www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR v rally 2023

Svoláváme všechny fanoušky vozidel Škoda do Kroměříže!

6. srpna 2023 • 09:00

Absolutní legendy, závodní speciály, historické skvosty z neveřejných sbírek. Prostě motoristický svátek pro všechny generace. Na tři desítky exponátů z více než stoleté produkce značky Škoda hostí Výstaviště Kroměříž od 11. do 19. srpna.

Pocta vozům Škoda 2023

Jedinečná podívaná se naskytne příznivcům motorismu na Výstavišti Kroměříž. Unikátní výstava desítek vozů z historie i současnosti automobilky Škoda. Aneb POCTA VOZŮM ŠKODA. Jde o průřez stěžejních výrobků slavné automobilky od dob prvních vozidel značky Laurin & Klement.

„V našem areálu jsme připravili opravdovou motoristickou lahůdku. Ve spolupráci se Samohýl Motor Veterán a také Škoda Muzeum představíme ve dnech 11.-19. srpna na výstavě více než 30 automobilů a motocyklů,“ osvětluje základní fakta ředitel Výstaviště Kroměříž Pavel Konečný.

Laurin & Klement F 1907Škoda Sport Le Mans

Expozice se otevře současně s třídenní výstavou pro zahrádkáře a zahradníky Floria Léto 2023 a vyvrcholí v době konání zlínské Barum Czech Rally Zlín. A budou zastoupeny i unikátní modely historie motorsportu jako Škoda Sport ze slavného závodu Le Mans nebo závodní speciál značky Laurin & Klement hraběte Kolowrata z roku 1907. Fanoušci motoristické historie tak dostanou opravdu jedinečný prázdninový dárek.

„Jedním z nejvzácnějších klenotů naší sbírky a současně jedním z nejraritnějších kousků v Česku je automobil Laurin & Klement Voiturette A. I ten bude na kroměřížském výstavišti k vidění. Jde o jeden z prvních vozů, jenž z mladoboleslavské automobilky vyjel.“ Popisuje vzácný kus majitel, zlínský podnikatel a patriot Ladislav Samohýl, který dodal na výstavu stěžejní množství exponátů stěží vyčíslitelné hodnoty i ceny.

Vozy, z nichž každý má svůj dokonalý příběh, nazdobí aranže květinových mistryň oboru, aranžérek Jarmily a Petry Pejpalových. I tato neobvyklá symbióza zvýrazní mimořádný počin zvaný Pocta vozům Škoda.

Škoda Superb 1936Škoda Trekka 1968

Dalším unikátem bude vůz Laurin & Klement G. Autem se svezla dokonce slavná závodnice Eliška Junková. Před sedmapadesáti lety se na tomto voze s Aloisem Samohýlem účastnila vzpomínkového závodu k 60. výročí sicilského závodu Targy Florio. Přijeli rovněž na pozvání závodníka Louise Chirona do Monaka k vyjížďce historických aut na oslavu založení Monte Carla.

„Vystavený vůz je jedním z pouhých dvou dochovaných kusů. Bude to výjimečné shromáždění historických skvostů. V takovém rozsahu nebývalé. Chtěl jsem, aby unikáty z naší sbírky byly k vidění pohromadě právě v našem kraji a pro návštěvníky z okolí. Věřím, že to bude zážitek z těch neopakovatelných,“ dodává Ladislav Samohýl. Partnerem akce je společnost Continental Barum, symbol spolehlivosti již 75 let.

Výstaviště Kroměříž
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist