www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Rallysprint Série 2023

Rallye Plzeň se i letos dočkáme v červnu

14. března 2023 • 10:00

Už tři roky si zdárně buduje své místo v soutěžáckém kalendáři Lak Racing Rallye Plzeň. Protože navazuje na tradici soutěže z 80. let, bude se letos psát již její sedmnáctý ročník, který se uskuteční 2. - 3. června 2023.

Václav Kopáček - Petr Picka (Ford Fiesta R5) - Lak Racing Rallye Plzeň 2022

Když před třemi lety začaly probleskovat zprávy o zmrtvýchvstání kdysi slavné Rallye Plzeň, vzbudilo to mezi soutěžáckou veřejností oprávněný zájem. Od té doby se ročník po ročníku organizace této soutěže zkvalitňuje a její atraktivita roste. V minulém roce se na její start postavilo celkem 105 posádek, což byl v rámci národního seriálu Autoklub Rallysprint série druhý největší počet. Právě do tohoto šampionátu jednodenních soutěží je XVII. Lak Racing Rallye Plzeň zařazena i letos, stejně jako loni bude její součástí také zápolení historických vozů. Zatímco v uplynulých dvou ročnících se trať soutěže měnila jen v detailech, letos se novinky chystají. A jaké to budou?

„V minulých letech jsme u posádek zaznamenali spokojenost s náročností tratě, zároveň ale mírné brblání na velké penzum přejezdových kilometrů,“ říká ředitel soutěže Jiří Hasman a pokračuje: „Zamysleli jsme se tedy nad podobou tratě a pro letošní ročník chystáme její částečnou změnu. Nejvzdálenější rychlostní zkoušku nahradí úplně jiný test, který je položen výrazně blíže centru soutěže, další novinkou bude otočení směru u jiné rychlostní zkoušky. Její náročnost se tím určitě nesnížila, a tak jsem přesvědčen, že se závodníci opět mají nač těšit. Také centrum naší soutěže zůstává i letos v oněch prestižních lokalitách, do kterých zavítalo už loni. Start a cíl soutěže se v první červnovou sobotu opět uskuteční na překrásném plzeňském náměstí Republiky, kde se znovu odehraje již páteční podvečerní entrée v podobě slavnostního představení vybraných posádek. Ředitelství i celé zázemí soutěže také letos najdou svůj azyl v atraktivním prostředí Parkhotelu Plzeň. Zatím zůstává zachována i lokace servisní zóny na rozlehlém letišti v Líních, jak ale určitě veřejnost zaregistrovala ve sdělovacích prostředcích, možnosti jejího setrvání v této lokalitě jsou pro následující léta ohroženy a my možná budeme muset už za rok hledat náhradní prostory.“

Jak vidno, parta nadšenců ze západočeské metropole, sdružená v Auto rallye klubu Plzeň, nezahálí a kromě příprav letošního ročníku už hledí též do budoucnosti. V tuto chvíli však zejména finalizují všechny náležitosti pro víkend 2. - 3. 6. 2023, sestavují pro tyto dny i bohatý doprovodný program tak, aby se fanouškům i náhodným návštěvníkům XVII. Lak Racing Rallye Plzeň opět líbila.

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist