www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR v rally 2023

SOUHRN: Překvapivým vítězem Bohemia Rally Mladá Boleslav se stal Dominik Stříteský

9. července 2023 • 16:00

Tři týdny po hustopečské soutěži pokračuje mistrovství České republiky v automobilových soutěžích dalším závodem. Posádky se tentokrát přesouvají do oblasti atuomobilismu zaslíbené, na jubilejní 50. ročník Bohemia Rally Mladá Boleslav. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Výsledky Bohemia Rally Mladá Boleslav ON LINE --- Výsledky Bohemia Rally Mladá Boleslav - historic ON LINE --- Základní informace o Bohemia Rally Mladá Boleslav --- Diskuzní fórum k Bohemia Rally Mladá Boleslav

Dominik Stříteský - Jiří Hovorka (Škoda Fabia R5) - Bohemia Rally Mladá Boleslav 2023

Dominik Stříteský s Jiřím Hovorkou překvapivě zvítězili v jubilejním padesátém ročníku Bohemia Rally Mladá Boleslav, když největšího favorita a bývalého továrního jezdce Škody Motorsport Jana Kopeckého porazili o osm desetin. Na bronzový piedestal na stupních vítězů vystoupal Adam Březík.

Organizátoři Bohemia Rally Mladá Boleslav dlouho zvažovali, jak ozvláštnit jubilejní padesátý ročník. Námluvy se špičkovými piloty ze zahraničí nakonec nedopadly, ani domácí tým Škoda Motorsport po dlouhých letech nikoho nenasadil. Jako hlavní tahák se nakonec představily dva speciály WRC - v Čechách již známý Ford Fiesta WRC v rukou Jana Dohnala a premiérově také Citroën C3 WRC z Itálie, se kterým se představil Jan Skála. Oba v těchto vozech absolvovali jen první etapu, takže se postarali o zajímavé zpestření, do boje o čelo se však muselo počítat s jinými.

Opětovně se očekával napínavý vteřínkový souboj mezi Václavem Pechem a Janem Kopeckým. Ten se však příliš nekonal, Václav Pech svému tradičnímu soupeři sice po vteřinkách, ale přeci jen ujížděl. A Kopeckému se nedařilo najít protizbraň, naopak se musel obávam velmi rychlého Dominika Stříteského, který zabojoval hlavně na Sosnové a všech variantách městské rychlostní zkoušky v Mladé Boleslavi. A tak byl překvapivě právě Stříteský nejbližším pronásledovatelem Pecha. Bohužel, Pechův letitý Ford Focus WRC nevydržel náročné tempo a plzeňský jezdec byl nucen po RZ 8 odstoupit. Na čelo se tak dostal Stříteský a i přes mohutný finiš Kopeckého dokázal tuto svou pozici udržet a připravit tak největší překvapení letošní sezóny.

Za nedostižnou dvojicí si dojel pro třetí příčku Adam Březík, který prvním dvěma pilotům nestačil, ostatní naopak bohatě porážel. Dále již byly rozestupy větší, od čtvrtého místa dále se seřadili Věroslav Cvrček, Aleš Jirásek, Albert von Thurn und Taxis, Martin Vlček, David Soldát a Dominik Brož, který si odbyl úspěšnou premiéru za volantem vozu kategorie R5. Desátou příčku obsadil při ojedinělém startu v ČR Filip Kohn, který však neměl ve své třídě žádného soupeře, naopak jezdcům s vozy R5 většinou nestačil.

Napínavý souboj ve dvoukolkách svedli David Štefan a Ján Kundlák. Doslova desetinkový souboj nakonec rozhodla úplně závěrečná rychlostní zkouška, kde se krátce po průjezdu atraktivního místa u zříceniny hradu Zvířetice odporoučela Kundlákova technika. Prvenství si tedy připsal David Štefan před Miroslavem Čížem a Dominikem Novotným.

