www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2022

SOUHRN: EKO Acropolis Rally opanoval Hyundai, vítězem Neuville

11. září 2022 • 16:00

Mistrovství světa v automobilových soutěžích pokračuje svým dalším podnikem. Tentokráte se posádky vydávají do Řecka na nejrozbitější šotolinové tratě celého šampionátu, kde se koná legendární EKO Acropolis Rally. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuze k soutěži - Další informace k Ardeca Ypres Rally

Thierry Neuville - Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) - EKO Acropolis Rally 2022

Tovární tým Hyundai na řecké EKO Acropolis prorazil letošní smůlu a připsal si kompletní stupně vítězů. Náročný šotolinový závod dokončily všechny tři tovární speciály v pořadí Thierry Neuville - Ott Tänak - Dani Sordo.

Řecká soutěž se tradičně řadí mezi nejnáročnější podniky v kalendáři, přestože šotolinové tratě již nejsou tak rozbité s velkými kameny, jako v minulosti. Vše navíc umocňuje i harmonogram, kdy se první etapa jede kompletně bez servisu v oblasti Korinthu, až v sobodu a neděli se posádky svezou v okolí Lamie, které je centrem soutěže.

Konečný výsledek s trojicí vozů Hyundai na čele vypadá na jednoznačný závod, zase tak jednoduché to ale jezdci korejské značky neměli. I díky výhodné startovní pozici totiž první etapě vládli jezdci Fordů. Na čele se držel nestárnoucí Sébastien Loeb, dokázal své vedení navýšit i na první sobotní zkoušce, 33.2 km dlouhý úsek však byl pro Loeba poslední. Hned za jejím cílem musel odstoupit kvůli prasklému řemenu alternátoru. Ztrácet začal i v pátek překvapivě rychlý a spolehlivý Loubet, k větší pohodě mu nepomohl ani defekt na RZ 9. Poslední, kdo ještě stačil Hyundaiům, byl Esapekka Lappi. Technické problémy na RZ 12 však znamenaly konec nadějí.

Z triplu se tedy raduje tým Hyundai. Ten se rozhodl neuplatnit týmovou strategii a nechal pořadí na jezdcích, jak si ho vyjeli. Vyhrál tedy Thierry Neuville o patnáct vteřin před Ottem Tänakem. Třetí Sordo ztratil již téměř dvě minuty, ten však mohl jet závěrečnou etapu v poklidu, očekávaný atak Elfyna Evanse se nekonal, když ho na přejezdu k první nedělní zkoušce zklamalo turbo. Pro čtvrté místo si dojel Pierre-Louis Loubet s půlminutovým náskokem na Craiga Breena, který ztratil veškeré šance na dobrý úspěch již v pátek, kdy musel po defektu měnit kolo na RZ. Šestý pak dojel poslední s jezdců s vozy Rally1 Takamoto Katsuta, který s více než šestiminutovou ztrátou jel vlastní závod.

A co ostatní? O Loebovi, Lappim a Evansovi už byla řeč. Mnoho toho nejde říct ani o zbývajících dvou jezdcích Fordu - Guse Greensmitha po dalším nevýrazném výkonu zradila technika, kvůli podobným problémům pak odstoupil i tragicky jedoucí gentleman driver Jourdan Serderidis. Po Belgii se pak soutěž nepodařila ani Kalle Rovanperovi, jehož nejspíš opustila šťastná aura. V první etapě celkem ztrácel, i kvůli první startovní pozici a tedy čištění tratě. Nedařilo se mu ani druhý den s lepší startovní pozicí, na deváté zkoušce pak havaroval a notně poškodil svůj vůz. Nebyl sice nucen využít superally a dokázal dojet zbývající zkoušku do poledního servisu, časová ztráta však byla obrovská. Jeho korunovace mistrem světa se tak odkládá.

Zajímavou podívanou předvedla i kategorie WRC2. Zvítězil Emil Lindholm, který se asi jako jediný z čela vyhnul po celou soutěž vážnějším problémům. Druhý dojel Nikolay Gryazin a na třetí místo poskočil až na poslední zkoušce kyperský jezdec Alexandros Tsouloftas, když na power stage přeskočil Eyvinda Brynildsena. Ten v týmu Toksport na poslední chvíli zastoupil zraněného Marca Bulaciu, jeho vůz navíc neprošel úvodní technickou přejímkou a tak jeho tým ještě na poslední chvíli měnil karoserii. Vše se zvládlo na výbornou. A co ostatní kandidáti na přední příčky ve WRC2? Nejžhavější kandidát na titul Andreas Mikkelsen urazil už na úvodní superspeciálce na stadionu v Athénách kolo. Ve zbytku soutěže dokázal vítězného Lindholma porazit o více než dvě minuty, desetiminutová penalizace za nedojetí RZ 1 znamenala posun aspoň na šesté místo. Až za ním skončil další rychlík Teemu Suninen, který musel odstoupit na poslední zkoušce druhé etapy kvůli technickým problémům, i tak to stačilo na osmé místo mezi jezdci WRC2. Ještě hůře dopadl Yohan Rossel, který odstoupil ze třetího místa na úplně poslední rychlostní zkoušce, kde poslal svůj vůz přes střechu. Kvůli havárii skončili i Gregoire Munster a Chris Ingram, který tak přerušil svou dlouhou šňůru soutěží bez havárie. Jediný český zástupce Martin Prokop dojel 14. absolutně a 7. v hodnocení WRC2.

Řecká soutěž byla zároveň posledním závodem WRC3 Junior. Dle očekávání šlo spíš o spolehlivost, do cíle bez superally dojely jen tři vozy, a to i ten třetí Cregihton měl štěstí, že hned po RZ 10 následoval servis. Ze svých šancí na titul se vyřadili oba Fini - Sami Pajari skončil už v pátek kvůli dvojitému defektu, Lauri Joonu vyřadilo poškozené zavěšení. O titul si to tak rozdali Estonec Robert Virves a Brit Jon Armstrong. Vítězem soutěže i celého seriálu se stal prvně jmenovaný Robert Virves.

Mistrovství světa v automobilových soutěžích se nyní přesune mimo Evropu, na konci září se uskuteční Repco Rally New Zealand.

Konečné výsledky EKO Acropolis Rally

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Mistrovství světa v automobilových soutěžích pokračuje svým dalším podnikem. Tentokráte se posádky vydávají do Řecka na nejrozbitější šotolinové tratě celého šampionátu, kde se koná legendární EKO Acropolis Rally. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Kalle Rovanperä - Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1) - EKO Acropolis Rally 2022
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist