www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2022

SOUHRN: Domácí soutěž Toyoty Rally Japan vyrabovaly Hyundaie, vyhrál Neuville

13. listopadu 2022 • 16:00

Závěrečným podnikem letošního ročníku mistrovství světa v automobilových soutěžích je Forum8 Rally Japan, která se tak konečně vrátila do kalendáře MS, poprvé od roku 2010. Na mimoevropský podnik je slušné obsazení kategorie WRC2, zato v kategorii Rally1 chybí dva vozy Ford. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuze k soutěži - Další informace k Forum8 Rally Japan

Thierry Neuville - Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) - Forum8 Rally Japan 2022

Letošní Forum8 Rally Japan skončila hodně symbolicky. Soutěž pořádanou Toyota Motor Sports Clubem konaná ve městě Toyota s centrem na Toyota Stadium opanovali jezdci Hyundaie. Vítězem se stal Thierry Neuville, který s číslem 11 vyhrál o 1:11,1 před Ottem Tänakem. Japonce naopak potěšil svým umístěním na stupních vítězů Takamoto Katsuta.

Japonská soutěž se do kalendáře mistrovství světa vrátila po prvé od roku 2010 a začátek se vůbec nevydařil. Řada posádek se první den skoro nesvezla. Hned na prvním pátečním testu začal hořet vůz Daniho Sorda. Posádce se podařilo vystoupit a pokusila se hasit, dopadlo to však obdobně jako u ostatních letošních požárů nových vozů Rally1 - bez šance na uhašení. Díky časové prodlevě po požáru se zrušila následující rychlostní zkouška, aby se dodržel harmonogram přímých přenosů. Ani následující poslední zkouška v první sekci se nedojela, když Craig Breen celkem nevinně havaroval, ale svodidla obepínající rychlostní zkoušku vůbec nic nevydržela. Společně s výskytem civilního vozu na RZ 2 se první sekce skutečně příliš nepodařila. Druhá sekce sestávající původně ze stejných tří zkoušek ve finále nedopadla o moc líp - RZ 5 byla zkrácena do místa před stále ještě doutnají speciál Sorda, více než dvaadvacetikilometrová RZ 7 byla kvůli poškozeným svodidlům zrušena úplně.

Každopádně po zmíněných odstoupeních Sorda a Breena prořídla už tak slabá startovní listina. Tým M-Sport totiž navíc do Japonska poslal jen dva vozy, původně přihlášení Fourmaux a Serderidis chyběli. Hned na RZ 2 se navíc ze souboje o vítězství vyřadil Sébastien Ogier, když udělal defekt. Po první etapě se tak na čele ustálilo trio Evans-Neuville-Rovanperä, kteří byli v rozpětí pěti vteřin, což slibovalo aspoň nějaký náboj v boji o čelo soutěže. Hned na úvodní zkoušce sobotní etapy z tohoto souboje vypadl Kalle Rovanperä, který po výletu mimo trať udělal defekt, který musel na zkoušce měnit. I díky následným problémům s nefunkčním vozem a opatrnější jízdou bez další rezervy k dispozici vypadl z první desítky.

O vítězství si to tak napřímo rozdali jen Evans a Neuville. Každou chvíli tahal za kratší konec provazu někdo jiný, rozhodnutí nakonec přinesla druhé zkouška nedělní etapy, na které dostal Evans defekt a propadl se ze stupňů vítězů. Špatná volba pneumatik Toyoty na poslední etapu by ho stejně o vítězství nejspíš připravila. Prvenství si pak již celkem suverénně pohlídal Thierry Neuville. Na druhém místě dojel Ott Tänak, který se tak rozloučil s týmem Hyundai dosažením doublu přímo v sídle Toyoty. Na bronzový stupínek vystoupal Takamoto Katsuta. Nutno však přiznat, že nejrychlejším jezdcům nestačil a ke stupňům vítězů mu pomohly hlavně problémy a chyby jiných. Ostatně, čtvrtý Ogier za ním skončil jen o 12 vteřin, přestože ztratil v pátek více než dvě a půl minuty po defektu. Pátý dojel frustrovaný Elfyn Evans, který se i s defektem dokázal udržet o dvě minuty před opětovně tragickým Gusem Greensmithem, který byl posledním jezdcem Rally1, který dojel do cíle bez superally.

Zbytek první desítky obsadili jezdci WRC2. V Japonsku se mělo rozhodovat o titulu ve WRC2, přímý souboj mezi Lindholmem a Kajetanowiczem však skončil příliš brzy. Hned na úvodní klasické zkoušce ztratil Kajto na konci proslulého tunelu Isegami za téměř nulové viditelnosti ve zvířeném prachu koncentraci a poškodil svůj vůz natolik, že nebyl schopen pokračovat, i když v tu chvíli již byla zkouška pod červenou vlajkou po požáru Sorda. Z plánovaného napínavého souboje o titul tak nezbylo nic. Emilu Lindholmovi tak stačilo dojet do pátého místa ve WRC2, což v celkem slabě obsazené kategorii WRC2 nebyl až takový problém. Přesto patřil Lindholm k suverénně nejrychlejším v rámci celé WRC2. Do pořadí v první desítce i kategorii vnesl vzruch až závěr soutěže - předpověď počasí na nedělní zkoušky byla totiž hodně nevyzpytatelná a týmy se rozhodly pro různé strategie. První zkoušky se jely kompletně na suchu, poslední zase na mokru. Na pneumatikách nejvíc vydělal Grégoire Munster, pro kterého to tak byl razantní obrat po náročném víkendu - na první supespeciálce krátce před koncem havaroval a měl štěstí, že autu moc neuškodil a byl schopen dojet do cíle. Díky vhodné volbě pneumatiky se pak právě on vyhoupl na sedmé místo absolutně a první ve WRC2. Díky vhodným pneumatikám vybojoval druhé místo Teemu Suninen, který tak potvrdil double pro Hyundai i v rámci WRC2. Třetí dojel Emil Lindholm, což mu bohatě stačilo k zisku titulu mistra světa ve WRC2. Soutěže se nezúčastnila žádná česká posádka ani nikdo v hodnocení WRC3.

Forum8 Rally Japan byla poslední soutěží letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích. Sezóna 2022 je dokončena. Nadcházející ročník, který stále ještě nemá schválený kalendář, začne v polovině ledna na tradiční Rallye Monte Carlo. Uvidíme, v jakých jezdeckých sestavách se jednotlivé týmy představí.

Konečné výsledky Forum8 Rally Japan

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Závěrečným podnikem letošního ročníku mistrovství světa v automobilových soutěžích je Forum8 Rally Japan, která se tak konečně vrátila do kalendáře MS, poprvé od roku 2010. Na mimoevropský podnik je slušné obsazení kategorie WRC2, zato v kategorii Rally1 chybí dva vozy Ford. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Kalle Rovanperä - Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1) - Forum8 Rally Japan 2022
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist