www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR v rally 2023

Bugatky s návratem Le Mans zamíří až do Kroměříže

12. srpna 2023 • 10:00

Jedenáctý díl Bugatti Grand Prix Zlín poprvé zavítá i za hranice krajského města Zlína, když fanoušci nádherných historických závodních automobilů z dvacátých a třicátých let včetně oblíbených bugatek mohou obdivovat tyto vozy během sobotního dne i na Výstavišti Kroměříž. Nablýskané vozy se objeví tradičně na trase divácké Super rychlostní zkoušky Barum Czech Rally Zlín v centru krajského města. Ještě předtím je mohou obdivovat milovníci motorismu na výstavě před zlínským zámkem v parku Svobody. Tato tradiční akce pod taktovkou pořadatelského týmu kolem Ladislava Samohýla patří již neodmyslitelně k barumce a při letošním ročníku napíše opět nový a krásný příběh.

Bugatti Grand Prix Zlín 2022

Bugatti Grand Prix Zlín si získala pevné místo v rámci Barum Czech Rally Zlín. V roce 2011 přišel s nápadem úspěšný zlínský podnikatel a velký milovník historických vozů Ladislav Samohýl, který přemluvil svého kamaráda a dlouholetého ředitele rally Miloslava Regnera, aby pustil historické automobily před páteční večerní prolog v centru krajského města. Městské ulice Zlína ožily opět nádherným zvukem historických vozů z dvacátých a třicátých let minulého století. Tehdy se proháněly v ulicích tyto nádherné skvosty, které časem vystřídal populární závod tzv. Zlínská osma. Lidé si opět připomenou časy, kdy automobily ještě byly pravými automobily, kdy se vozy jednotlivých značek výrazně lišily, a řidič řídil nebo brzdil bez pomoci posilovačů či elektroniky. „Letošní ročník slibuje mimořádnou účast a mimořádná auta. S žertem říkám, že po Monte Carlu jsme předposlední městský okruh na světě. Vracíme se k modelu startu po vzoru slavného závodu Le Mans. Chceme udělat opět show pro diváky, jak to znají například z filmových pláten o slavném závodu v Le Mans. Slibujeme si od toho velký zážitek s pěknými auty. Fanoušci uvidí po okruhu kroužit kolem patnácti vozů Bugatti včetně legendární „pětatřicítky“. Letos byl o start značný zájem, startovní listina se rychle naplnila a přihlásily se nám posádky i ze Slovenska, Německa a Nizozemska,“ pověděl Ladislav Samohýl, hlavní organizátor akce, kterou pořádá Samohýl Motor Veterán ve spolupráci s Barum Czech Rally Zlín.

Bugatky a historické vozy budou vystaveny na výstavě pro širokou motoristickou veřejnost k obdivu u zlínského zámku od 13 hodin, 1. jízda je na programu v 17:15 hodin, druhá poté v cca 17:55 hodin. Obě jízdy se jedou v rámci závodu pravidelnosti. V hlavním závodě Bugatti GP Zlín se objeví hlavně vozy Bugatti různých typů včetně označení 13, 35, 37 a 57. Dále vozy MG TA, MG VA Special kompresor, Aston Martin, Lagonda M45, Sénéchal SS, Triumph Gloria Supercharged, Wolseley Hornet, Hillman Racer, ale i Škoda Populár nebo Aero 662, 750 sport. Jako každoročně se za volanty závodních automobilů objeví významné osobnosti jako vyhlášený český kardiochirurg a uznávaný lékař Jan Pirk na voze Bugatti 13 (rok výroby 1911) nebo známá účastnice veteránských závodů a organizátorka Markéta Profeldová.

Bugatti Grand Prix Zlín 2022

I letos je do programu akce vložena ukázková jízda historických vozidel různých automobilů jako například Chevrolet Corvette C3, Chevrolet Camaro Highway Patrol, Triumph TR3, VW Karmann Ghia, Mercedes-Benz 300 SL, Aero Minor Sport, Tatra 603 a další. Tato vozidla, která nejedou na čas, budou kroužit po městském okruhu v čase od 17:40 hodin. „Po okruhu bude kroužit známý hospodský Zdeněk Černoch s vozem Mitsubishi 3000 GT SL, ve startovní listině máme například i tři corvety, přijede i auto z dálniční policie. Těší nás značný zájem, oslovili jsme hodně účastníků z minulých let a seznam přihlášených se rychle zaplnil,“ uvedl Radek Šrubař, tajemník Bugatti Grand Prix Zlín.

Organizátoři letos navázali spolupráci s Výstavištěm Kroměříž. Posádky včetně historických vozů se přemístí ještě v pátečním večeru do města s přezdívkou Hanácké Athény. Zde proběhne vyhlášení výsledků a rozdílení cen. V sobotu 19. srpna budou na zdejším výstavišti v době od 9 do 16 hodin vystaveny pro veřejnost vozy Bugatti a další historické automobily v rámci akce Francouzské krásky obsadí Kroměříž. V celodenním bohatém programu se uskuteční dále klubové setkání automobilů Porsche a připravena je rovněž dobová módní přehlídka a bohatý doprovodný program. Celou akcí provede známý moderátor Petr Suchoň. „Pro návštěvníky jsme připravili krátce po vstupu část expozice, kterou jsme nazvali pravěk motorismu. Bude zde k vidění například dřevěná motorka. Podíváme se do historie, jak vzniklo kolo, samohybné auto a s připomenutím jmen, která veřejnost už nezná,“ upřesnil Ladislav Samohýl. Další informace najdete na webové stránce www.bugattigp.cz

Bugatti Grand Prix Zlín 2022

XI. ročník BUGATTI GRAND PRIX ZLÍN 2023

časový program

Pátek 18. srpna

13:00 – 16:30 hod. – výstava historických vozidel pro veřejnost v prostorách před zámkem ve Zlíně

14:00 – 15:00 hod. – administrativní a technická přejímka (park Svobody u zlínského zámku)

17:15 hod. – start Bugatti GP Zlín, 1. jízda, start ulice Gahurova (3 kola)

cca 17:40 hod. – vložená ukázková jízda historických vozidel

17:55 – start Bugatti GP Zlín, 2. jízda, start ulice Gahurova (3 kola)

21:00 hod. – vyhlášení Bugatti GP Zlín (Výstaviště Kroměříž, restaurace Na Rynku)

Sobota 19. srpna

9 – 16 hod. – výstava vozů Bugatti a dalších historických automobilů na Výstavišti Kroměříž

Roman Ordelt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist