www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2023

Středoevropská rally nezapomíná ani na udržitelnost, sdílené jízdy budou oceněny

15. září 2023 • 16:50

S heslem 'sociální, chytrá a udržitelná' se chce Středoevropská rally, předposlední závod mistrovství světa v automobilových soutěžích, zavázat také k tématu udržitelnosti. Organizátoři při tom sázejí na četná opatření, jako například využívání elektromobilů pro pořadatele nebo dokonce odměňování spolujízdy fanoušků. Rally se na trojmezí České republiky, Německa a Rakouska pojede od 26. do 29. října 2023 a je novým a předposledním podnikem v kalendáři mistrovství světa FIA.

Jmenován byl mezinárodní tým pro udržitelnost, v němž spolupracují odborníci na motoristický sport a ochranu životního prostředí. Výsledkem je soubor opatření, jež mají významně snížit uhlíkovou stopu akce. „Zapojujeme se také my. Na diváckých místech bude dostatečné množství kontejnerů na třídění odpadu, cateringové společnosti mají ve smlouvě povinnost používat recyklované či zálohované nádobí či povinnost ekologicky zlikvidovat oleje, po skončení pronájmu setřídit odpad a plochu uklidit. Tašky pro pořadatele, partnery a ve fan shopech budou z recyklovatelného materiálu,“ uvedl Jan Petrů z Pošumavského automotoklubu, který organizuje šumavské rychlostní zkoušky.

Fanoušci, kteří přijedou na parkoviště jednotlivých diváckých míst společně jedním autem, budou zařazeni do tomboly o hodnotné ceny. Organizátoři si tak slibují omezení emisí CO2 způsobené provozem aut. Pro každé vozidlo s nejméně čtyřmi osobami na palubě, které přijede na parkovací místa pro návštěvníky na rychlostních zkouškách nebo v servisním parkovišti, budou připraveny lístky do tomboly podle počtu cestujících. V každý den rally budou vylosováni tři výherci.

V nejvyšší třídě WRC bojují jezdci v autech značek Hyundai, Ford a Toyota s nejmodernějšími hybridními pohonnými jednotkami. Využívá se kombinace vysoce účinných turbomotorů a elektrického pohonu, přičemž spalovací motor je plněn palivem, které ze 100 % neobsahuje fosilní složky. Z recyklovatelného materiálu budou vyrobené také všechny pásky a veškeré další značení na trati. V servisním parkovišti v Pasově budou platit přísná opatření na ochranu životního prostředí, což se týká zejména likvidace motorových olejů a dalšího odpadu.

Středoevropská rally se hrdě hlásí také ke společenské odpovědnosti a inkluzi. Ceny pochází z dílen pro osoby se zdravotním postižením, handicapovaní návštěvníci rovněž najdou svá speciální divácká místa. Organizátoři budou dodržování opatření monitorovat a vyhledávat cesty ke zlepšení projektu udržitelnosti v automobilovém sportu, budou nabádat k minimálnímu tištění dokumentů či on-line schůzkám bez nutnosti cestování.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist