www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2023

SOUHRN: Na Rally Chile Ott Tänak dokázal, že i Puma může vyhrávat

1. října 2023 • 22:00

Mistrovství světa v automobilových soutěžích pokračuje na konci září v Jižní Americe, kde se uskuteční další ročník Rally Chile, jenž se do kalendáře světového šampionátu vrací po vynucené covidové pauze. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Chile

Ott Tänak - Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 Hybrid) - Rally Chile 2023

Estonský jezdec Ott Tänak prolomil letošní smůlu, která jeho tým v průběhu sezóny provázela v podobě technických problémů a zvítězil při návratu světového šampionátu do jihoamerického Chile. Svým suverénním prvenstvím tak navázal na únorové vítězství ve Švédsku. Na stupně vítězů jej pak doprovodili Thierry Neuville a Elfyn Evans.

Kalendář mistrovství světa v automobilových soutěžích zamířila po delším čase do Jižní Ameriky, konkrétně do Chile, kde na posádky čekaly náročné šotolinové rychlostní zkoušky v okolí města Concepción. A kromě větší části sobotní etapy byla většina zkoušek nová.

S podmínkami na trati se nejlépe vypořádal Ott Tänak, který se od začátku pohyboval v popředí a nebýt hodin na RZ 2, tak by vyhrál stylem start-cíl. Je pravdou, že jeho jízda po celý prodloužený víkend byla hodně suverénní a estonský jezdec prakticky neměl konkurenci.

Na druhé příčce se dlouhou dobu držel Teemu Suninen a jen se čekalo, jestli přenechá svou druhou příčku týmovému kolegovi Neuvillovi. Tak se nakonec také stalo, i když nepříliš plánovaným způsobem - Suninen totiž na předposlední rychlostní zkoušce až příliš říznul zatáčku a s poškozeným pravým předním kolem vylétl ven z tratě. Na druhé místo tak postoupil Thierry Neuville, kterého lehce zbrzdil defekt na RZ 7, jinak ale svým soupeřům příliš nestačil.

Dopomohl mu k tomu naprosto nevídaný kolaps týmu Toyota, který absolutně nelogicky zvolil na dopolední sekci nejdelší sobotní etapy měkké pneumatiky. Díky tomu se Elfyn Evans propadl ze druhého místa za oba jezdce Hyundaie bez nejmenší šance se do souboje o bednu vrátit. Nakonec se však přeci jen na třetí stupínek dostal, ale jen díky zmíněné Suninenově chybě.

Čtvrtý tentokrát dojel Kalle Rovanperä, kterému se chilský závod příliš nevydařil. První den se jako již tradičně vymlouval na čištění trati, které tentokrát hrálo skutečně výraznější roli, než na předchozích soutěžích. Vše si navíc zkomplikoval jezdeckou chybou na poslední zkoušce páteční etapy. Místo sobotního ataku pak přišlo již zmíněné trápení s pneumatikami, které odsoudily Rovanperu jen do role statistů.

Pátý dojel Takamoto Katsuta, který ani tentokrát na nejrychlejší jezdce nestačil a dojel tak jako poslední z pravidelně startujících jezdců Rally1. Dvěma jeho pravidelným soupeřům se dařilo ještě méně - Esapekka Lappi skončil v kotrmelcích v poslední zatáčce RZ 1, Pierre-Louis Loubet předvedl další spektakulární crash o dvě zkoušky později. Na startu se objevili i dva hosté za volanty Pumy Rally1. V lepším světle se určitě předvedl Gregoire Munster, jemuž účast zaplatil řecko-belgický miliardář Jourdan Serderidis. Přestože posádka pro první páteční sekci zapomněla rozpis, držela se na slušném odstupu za nejrychlejšími. V sobotu už to bylo krapet horší a vyvrcholilo to havárií na RZ 12, po které se posádce s poškozeným vozem podařilo dojet až do cíle, ztráta více než osmi minut znamenala pád z první desítky. Lucembursko-Belgická posádka nakonec dojela třináctá, jen dvě místa před domácím jezdcem Albertem Hellerem, jenž usedl do další privátní Pumy Rally1. Po většinu času byl pomalejší než Loubet.

Zbytek první desítky obsadily vozy kategorie Rally2. Nejrychlejší byl Oliver Solberg, který druhého Greensmithe porazil o šestadvacet vteřin, třetího Pajariho už o víc jak minutu. V první desítce toto trio doplnili Yohan Rossel a Nikolay Gryazin. Největšími smolaři WRC2 byli Kajetan Kajetanowicz, který poškodil zavěšení jen dvě zkoušky před cílem poté, co jel po dvojitém defektu na předchozím testu celou RZ 14 s prázdnou pneumatikou. Čtrnáctá zkouška se stala osudnou také Emilu Lindholmovi, který poškodil zavěšení svého vozu výletem mimo trať. Nedařilo se ani Marcosi Bulaciovi, který poslal svou Fabii RS Rally2 přes střechu. Prachbídně obsazenou kategorii WRC3 vyhrál jediný dokončivší Eduardo Castro.

Dalším, již předposledním podnikem letošní sezóny, bude na konci října Central European Rally, která se pojede na tratích v Německu, Rakousku a České republice.

Konečné výsledky Rally Chile

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Mistrovství světa v automobilových soutěžích pokračuje na konci září v Jižní Americe, kde se uskuteční další ročník Rally Chile, jenž se do kalendáře světového šampionátu vrací po vynucené covidové pauze. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Kalle Rovanperä - Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) - EKO Acropolis Rally 2023
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist