www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2022

SOUHRN: Vítězem Ardeca Ypres Rally se stal Ott Tänak

21. srpna 2022 • 18:30

Mistrovství světa v automobilových soutěžích pokračuje svým dalším podnikem. Tentokráte se posádky vydávají na zrádné asfaltové tratě belgické Ardeca Ypres Rally, která byla do kalendáře zařazena namísto původně plánovaného závodu v Irsku. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuze k soutěži - Další informace k Ardeca Ypres Rally

Ott Tänak - Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1) - Ardeca Ypres Rally 2022

Estonský jezdec Ott Tänak vyhrál asfaltovou Ardeca Ypres Rally a i díky chybě Rovanpery snížil jeho náskok v hodnocení mistrovství světa. Na belgické stupně vítězů pak Tänaka doprovodili jezdci Toyoty Elfyn Evans a Esapekka Lappi.

Ardeca Ypres Rally se již podruhé stala náhradním podnikem v mistrovství světa, když tentokrát nahradila původně plánovaný závod v Irsku. Organizátoři tentokrát vypustili spojení se Spa-Francorshamps a všechny tři etapy se uskutečnily v okolí města nechvalně proslulém první světovou válkou.

Belgické tratě jsou hodně specifické s řadou nepřehledných rovných úseků a zrádných zatáček, mnohdy s hlubokými cuty. Udržet se na těchto úsecích na trati není nic jednoduchého a najít kompromis mezi rychlostí a spolehlivostí je klíčovým faktorem této soutěže.

Nejinak tomu bylo i letos. První takto skončil letošní suverén Kalle Rovanperä. Hned od úvodních metrů jel hodně nervózně s řadou chyb a krizových momentů, takže bylo jen otázkou, kdy to nezvládne a vůz rozbije. Stalo se tak již na druhé rychlostní zkoušce, čímž dal Tänakovi alespoň teoretickou naději na jeho ohrožení v boji o titul.

Samozřejmě nebyl sám - kvůli haváriím skončili i Craig Breen, Adrien Fourmaux či domácí favorit a král předchozích ročníků Thierry Neuville, který do své havárie v soutěži celkem pohodlně vedl.

Druhý dojel jen s pětivteřinovou ztrátou Elfyn Evans a nebýt desetivteřinové penalizace za pozdní příjezd do jedné z časových kontrol, možná by i vyhrál. Třetí na stupních vítězů skončil Esapekka Lappi. Čtvré místo je pro Olivera Solberga snad konečně náznakem blýskání na lepší časy, když dokázal ustát i závěrečný útok Adriena Fourmauxe. Pátý a poslední s vozem Rally1 bez superally dojel Takamoto Katsuta.

Zbývající pozice v první desítce obsadili jezdci WRC2. Po celou dobu byl jasně nejrychlejší Stéphane Lefebvre, obdobně si druhou příčku držel Andreas Mikkelsen a třetí Yohan Rossel. Čtvrté místo držel dlouho Grégoire Munster, v závěru jej předstihl Chris Ingram. Z první desítky absolutně pak Munstera na závěrečné zkoušce vyřadil Nikolay Gryazin, který však v Belgii startoval bez nároků na body do WRC2.

Ve WRC3 se sešla prachbídná konkurence. Vyhrál Jan Černý s novým spolujezdcem Tomem Woodburnem o deset minut před Zoltáném Lászlém a téměř dvě hodiny před v pátek bourajícím Enricem Brazzolim. Černého tempo však nebylo nijak zázračné, třídě RC3 kraloval Sami Pajari, který si vyjel více než pětiminutový náskok, než jej zradila technika. Vítězství ve třídě RC3 si tak připsal veterán Patrick Snijers, který Černého na stejném voze porazil o více než čtyři minuty.

Mistrovství světa bude pokračovat v polovině září v Řecku na tradiční šotolinové EKO Acropolis Rally.

Konečné výsledky Ardeca Ypres Rally

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Mistrovství světa v automobilových soutěžích pokračuje svým dalším podnikem. Tentokráte se posádky vydávají na zrádné asfaltové tratě belgické Ardeca Ypres Rally, která byla do kalendáře zařazena namísto původně plánovaného závodu v Irsku. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Thierry Neuville - Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) - Ardeca Ypres Rally 2022
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
22.08.2022 11:57
Martaas
Peťo je vidět, žes nikdy sám nesoutěžil. Jinak bys takto nevybíravě komentář nenapsal...
Jak zpívají NoName v jedné písni: ...a kritik nenapíše píseň...
24.08.2022 00:12
Pluto - moderátor
Minimálně v rally máme oba odjeto úplně stejně ;-) Co konkrétního se ti na komentáři nezdá?
toplist