Souboje historických vozů jsou letos hodně nevyzpytatelné, řada vozů trpí technickými problémy. Největší favorit soutěže Vlastimil Neumann odstoupil ještě před první sobotní zkouškou kvůli technickým problémům, spolufavorit Vojtěch Štajf na městské zkoušce v Boleslavi poškodil kolo, jehož výměnou ztratil pět minut. Ani řada nejrychlejších časů mu nakonec nestačila na víc než na posun na druhou příčku, vítězem se totiž stal Libor Kotrmon s Fordem Escort Cosworth. Na bronz dosáhl Jiří Kašpar, jemuž pomohla i dvouminutová penalizace Jindřicha Štolfy. První pětici pak uzavřel Jiří Šrákem. Ošklivou nehodou skončila hned první městská zkouška v Boleslavi pro Martina Klepáče. Posádka naštěstí vyvázla z nehody bez vážnějších zdravotních komplikací, unikátní Citroën ZX je však na odpis. V rámci historiků zaujal některými dobrými časy domácí Miroslav Janouch, který startoval s druhým Mitsubishi Lancer Evo III zlínské stáje K.I.T. Racing CS. V sobotu však kvůli technickým problémům odstoupil, aby si totéž zopakoval i v neděli, kdy havaroval v úplně poslední zatáčce poslední rychlostní zkoušky. Po dlouhých minutách se podařilo dostat auto ven z příkopy, za stopkou se však posádka rozhodla odstoupit.

„Nemám slov, je to parádní pocit. Moje první absolutní vítězství na velkém mistráku, a ještě po souboji s Honzou, který je kapacitou a velkou legendou tohoto sportu. Bylo tovelmi náročné po všech stránkách, od začátku se jelo ve vysokém tempu, volba pneumatik nebyla občas úplně jednoznačná a k tomu pekelné vedro. Před závěrečnou sekcí jsem měl velké nervy, nebudu říkat, že ne. Ale musel jsem se udržet na uzdě a neudělat v samotném závěru nějakou chybu. Na poslední erzetě byly pasáže, kde jsem si úplně netroufl a něco jsme ztratili, ale nakonec to vyšlo. Děkuji týmu, partnerům a všem, kdo stojí za námi,“ řekl před cílovou rampou vítězný Dominik Stříteský, kterého naviguje Jiří Hovorka.

„V první řadě bych chtěl pogratulovat Dominikovi a Jirkovi. Víme, že mu to tady na Bohemce jde a přeji mu, ať mu to jde takhle skvěle i navšech dalších závodech. Samozřejmě jsme to zkoušeli, na městě jsme stáhli minimum, na Vinci jsme jeli úplně naplno, ale nestačilo to a něco jsme ztratili. Poslední Zvířetice nám opravdu vyšly dobře, ale osm desetin chybělo. Musím říci, že tohle druhé místo s takhle malou ztrátou mě mrzí asi nejméně ze všech druhých míst, protože vítězství klukům ze srdce přeji a zasloužili si ho,“ komentoval své druhé místo v cíli Jan Kopecký, který tvoří posádku s Janem Hlouškem

„Bohemka je soutěží, na kterou jsem se nikdy neuměl stoprocentně připravit, protože jsem nezávodil na motokárách nebo okruzích a profil místních tratí takový je. Ale nakonec to dopadlo dobře. Musím říci, že někomu se nelíbí Zvířetice, ale pro mě je to vložka, na kterou se každoročně nejvíce těším. Letos na ní chybělo kousek šotoliny, takže na příští rok bych prosil přidat,“ doplnil s úsměvem třetí Adam Březík, s navigátorem Ondřejem Krajčou.

Mistrovství České republiky teď čeká více než měsíční pauza, další na programu je jeden z vrcholů tuzemské soutěžácké scény Barum Czech Rally Zlín.

Konečné výsledky Bohemia Rally Mladá Boleslav ON LINE

Konečné výsledky Bohemia Rally Mladá Boleslav - historic ON LINE

Shakedown

Výsledky shakedownu Bohemia Rally Mladá Boleslav

Před startem

Tři týdny po hustopečské soutěži pokračuje mistrovství České republiky v automobilových soutěžích dalším závodem. Posádky se tentokrát přesouvají do oblasti atuomobilismu zaslíbené, na jubilejní 50. ročník Bohemia Rally Mladá Boleslav. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Jan Kopecký - Jan Hloušek (Škoda Fabia Rally2 Evo) - Bohemia Rally Mladá Boleslav 2022
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist