www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní­ soutěže 2023

Areál kolem dostihovky opět centrem Síť21 Mikuláš Rally

24. listopadu 2023 • 08:00

Pořadatelé z Rallyklubu východní Morava v AČR připravili pro letošní Síť21 Mikuláš Rally 2023 trať vycházející z osvědčené podoby z předchozích ročníků. Mikulášská show se odjede ve Slušovicích a okolí v sobotu 25. Iistopadu. Třináctý ročník měří celkem 91,34 km a obsahuje 6 rychlostních zkoušek na úsecích Dostihovka okruh, Bernardýnská a Mikulášská v celkové délce 23,91 ostrých kilometrů.

Miroslav Jakeš - Ivo Vybíral (Škoda Fabia Rally2 Evo) - Síť21 Mikuláš Rally Slušovice 2022

Centrem dění se stane opět známý a osvědčený areál kolem dostihové dráhy ve Slušovicích, kde se odehraje divácky atraktivní okruhová rychlostní zkouška v délce 5,37 km. V rámci jedné rychlostní zkoušky se pojedou dva okruhy a tuto erzetu najdeme v itineráři dvakrát. Časy jednotlivých průjezdů prvního vozidla jsou stanoveny na 10:38 a 12:44 hodin. Na závěr se pojede jako RZ 5 ještě její úvodní část pod názvem Mikulášská v délce 1,17 km se startem prvního vozu v 14:50 hodin. „Jedná se nejatraktivnější místo při slušovické show. Máme velmi pestré startovní pole od vozů specifikace WRC, přes kategorii Rally2/R5, řadu dvoukolek až po historické vozy. Řada posádek to pojme jako velkou show. Zastávám názor, že není důležité, kdo vyhraje nebo prohraje, ale kdo nejvíce pobaví přítomné fanoušky. Navíc má sněžit, což bude ještě více atraktivní,“ říká Antonín Tlusťák, předseda organizačního výboru a ředitel Síť21 Mikuláš Rally.

Právě kolem dostihovky se každoročně schází tisícovky motoristických fanoušků. Letos se očekávají opět zástupy natěšených fandů. „Diváci se mají opravdu na co těšit. Apelujeme však na ně, aby dbali na bezpečnost, řídili se pokyny pořadatelů a bezpečnostních delegátů na trati. V loňském roce se pár fanoušků v některých místech chovalo velmi neukázněně. Vstupovali nám mezi průjezdy vozů na trať, pouštěli světlice a byli hodně blízko závodní tratě. To je naprosto nepřijatelné, a pokud se bude tato situace letos opakovat, okamžitě se přeruší nebo zruší rychlostní zkouška! Prosíme všechny fandy, aby dbali pokynů pořadatelů. Nerad bych v pozici ředitele rušil kvůli pár neukázněným a nezodpovědným jedincům celou rychlostní zkoušku,“ vyzývá Tlusťák. Každý návštěvník na okruhu si zakoupí při vstupu podobně jako v minulých letech program v ceně 70 korun, kde divák najde startovní listinu, časový harmonogram a mapu Slušovic. Pořadatelé nebudou akceptovat k volnému vstupu žádné vydané licence, kartičky jako například označení servis a další. Pro diváky jsou vybudována přístupová místa k okruhu. Nejlepší divácké prostory jsou tradičně v části slušovického sudu, kde mohou fanoušci využít ke sledování rally exhibice i přilehlé tribuny na dostihové dráze. „Letos bude část „u sudu“ ještě více zatraktivněna po drobné úpravě tratě v podobě retardéru. Zajímavá místa pro diváky jsou dále v prostoru startu,“ upřesňuje Tlusťák.

Motorizovaní diváci mohou zaparkovat na známé silnici č. II/491 nad dostihovou dráhou, bývalá čtyřproudová silnice. Dále v centru Slušovic, na silnici ve směru na Trnavu, u nové budovy AB při odbočce na Trnavu nebo přes tzv. myší díru u rybníka Reneta. Pořadatelé upozorňují fanoušky, aby rozhodně neparkovali na zelených plochách, neboť riskují pokutu od policie.

Pořadatelé vypsali na slušovickém okruhu speciální tři ceny pro nejlepší posádky, které předvedou kolem dostihovky největší show. Vítěz bude mít zajištěn volný vklad na příští ročník Kopné, druhý získá slevu 50% a třetí poté 25% slevu ze startovního vkladu na úvodní rallysprintový závod v příští sezoně. „V žádném případě se nesmí jet do protisměru, neboť hrozí posádkám okamžité vyloučení. Řády se nesmí porušit a musíme důrazně dbát na bezpečnost. Není možné dělat oslavná kolečka, aby se ohrozili další účastníci mikulášské show. Bude se hodnotit, kdo pojede nejčastěji velkým smykem, zkrátka dveřmi napřed, dále atraktivně na brzdy nebo předvede při výjezdu ze zatáčky táhlý smyk. V porotě bude zhruba deset osob a poté vybereme tři nejlepší jezdce. Jména největších showmanů zveřejníme po rally na začátku dalšího týdne prostřednictvím tiskové zprávy,“ vysvětluje Tlusťák.

Vedle okruhů kolem dostihové dráhy se pojede i klasický úsek na Kopné pod názvem Bernardýnská v délce 4,00 km. Ten je veden z Trnavy přes Podkopnou Lhotu do Kašavy a pojede se celkem třikrát v časech průjezdů prvního vozidla v 11:06, 13:12 a 15:08 hodin.

Uzavírky cest:

RZ 1, 3, 5 Dostihovka okruh, Mikulášská – dotčené úseky: Slušovice, Dostihová ul.

Doba uzavírky 9:00 – 16:00 hodin.

RZ 2, 4, 6 Bernardýnská – dotčené úseky: silnice 4893 z Trnavy až do Kašavy s cílem v prostoru Boží muka-kříž, místní účelové komunikace v Podkopné Lhotě.

Doba uzavírky 9:30 – 16:30 hodin. Pozor! Úseky mezi průjezdy nebudou otevřeny.

Roman Ordelt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist