www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní­ soutěže 2023

Pirelli International Gravel Cup 2023

28. února 2023 • 10:00

Čteme to ve všech rozhovorech s rallye tématikou. Každý by velmi rád vyrazil na šotolinu, vyzkoušet si jízdu na nezpevněném povrchu. Nyní přichází ta správná příležitost pro všechny zájemce o pravé šotolinové dobrodružství. Navíc v regionu centrální Evropy, dostupném i pro naše posádky.

V letošním roce se uskuteční Pirelli International Gravel Cup s celkovou finanční odměnou 100 000 eur a spojí šotolinové závody tří zemí. Hlavním pořadatelem poháru je Maďarská národní asociace motoristického sportu, organizátorem pohárové série je Mez&Mol Kft. (autogumiplaza.hu), distributor závodních pneumatik Pirelli v regionu.

Protože v okolních zemích je stále méně možností organizovat šotolinové závody, chtěl pořadatel série zbývající závody spojit.V Maďarsku jsou v kalendáři rally tři závody na šotolinových rychlostních zkouškách, v kalendáři Gravel Cupu dále najdete dva závody v Rumunsku a jeden závod v Rakousku.

Tamás Mezey, generální ředitel Mez&Mol Kft. řekl o iniciativě: „Mysleli jsme si, že tyto soutěže by mohly být spojeny do pohárové série a podpořeny zajímavou finanční cenou. Tuto sérii jsme začali organizovat před více než třemi lety a nyní jsme dosáhli bodu, kdy bychom ji mohli úspěšně spustit. Letos jsou v kalendáři závodů v maďarském šampionátu dva, příští rok možná tři mistrovské závody na šotolině. Maďarsko je centrem pohárové série a pojedou se zde tři ze šesti závodů. Profesionální a oficiální zázemí poskytne Maďarská národní asociace motoristického sportu. Bylo naší snahou, aby se úvodní a závěrečný závod uskutečnil v Maďarsku.Teď, když sezona začíná Rallye Székesfehérvár a končí Mikulášskou rallye, jedná se o opravdu dobrý krok pro celou věc.“

Kalendář Pirelli International Gravel Cup 2023
31. 03. - 02.04.Rally Székesfehérvár 2023 (HU, Székesfehérvár)
02. 06. - 03. 06.W4 Rallye 2023 (AT, Horn)
14. 07. - 15. 07.Rallye Sibiu 2023 (RO, Sibiu)
04. 08. - 06. 08.Veszprém Rally 2023 (HU, Veszprém)
28. 10. - 29. 10.Brasov Rally 2023 (RO, Brasov)
02. 12. - 03. 12.Mikulás Rally 2023 (HU, Veszprém)

Pro účast v poháru je nutné zaplatit jednorázový registrační poplatek s platností na celou sezónu se šesti závody.Vyhodnocen bude výsledek čtyř nejlepších závodů přihlášeného. „Na každém závodě odměníme naše přihlášené podle kategorie poukazy na závodní pneumatiky Pirelli. Vítězové kategorií budou na konci roku oceněni velmi prestižními cenami.Celková výhra může dosáhnout až 100 000 eur! V pohárové sérii si účastníci mohou zakoupit pneumatiky Pirelli za zvýhodněnou cenu od Mez&Mol Kft,“ doplnil Mezey.

Na závodech budou závodníci Gravel Cupu hodnoceni ve čtyřech kategoriích.

• Kategorie I: RC2, RGT, N RGT

• Kategorie II: 2WD: RC4, RC5 a další 2WD

• Kategorie III: RC3 a dřívější vozy N4 a R4

• Kategorie IV: vozy RC1/WRC

Organizátoři seriálu vítají nejen závodníky ze tří pořádajících zemí, ale každého, kdo je držitelem mezinárodní závodní licence. Všichni registrovaní závodníci obdrží balíček oblečení.Účastníkům pohárové série bude věnována mimořádná pozornost. Tamás Mezey k tomu dodává: „Posádkám a týmům chceme nabídnout podmínky a servis, který je v regionu ojedinělý.Na závodech poradíme a doporučíme výběr nejlepších pneumatik a s tím související tlak v pneumatikách.“

Registrační poplatek

• pro soutěžící s vozy 4WD: 2.000 EUR

• pro soutěžící s vozy 2WD: 1.200 EUR

Jedná se o první ročník tohoto ambiciózního projektu. Mnoho okamžiků bude v průběhu roku pro všechny úplnou novinkou. Přesto pořadatelé věří, že posádky a týmy podpoří jejich myšlenku. Může se jednat o zajímavou alternativu pro mladé, začínající piloty. Stejně tak mnoho zkušených jezdců na asfaltu jistě nepohrdne bojovat o vítězství na šotolinových tratích.

Pokud vás láká vyrazit na atraktivní šotolinové závodění, stačí se obrátit na emaily tamas.mezey@autogumiplaza.hu nebo plhus@centrum.cz pro další informace a podklady.

Marek Pléha
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist