www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2022

Rovanperä s Toyotou na Rallye Finsko dojel druhý a zvyšil svůj náskok

8. srpna 2022 • 16:00

Kalle Rovanperä ze soutěžního týmu Toyota Gazoo Racing World Rally Team dojel druhý na mimořádně rychlé Rallye Finsko a zvýšil svůj náskok v bodování světového rallyového šampionátu FIA. Jeho stájový kolega a finský krajan Esapekka Lappi prožil v závěru pozoruhodné drama, ale nakonec se na domácí půdě rovněž postavil na stupně vítězů.

Toyota na Secto Rally Finland 2022

Rovanperä s navigátorem Jonnem Halttunenem, kteří v pátek na rallye proslulé vysokými rychlostmi a těsnými odstupy připadla nepříjemná povinnost čištění šotoliny kolem domovského města Jyväskylä, zakončili úvodní den 21 sekund za vedoucím jezdcem a celkově jako čtvrtí.

Nabuzen podporou místních fanoušků v duchovním centru rallyového sportu následně Rovanperä v sobotuukázal ostré tempo, když vyhrál šest z osmi rychlostních zkoušek. Nakonec se probojoval na celkově druhé místo a snížil odstup za leaderem na pouhých 8,4 s.

Do posledního dne vstupoval v touze dosáhnout ceněného vítězství na domácí půdě, ale současně si nemohl dovolit dát v sázku absolutně vše s ohledem na pravděpodobný zisk mistrovského titulu, a tak se nakonec spokojil s druhým místem, jen 6,8 sekundy za Ottem Tänakem. I tak však získal maximálních pět bonusových bodů za nejlepší čas v závěrečné Power Stage, čímž svůj náskok v žebříčku jezdců rallyového šampionátu zvýšil na 94 bodů. Do konce sezóny čeká jezdce ještě pět podniků.

První Rallye Finsko pro novou generaci hybridních vozů kategorie Rally1 bylo čtvrtým nejrychlejším kolem WRC všech dob. Neuvěřitelně těsný souboj na čele závodu žádal od jezdců vysokou míru sebejistoty za volantem, a to i přes omezené možnosti vyzkoušet si vůz na cestách tohoto typu. GR Yaris Rally1 Hybrid zaznamenal nejlepší čas v 15 z 22 rychlostních zkoušek.

Na čele útoku Toyoty během pátku a větší části soboty stál Lappi, a to až do nečekaného incidentu s kamenem, která uvolnila a poškodila čelní sklo jeho vozu, a tím se mu výrazně zhoršil výhled.

Další drama následovalo v předposlední vložce rallye, kdy jezdci bojovali s hlubokými kolejemi. V jedné z vyjetých kolejí na výjezdu ze zatáčky Lappi bohužel třikrát obrátil svůj vůz. V jízdě nicméně mohl pokračovat se ztrátou pouhých 20 sekund při udržení třetího místa celkového pořadí, avšak společně s navigátorem Jannem Fermem byl donucen k opravám přímo na trati včetně odstraňování čelního skla a doplňování vody do chladiče. Je neuvěřitelné, že posádka přes tak znatelné poškození v posledním měřeném úseku ztratila jen 10 sekund navíc, čímž si udržela třetí místo s relativně pohodlným náskokem 16,9 sekundy, a vybojovala tak druhé pódiové umístění v této sezóně.

Do napínavého souboje na čele závodu se po většinu víkendu zapojoval i stájový kolega Elfyn Evans, než byl v neděli odpoledne donucen vlastními silami opravovat poškozený systém zavěšení kol. I tak společně s navigátorem Scottem Martinem dojeli na čtvrtém místě celkového pořadí, resp. jako třetí v Power Stage. Díky takto získaným bodům navýšila Toyota své vedení v mistrovství značek o jeden bod na nynějších 88.

Díky Takamotovi Katsutovi s navigátorem Aaronem Johnstonem se prakticky po celou dobu závodu na prvních šesti místech pohybovaly čtyři vozy GR Yaris Rally1 Hybrid. Ziskem šestého místa Katsuta navázal na nepřerušenou bodovou jízdu sezóny 2022 pro tým TGR WRT Next Generation, kdy na cestách kolem svého finského rodného města předvedl svůj zatím nejlepší výsledek.

Akio Toyoda (zakladatel týmu): „V letošním roce máme dvě domácí rallye, z nichž první byla Rallye Finsko. Dostalo se nám skvělé podpory ze strany fanoušků i města Jyväskylä. Rád bych za to všem poděkoval. Nedokázali jsme se jim bohužel odvděčit vítězstvím v této rallye. Celý tým se hodně snažil, zejména pak místní hrdinové Kalle a Esapekka, dařilo se, ale krůček nám ještě chyběl. Jsem si jist, že ohromné podpory se nám dostane i na rallye v Japonsku, což je náš další podnik na domácí půdě. Tým bude i nadále usilovně spolupracovat a rozhodně oceníme skandování fanoušků, kterým se odvděčíme naším vítězstvím.

Před tím nás však čekají čtyři další podniky, přičemž ten nejbližší následuje již za dva týdny v Belgii. Připouštím, že členové týmu mají spoustu práce, takže si nemohli pořádně užít lední dovolené. Snahy celého týmu oceňuji, jakož i podporu jejich rodin. Až budu mít možnost se s týmem po dlouhé době opět setkat, rád bych osobně pozdravil každého člena týmu a poděkoval mu. Těším se, až tato příležitost nastane.“

Jari-Matti Latvala: „Samozřejmě jsme trochu zklamáni, že jsme nevyhráli, ale musíme se na to dívat v širším kontextu. Celkově to byl i tak dobrý víkend, se dvěma našimi vozy na stupních vítězů, dalším na čtvrtém místě a k tomu Taka na šestém. Když chcete tuto rallye vyhrát, musíte jet, co to dá: nemůžete brát v potaz nic jiného. Tänak jel naplno pro vítězství a odvedl úžasnou práci. Kalle musel myslet na šampionát. I tak se hodně přiblížil k vítězství, ale udělal to chytře, vybojoval cenné body, a ještě zaútočil v Power Stage, aby zvýšil své vedení v šampionátu. Bylo neuvěřitelné, že se na pódiové umístění nakonec dostal po těch kotrmelcích i Esapekka.“

Elfyn Evans: „Tento víkend byl trochu frustrující. Chvílemi to bylo celkem dobré, ale jindy jsem zas za volantem neměl dobrý pocit, bylo to trochu horší než o jiných víkendech. Vůz byl dobrý, ale pouze mi chyběla ta potřebná špetka sebejistoty. Během celého víkendu jsme toho dost upravovali, abychom na to přišli, ale někdy to věc jenom zhorší. Dnes jsme se neúčastnili těsných soubojů, a tak jsme využili příležitost si vyzkoušet něco jiného. V Power Stage jsem se svojí jízdou nebyl úplně spokojen, ale i tak jsme získali pár bodů navíc, což se vždycky hodí.“

Kalle Rovanperä: „Tento víkend to byl tvrdý souboj, ale celkově myslím můžeme být spokojeni. Ráno bylo celkem zřejmé, že nebude možné dohnat Otta, který riskoval způsobem, který jsem nepotřeboval. Takže jsem se pouze snažil držet v závěsu, dorovnat jeho tempo a poté jsme opět zatlačili v Power Stage, a tak získali pět bodů. Samozřejmě, že bych rád doma vyhrál, ale myslím, že můžeme být na svoji práci celkem hrdí vzhledem k tomu, že na mě v pátek připadlo čištění trati. Snažili jsme se to dohnat, což se nám úplně nepodařilo, ale i tak máme vyšší bodový náskok než předtím.“

Esapekka Lappi: „Je dobré být konečně v cíli. Po spoustě smůly, včetně té včerejší, jsme dnes měli štěstí, že jsme mohli po těch kotrmelcích pokračovat. Bylo to velké překvapení: tu zatáčku dobře znám, při prvním průjezdu jsem viděl, že na výjezdu je dost místa, ale teď tam byla ohromná kolej, kvůli které se vůz okamžitě převrátil. Díkybohu je to Rallye 1000 jezer, takže jsme hned sehnali vodu do chladiče. Opravili jsme všechny problémy a dostali se až do Power Stage, ale pak jsme přišli o většinu střechy při prvním zrychlení, takže v autě to hodně foukalo a byl tam hluk. Na jedno rallye to bylo trochu až moc akční, takže z toho mám smíšené pocity, ale z pódiového umístění mám radost.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist