www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR v rally 2022

První vítězství Caise v MČR

26. října 2022 • 15:00

Posádka Erik Cais –Igor Bacigál,reprezentující Yacco ACCR Team,úspěšně absolvovala dvě podzimní soutěže započítávané do Central Rally Trophy. Na mezinárodní Rallye 3-Städte, která by se v nadcházející sezoně měla stát součástí mistrovství světa, si třiadvacetiletý mladík s Fordem Fiestou Rally2 týmu Orsák Rallysport navíc připsal premiérové vítězství v mistrovství České republiky.

Erik Cais - Igor Bacigál (Ford Fiesta R5 MkII) - 3-Städte Rallye 2022

Koncem září startoval Erik Cais se slovenským spolujezdcem Igorem Bacigálem na slovinské Rally Nova Gorica. Asfaltová soutěž byla započítávána do středoevropského seriálu Central Rally Trophy, v jehož rámci už měl Erik na kontě body z úspěšného Rajdu Rzeszowski. Přední příčky v závěrečném hodnocení CRT jsou zároveň pozvánkou na finálovou soutěž European Rally Trophy, která se koná stejně jako loni na německé Rallye Lausitz.

Celá soutěž se podobně jako při Barumce nesla ve znamení ostrého souboje Erika se Simonem Wagnerem. Bylo potěšující, že si naše posádka dokázala vybudovat 12sekundový náskok, a vypadalo to, že soutěž vyhraje. Bohužel, na předposlední RZ 14 došlo k zásadnímu obratu. Pořadatelé povolili start, přestože na trati byla nebezpečná olejová skvrna od jednoho z historiků, kteří jeli před hlavním polem. Nejprve boural předjezdec, poté Wagner a následně vylétl mimo trať i vedoucí Cais. Teprve pak pořadatelé rychlostní zkoušku zastavili. Na rozdíl od Wagnera, který svůj vůz poškodil, mohl Erik naštěstí zkoušku dokončit, ale s dvouminutovou ztrátou se propadl na druhou pozici.

Dalším podnikem Central Rally Trophy byla Rallye 3-Städte, která míří do světového šampionátu WRC.Tradiční soutěž, která se letos jela na území České republiky, Německa a Rakouska, přilákala mnoho špičkových posádek ze všech tří zemí. Přesto bylo hlavním tahákem rally pokračovaní souboje posádky Yacco ACCR Teamu Cais –Bacigál se Simonem Wagnerem. Tentokrát Erik tvrdě zaútočil už od samého začátku a po prvním dni vedl před rakouským mistrem o 20s. Druhý den vstoupilo do hry extrémní počasí. Hodně deště, bláta a kluzká trať opravdu tvrdě prověřily všechny posádky. Souboj Erika se Simonem předčasně skončil na RZ 10, kde Rakušan havaroval. Erik zvítězil s velkým náskokem 56 s na novopečeného německého šampiona Philipa Geipela. Erik Cais si zároveň připsal prémiové vítězství v mistrovství České republiky a jako lídr CRT se kvalifikoval na šotolinovou Rallye Lausitz, která se jede první listopadový víkend.

„Je fantastické, že jsme soutěž navzdory tak těžkým podmínkám vyhráli a vybojovali důležité body do Central Rally Trophy,“ radoval se v cíli Cais. „Samozřejmě, že bychom taky rádi pokračovali v seriálu WRC2, ale to je teď nesmírně složité. Vážím si toho, jak celý tým pracuje a snaží se, abychom se tam mohli příští rok vrátit. Za to jim patří velký dík.“

„Někdy věci nevyjdou, jak si představujete,“ vysvětluje šéf týmu Jaroslav Orsák. „Když jsme loni oznamovali Erikům program, nikdo nemohl tušit, jak válka na Ukrajině a následná krize změní ekonomicko-společenské poměry. To bohužel nelze ignorovat a i my jsme se museli nové situaci přizpůsobit a Erikův program změnit. Nicméně Erik Cais svými výsledky dokazuje, že do světového šampionátu WRC patří a my všichni v týmu teď tvrdě pracujeme na zajištění plnohodnotného programu WRC2 pro sezónu 2023.“

Central Rally Trophy 2022

1. Erik Cais (CZ) 78 b.

2. Filip Mareš (CZ) 60

3. Rok Turk (SLO) 60

Zdeněk Weiser
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist