www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Rallysprint Série 2023

SOUHRN: Vítězem Rally Vyškov se stal Hermann Neubauer

2. září 2023 • 23:00

Na sklonku prázdnin se Rallysprint série a Pohár 2+ vrací zpět na Moravu, kde se na východ od Brna uskuteční populární a oblíbená Rally Vyškov, při které se oba seriály přehoupnou do své druhé poloviny. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Výsledky Rally Vyškov ON LINE --- Základní informace o Rally Vyškov --- Diskuzní fórum k Rally Vyškov

Hermann Neubauer - Ursula Mayrhofer (Škoda Fabia Rally2 Evo) - Rally Vyškov 2023

Rakouský host Hermann Neubauer opanoval letošní ročník Rally Vyškov. Žhavý kandidát na rakouský titul si vybral vyškovskou soutěž jako test před rozhodujícím závodem u našich jižních sousedů a způsobem start-cíl zvítězil. Na stupně vítězů jej doprovodili Martin Vlček a asi největší překvapení soutěže - Jarosław Kołtun z Polska.

Vyškovská soutěž patří k oblíbeným moravským soutěžím a nejinak tomu bylo i letos, kdy se uskutečnil již jednatřicátý ročník. Organizátoři připravili tradiční rychlé, ale náročné úseky v okolí Vyškova, kam letos zamířilo 111 posádek. Na startu se nakonec neobjevil avizovaný Roman Odložilík, i tak se bylo nač dívat.

Od začátku patřil k největším favoritům Hermann Neubauer, který v Rakousku bojuje se Simonem Wagnerem o národní titul. Situace je nebývale vyrovnaná a protože rozhodující závod v šampionátu je již zanedlouho, rozhodl se Neubauer využít vyškovskou soutěž využít jako testovací závod. Opět usedl společně s Ursulou Mayrhofer do Škody Fabie Rally2 Evo české stáje Kresta Racing a suverénním způsobem opanovali soutěž, když vyhráli všechny rychlostní zkoušky.

Druhý dojel jeden z kandidátů na letošní titul v Poháru 2+ Martin Vlček. Ten musel využít novější Hyundai i20 N Rally2, protože jeho obvyklý starší model ještě léčí bolístky po nedávné nehodě na Barum Czech Rally Zlín. Nový stroj jako by vlil Vlčkovi do žil živou vodu, skotnický pilot letěl hned od úvodních metrů jako utržený z řetězu a byť na Neubauera nestačil, zbytek startovního pole porazil s obrovským rozdílem. Svému úhlavnímu soupeři Vojtěchu Štajfovi nadělil více než dvacet vteřin, což nebývá obvyklé. Naopak Vojtěch Štajf tentokrát nepředvedl nijak zářný výkon, kromě Vlčka nestačil ani na další zahraniční hosty. Nakonec dojel až pátý absolutně, což mu ale stále stačí na body za druhé místo do Poháru 2+. Výkonem na poslední zkoušce jej přeskočil celkově Slovák Jaroslav Melichárek s Fordem Fiesta RS WRC a také překvapivě třetí Polák Jarosław Kołtun. Účastník nedávné Barumky všechny zaskočil již třetím časem na úvodní rychlostní zkoušce a další téměř bezchybnou a rychlou jízdou si bronzovou příčku na stupních vítězů udržel až do cíle.

Chvíli se snažil držet krok se Štajfem i Karel Trněný, jakmile mu ale v průběhu dopolední sekce přibyla penalizace za předčasný start, bylo jasné, že to na Štajfa stačit nebude. Nakonec z toho je šesté místo absolutně a třetí v hodnocení Poháru 2+ před Davidem Tomkem, Karlem Štochlem, Pavel Ševčíkem a Viktorem Szabó. Další nepodařenou soutěž si připsal Michal Horák, kterého zlobilo auto hned od první rychlostní zkoušky, hned v úvodu skončil i vrchařský host David Komárek, kterého zradila Škoda Fabia RS Rally2.

V hodnocení Rallysprint série byl opět nedostižný Jan Dohanl se svým Renaultem Clio S1600, přestože jej tentokrát provázely drobné technické problémy. Podobně suverénně si počínal na druhém místě další z navrátilců Martin Kouřil, který usedl se Zuzanou Lieskovcovou do Peugeotu 208 Rally4 a s přehledem porazil všechny zbývající pravidelné účastníky RSS. Bronz bral Patrik Rujbr před Martinem Mottlem. Hned za nimi skončili oba nejrychlejší piloti ze třídy RC4 II, kteří zajeli na desetinu shodný čas. Nakonec muselo rozhodnout pomocné kritérium v podobě rychlejšího času na RZ 1, což určilo jako úspěšnějšího Filipa Šipoše. Ne všichni však dokázali spatřit cíl. Matěje Kamence zradila poloosa, Václav Tošner a Filip Ocelka tentokrát zkoušející Peugeot 208 Rally4 pak havarovali kousek od sebe na RZ 5.

V rámci vyškovské soutěže se jeli také historici. Jednoznačný favorit byl Lumír Vyorálek, který hned od úvodních metrů ujížděl svým soupeřům o parník. Nevydrželo to však příliš dlouho, hned po druhé rychlostní zkoušce je zradila prasklá poloosa. A když Otmara Uhera zradilo turbo, zbyla v poli jediná rychlá čtyřkolka. Toyotu Celicu GT Four pilotoval jan Šrámek a dojel si pro druhou příčku, když jej obklopily dva Favority. Třetí celkově dojel Jiří Daněk, prvenství si připsal opět bravurně a afresivně jedoucí Otakar Zenkl. Za zmínku stojí i páté místo Zdeňka Vrátníčka, jehož Volkswagen Golf nebývá na cílových rampách tak často k vidění.

Dalším podnikem Rallysprint série i Poháru 2+ bude za tři týdny Futures Contproduct Rally Morava.

Konečné výsledky Rally Vyškov

Shakedown

Výsledky shakedownu Rally Vyškov

Před soutěží

Na sklonku prázdnin se Rallysprint série a Pohár 2+ vrací zpět na Moravu, kde se na východ od Brna uskuteční populární a oblíbená Rally Vyškov, při které se oba seriály přehoupnou do své druhé poloviny. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Jiří Hanák - Michal Večerka (Škoda Fabia Rally2 Evo) - Rally Vyškov 2022
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist