www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2023

Tomáš Kunc: Středoevropská rally? Jak Rolling Stones poprvé v Praze

29. října 2023 • 17:15

Pozitivní ohlasy ze zahraničí, cenné zpětné vazby, špetka hrdosti, ale také podněty ke zlepšování do příštího roku. To vše aktuálně prožívá Tomáš Kunc. „Podařila se velká věc,“ řekl jednatel Středoevropské rally, premiérového závodu mistrovství světa v automobilových soutěžích na českém území.

Central European Rally 2023 - foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Závod projel postupně tři země: Česko, Rakousko a Německo. I když už má v hlavě hodně nápadů co zlepšit, převažuje u Kunce spokojenost. „Akce překonala všechny hranice. Dá se to přirovnat k prvnímu koncertu Rolling Stones v České republice. Fotky slavnostního startu na Hradě s panem prezidentem obletěly svět, na to jsme hodně pyšní. Musím moc poděkovat kolegům v regionech a každému, kdo se na rally podílel. Vážíme si i podpory měst, krajů a moc oceňujeme vstřícnost a trpělivost dotčených obcí a jejich obyvatel,“ řekl Kunc.

Organizátoři připravili náročné rychlostní zkoušky, na českém území navíc i nezvykle dlouhé. Na jejich obtížnosti přidalo ještě počasí, při české části bylo mokro po dešti. „Počasí neovlivníme, podmínky byly těžké, už samotná trať byla náročná, ale mezinárodní federace FIA to kvitovala,“ uvedl Kunc.

Uznání přišlo také od bezpečnostní delegátky FIA Michele Moutonové. „Ocenila zabezpečení tratě,“ potrvrdil Kunc. Uvědomuje si, že neukáznění fanoušci budou kolem trati vždy a zastavená rychlostní zkouška není v rally nic neobvyklého. „Viděli jsme, že ne všichni respektují naše pokyny, tak jsme se rozhodli šestou erzetu z preventivních důvodů zastavit, abychom neohrozili jezdce ani diváky,“ vysvětlil.

Fanoušků byl rekordní počet, v celkovém součtu 125.000, na českém území to byly vyšší desetitisíce. „Velká zkušenost! Příští rok chceme udělat ještě víc diváckých míst a fanoušky znovu navést tam, kde budou rally sledovat bezpečně. Těch věci, které se dají zlepšit, je více. S kolegy uděláme analýzu, abychom věděli, kde se zlepšit. Ale dokázali jsme připravit podnik na světové úrovni,“ těšilo ho.

Tibor Alföldi
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist