www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2023

SOUHRN: Vítězem Secto Rally Finland se stal Elfyn Evans

6. srpna 2023 • 16:00

Pouhopouhé dva týdny po estonské soutěži pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích dalším závodem na rychlé šotolině - ikonickou Secto Rally Finland, která má nejspíše naposledy své centrum ve městě Jyväskylä. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Secto Rally Finland

Takamoto Katsuta - Aaron Johnson (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) - Secto Rally Finland 2023

Po havárii Kalleho Rovanpery, který do té doby na své domácí soutěži suverénně kraloval, se z prvenství na rychlé finské šotolině raduje britský jezdec Elfyn Evans. Za bezpečně druhým Neuvillem byl ve vteřinkovém souboji o bronz nakonec rychlejší Takamoto Katsuta.

Vypadalo to, že letošní Secto Rally Finland bude jedna velká nuda, kdy nic nevybočí ze zaběhlých kolejí. A opravdu, začátek byl podle obvyklých předpokladů - Kalle Rovanperä i přes čištění tratě celkem pohodlně vedl, jediný reálný soupeř Ott Tänak odstoupil už v úvodu, když prorazil po jedné z kompresí olejovou vanu a poškodil motor. Když se záhy po haváriích vyřadili i Pierre-Louis Loubet a Esapekka Lappi, zdálo se, že minimálně v čele absolutní klasifikace nebude co sledovat.

O největší rozruch se však postaral právě vedoucí Kalle Rovanperä, když na RZ 8 poslal svou Toyotu přes střechu. Tím pádem se otevřel trůn pro krále soutěže i ostatním jezdcům. Pevně na něm seděl Elfyn Evans a po celý zbytek soutěže nenechal nikoho na pochybách, že on je tím nejlepším z druhého sledu, kdo si zaslouží vítězství. Thierry Neuville na své neoblíbené soutěži brzy pochopil, že na Evanse nemá a bohatě se spokojil se stříbrem. To o bronz sváděli vteřinkový souboj Takamoto Katsuta a Teemu Suninen. K překvapení všech oba dva souboj ustáli, v cíli byl nakonec o čtyři vteřiny spokojenější Katsuta.

Na pátém místě dojel pricnipál týmu Toyota Jari-Matti Latvala, který dostal start na finské soutěži jako dárek od šéfa týmu. Jari-Matti startoval společně s Juho Hänninenem a jízdu si evidentně užívali. Pravidelným účastníkům s vozy Rally1 samozřejmě nestačili, naopak všechny ostatní piloty včetně špičky vozů Rally2 poráželi celkem bez problémů.

Přesně polovinu míst v první desítce obsadily vozy Rally1, za nimi už dojela špička třídy RC2. Nejrychlejší byl v cíli celkově šestý Oliver Solberg, který však jel bez nároků na body do WRC2. V rámci této kategorie si tak připsal vítězství celkově sedmý Sami Pajari, za nímž se seřadili Adrien Fourmaux a Nikolay Gryazin. Úvodní desítku absolutní klasifikace uzavřel Andreas Mikkelsen, který ztratil spoustu času s nevhodně nastaveným podvozkem a také kvůli defektu.

Letošní finská soutěž nebyla součástí JWRC, takže se v rámci WRC3 představili jen domácí jezdci s pár zahraničními hosty. Chyběl však nejrychelšjí domácí jezdec a již prakticky jistý mistr WRC3 Roope Korhonen, který tentokrát usedl do vozu kategorie Rally2. Chyběl i druhý nejrychlejší finský jezdec s vozem Rally3 Toni Herranen, jehož zradila technika ještě před startem soutěže. Z vítězství se tak radoval Benjamin Korhola před Jesse Kalliem. Třetí nakonec dojel s více než pětiminutovou ztrátou Filip Kohn, který se tentokrát vyhnul jakýmkoliv problémům a po celou soutěž sváděl souboj s podobně zkušeným Ali Türkkanem z Turecka. A po chybách či jiných problémech soupeřů postupně stoupali pořadím vzhůru. Po odstoupení tureckého pilota již bylo Kohnovo třetí místo neotřesitelné, na čtvrtého Timonena měl již více než devět minut náskoku.

Mistrovství světa v automobilových soutěžích bude pokračovat až na začátku září, kdy se posádky vydají do Řecka na rozbité šotoliny při Eko Acropolis Rally.

Konečné výsledky Secto Rally Finland

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Pouhopouhé dva týdny po estonské soutěži pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích dalším závodem na rychlé šotolině - ikonickou Secto Rally Finland, která má nejspíše naposledy své centrum ve městě Jyväskylä. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Secto Rally Finland 2023
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist