www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2023

Velká Chuchle nabídne divákům Středoevropské rally dokonalý přehled

11. září 2023 • 17:30

Superspeciální rychlostní zkouška na atraktivním místě ve Velké Chuchli odstartuje 26. října Středoevropskou rally. Na dnešní tiskové konferenci, která proběhla přímo v areálu dostihového závodiště, byly odhaleny podrobnější informace nejen o této divácké lahůdce, ale také o tratích dalších rychlostních zkoušek předposledního dějství letošního ročníku FIA World Rally Championship.

Central European Rally 2023 - Chuchle

Areál dostihového závodiště nabízí velkorysé zázemí pro diváky, kteří budou mít z vyvýšených tribun přehled téměř o celé délce úvodní rychlostní zkoušky. Kromě toho je připraven doprovodný program, v rámci kterého proběhnou exhibiční jízdy různých závodních speciálů několika automobilových disciplín přímo po závodní trati. Exhibice bude probíhat ještě po ukončení rychlostní zkoušky a připravuje se také velkoplošná projekce s přímým přenosem z navazující druhé superspeciální zkoušky z klatovského Čínova.

„Jsme rádi, že nám majitelé a vedení dostihového závodiště vyšli vstříc. Čeká nás velká premiéra, a to z několika důvodů. Nejen, že se světová rally poprvé pojede v České republice, ale ještě nikdy se na organizaci takového podniku nepodílely tři autokluby společně. Bude nás určitě sledovat hodně odborníků, pořadatelů a především fanoušků. Společně s kolegy z Německa a Rakouska jsme průkopníky a věřím, že se Středoevropská rally zapíše do světového kalendáře na dlouhou dobu,“ pronesl v úvodu prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček.

„Do startu zbývají necelé dva měsíce, máme za sebou hodně práce, společných jednání i online mítinků a vím, že za námi stojí tým skvělých pořadatelů. Pro všechny tři strany je to premiéra, museli jsme sladit nejen pořadatelské týmy, ale hlavně procesy a komunikaci. Možná tím vyšlapáváme cestičku ostatním, vzhledem k finanční náročnosti je mnohem efektivnější rozdělení nákladů mezi tři organizace.Některá rozhodnutí jsme museli změnit, někdy nám do cesty vstoupily úřady. Mimo to musíme ctít zájmy promotéra a sladit všechny tyto faktory vyžadovalo nemalé úsilí,“ prozradil generální sekretář AČR a jednatel Central European Rally Tomáš Kunc.

CER2023 - mapa RZ 1

„Šumavské rychlostní zkoušky nebudou pro posádky jednoduché. Pečlivě jsme vybírali jednotlivé tratě, které by co nejlépe vyhovovaly světovým parametrům. A takové na Šumavě máme. Naši pořadatelé z Pošumavského auto moto klubu jsou zvyklí pořádat dvě soutěže najednou, takže se této výzvy nebojíme. Během příprav jsme se zaměřili také na lokaci diváckých míst. Počet návštěvníků je asi jedna z mála věcí, kterou můžeme před prvním ročníkem pouze odhadovat. Máme připraveno čtrnáct fanzón s velkokapacitními parkovišti,“ vysvětlil člen organizačního výboru Středoevropské rally Jan Petrů.

„Na dostihovém závodišti jsem ještě opravdu nikdy nejel. Ale určitě to bude super pro diváky i pro nás jezdce. Fanoušci nás budou mít opravdu velmi blízko a myslím si, že tady bude skvělá atmosféra. České soutěže mají ve světě silný zvuk a několik jezdců se mě na šumavské tratě ptalo. Znají pochopitelně Barumku a vědí, že je to v evropském šampionátu jedna z nejnáročnějších soutěží. Takže určitý respekt mají. Podle mého názoru jsou tratě Central European Rally kombinací Monte Carla a Chorvatské rally,“ doplnil jeden z přihlášených účastníků Erik Cais.

Středoevropská rally proběhne v termínu 26. – 29. října 2023 na území České republiky, Německa a Rakouska.

Jan Koudelka
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
11.09.2023 19:45
Karbonyl - moderátor
Jako doprovodný program se může jet závod Nascar - furt doleva.
toplist