou PSG a.s., Auto UH group a.s., Plynosystém s.r.o., AAC Pragocel s.r.o. a Tlusťák Antonín – zemědělská a obchodní, s.r.o.

Fotogalerie z akce

Roman Ordelt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist