www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Rallysprint Série 2022

Mottl se Šmídem druzí v Rallysprint Sérii 2022

18. prosince 2022 • 08:00

V loňském roce si nově složená posádka Martin Mottl a Tomáš Šmíd vyzkoušela zcela nový vůz Peugeot 208 Rally4 z dílen Brynda Racing na soutěžích ČMPR a sžila se s ním tak rychle, že letos naskočila rovnou do sprintových soutěží a nechyběla ani jednou za celý rok na stupních vítězů - tím obsadila druhou příčku v rámci absolutního hodnocení Rallysprint Série a rozhodně odjela kvalitní sezónu ve které posbírala mnoho zkušeností a zážitků. Cesta to ale nebyla jednoduchá.

Martin Mottl - Tomáš Šmíd (Opel Corsa Rally4) - Rally Příbram 2022

Před začátkem prvního sprintu stihla Zdicko-Příbramská dvojice odjet jeden testovací závod v Hořovicích v rámci ČMPR, kde dokonce absolutně vyhrála jednu rychlostní zkoušku a to hned tu první. Týden na to už přesedlala do Opelu Corsa Rally4, což je skoro totožné auto jako Peugeot, aby si střihla první závod ve sprintech a to Rallysprint Kopná. Už na shakedownu bylo jasné, že se pojede rychle, protože rozestupy mezi účastníky se počítaly na desetiny, ale naše posádka zde dokázala být nejrychlejší. Hned v první RZ se ale přiděloval čas, protože přišel první zážitek a to ten nehezký - když posádka zasahovala u vážné nehody rakouských Landů. Bohužel v průběhu celého závodu nestačila na skvěle jedoucí dvojici Tarabus-Trunkát a odvezla si ze Slušovic celkově druhé místo v Rallysprint sérii, což byl celkem nečekaný, ale zasloužený úspěch.

Následně přišla na řadu „skorodomácí“ Rally Plzeň, kde se dařilo i nedařilo. Voda klukům úplně nesedí, (a že se to kolem Plzně honilo), někde to spadlo a někde ne. Volba gum nebyla úplně správná a kluci se s tím trápili, a tak třetí místo v cíli v rámci Rallysprint série za superdvoukolkou Honzy Dohnala a rychle jedoucím Davidem Štefanem nebylo nakonec vůbec špatné umístění. Bylo ale jasné, že na domácím podniku v Příbrami budou chtít kluci vyhrát. A tak se taky stalo. Posádka Mottl-Šmíd dokázala vyhrát první a třetí RZ a po polední servisu nastupovala na trať jako druhá o jednu vteřinu za vedoucím Petákem a dvě vteřiny před stále dotírajícím Štěfanem. Bohužel, jak už tomu bylo v Plzni, tak i na Příbrami muselo alespoň jednou zapršet a to přímo v minutě startu, na což posádka neměla připravený vůz a musela lehce zvolnit. Kvůli tomu (ale i dalším aspektům) prohrála ve výsledku s Davidem Štefanem až na posledním testu o pouhou jednu vteřinu a dvě desetiny a dojela tak druhá v rámci rallysprint série. V polovině sezóny se tedy zdálo, že se na dalších závodech pojede dost rychle, rozestupy budou minimální a rozhodně se bude na co koukat.

Martin Mottl - Tomáš Šmíd (Opel Corsa Rally4) - Rally Vyškov 2022

Následně se posádky přesunuli do moravského Fulneku, kde se konal čtvrtý závod a to RallySprint Fulnek, kde už pomalu začínalo jít do tvrdých bojů o konečné příčky, protože ač v tu chvíli dvojice Mott-Šmíd vedla celou rallysprint sérii, na záda jim dýchal zmiňovaný Štefan, který jel stále rychleji a nenechal naší posádce nic zadarmo. Fulnek bohužel nevyšel podle představ, objevily se nějaké chybičky, zároveň se jelo strašně rychle a pořád se zrychlovalo. O druhé místo se prali Mottl se Smékalem, ale na poslední RZ se rozhodlo, že naše posádka bude třetí o tři desetiny vteřiny. Navíc začali přibývat další soupeři, kteří se postupně přibližovali a posádce Mottl-Šmíd tak nezbývalo, po třetím místě ve Fulneku, než do další soutěže zrychlit. Proto před Vyškovem proběhl test a výměna některých komponentů na podvozku, aby bylo auto stabilnější a rychlejší v zatáčkách. A dařilo se, Vyškov byl velice rychlý a byla místa kde naše posádka riskovala a dokázala vyhrát i další erzety. Nakonec se role se Smékalem otočily, před poslední erzetou byli kluci třetí o dvě vteřiny, ale díky vítězství na poslední RZ přeskočili Smékala a získali tak body za druhé místo.

Chyběly dvě soutěže do konce šampionátu a posádka Mottl-Šmíd v tu chvíli měla poslední naději na „titul“ (potřebovala získat více bodů než Štefan), to se ale bohužel nepovedlo. Mimochodem, otázkou zůstává, jestli je dobré absolvovat sice sedm závodů, ale počítat jich jen pět… Na Rally Morava přestal v Opelu na třetí RZ fungovat posilovač řízení, což se sice podařilo v servisu vyměnit, ale na následující RZ se auto porouchalo znovu na tu samou závadu - finální verdikt - vadný díl. Díky tomu musela posádka Mottl-Šmíd odstoupit vůbec poprvé s Opelem Corsa Rally4 v letošní sezóně. A protože by start ve Vsetíně nic výsledkově, bohužel, nezměnil, mohla si dvojice Mottl-Šmíd výlet na Moravu tentokrát odpustit a pošetřit rozpočet na další starty.

A které to budou? V roce 2023 posádka Martin Mottl – Tomáš Šmíd absolvuje opět závody v rámci Rallysprint Série s vozem Rally4, tentokrát pravděpodobně s Peugeotem 208, to je plán, nicméně nejsou vyloučeny starty v rámci testování i v dalších závodech. To vše opět v teamu Brynda Racing za podpory firem MaxAgro s.r.o. a Caracal Machines.

Brynda Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist