www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní­ soutěže 2023

SOURHN: Vítězem zasněženého TipCars Pražského Rallysprintu Martin Vlček

4. prosince 2023 • 20:00

Závěrečným podnikem letošní tuzemské soutěžácké sezóny bude TipCars Pražský Rallysprint, který se pojede na tradičním okruhu na Strahově a také na staronové klasické rychlostní zkoušce v údoli mezi Řeporyjemi a Radotínem. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Výsledky TipCars Pražský Rallysprint ON LINE --- Základní informace o TipCars Pražský Rallysprint --- Diskuzní fórum k TipCars Pražský Rallysprint

Martin Vlček - Daniela Révai (Hyundai i20 R5) - TipCars Pražský Rallysprint 2023

Po dlouhých letech zase panovaly na TipCars Pražském Rallysprintu ty pravé sněhové podmínky, kdy byly kompletně uklouzané všechny rychlostní zkoušky. S podmínkami se nejlépe vyrovnala trojice Martin Vlček - Erik Cais - Jan Černý, která obsadila stupně vítězů.

Při tradiční rotaci tentokrát na TipCars Pražský Rallysprint připadlo privilegium stát se poslední automobilovou soutěží na našem území. První prosincový víkend navíc přinesl do České republiky skutečně zimní počasí, kdy den před startem závodu začalo hustě sněžit a tyto podmínky s občasnými přestávkami vydržely až do konce. Pořadatelé se snažili oba úseky solit a odklízet, i přesto byly podmínky skutečně náročné a bylo otázkou, jak se s nimi dokáží posádky vyrovnat.

Nejlépe se s těmito podmínkami vyrovnal Martin Vlček, který zvolil nejlepší kombinaci nastavení podvozku a pneumatik a doslova deklasoval své soupeře, a to hlavně při druhém průjezdu Cementárnou a prvním okruhu na Strahově, kdy se jelo ještě před servisem, takže se stejným nastavením, jako na klasických zkouškách. Společně se svou VIP navigátorkou Danielou Révai z Primy pak už jen na zbývajících zkouškách udržovali bezpečné vedení.

Druhé místo vybojoval letošní účastník MS a ME Erik Cais, vedle něhož usedl do auta sportovní reportér Novy Radek Mazal. Erik dokázal vyhrát první rychlostní zkoušku, ve druhé však výrazně ztratil, i díky čištění sněhem zapadané tratě. Ani nejrychlejší časy na závěrečných dvou Strahovech nedokázaly ztrátu definitivně smazat.

Třetí příčku obsadil Jan Černý, vedle něhož usedla misska a účastnice Love Islandu Natálie Kočendová. Ti si užili hlavně hodně horkou chvilku v cíli RZ Cementárna, kde se jejich vůz po průjezdu letmým cílem roztočil a jen velkou shodou náhod a briskní reakce ve stopce původně stojícího Vojtěcha Štajfa se nakonec vůbec nic nestalo a po internetu tak může kolovat video z této situace jako úsměvné.

Co se výsledků týká, jednoznačně nejpříjemnějším překvapením celého Pražského Rallysprintu se stal výkon slovenského okruháře Richarda Gondy, jenž těsně před startem vyměnil zamýšlenou Fabii za Ford Fiesta Rally2 MkII od Maďara Andráse Hadika a po velmi kvalitním a konzistentním výkonu vybojoval čtvrtou příčku absolutně před Vojtěchem Štajfem a Petrem Kačírkem.

Naopak se nedařilo bratrům Semerádovým. Oba nezvolili vhodné nastavení a tak se prvními zkouškami vesměs protrápili. První dvě zkoušky nějak projel i Jan Dohnal, který na poslední chvíli vyměnil plánovanou Fiestu WRC za starší model RS WRC od Jaroslava Melichárka, po úvodních dvou zkouškách však své účinkování vzdal. Druhý vůz WRC v rukou Davida Tomka vydržel jen o zkoušku dýl.

V kategorii dvoukolek se opakoval souboj z velkého mistráku mezi Davidem Štefanem a Jánem Kundlákem. Na klasických zkouškách však oba překvapivě pokořil navrátilec Jiří Navrátil, který usedl do Peugeotu 208 R2 společně s Juldou Gálem jako oslavu od jejich prvního společného startu na této soutěži před dvaceti lety. Na Strahově se však ukázala převaha vozů Rally4, Jirka se navíc pravděpodobně zase jednou zakecal a tak posádka nestihla včas vyjet z jednoho ze servisů a tak si připsal penalizaci. Vítězství si nakonec připsal David Štefan před Jánem Kundlákem, až díky skvělému času na poslední zkoušce se na třetí místo probojoval Vlastimil Dědic jun. se Škodou Fabia Kit Car.

U historiků byla situace jasná, za těchto podmínek jednoznačně kralovaly čtyřkolky Mitsubishi Lancer Evo III. Nejrychlejší časy zajížděl Miroslav Janouch, špatně projetý retardér však znamenal třicetivteřinovou penalizaci. I tu se severočeský jezdec snažil dohnat, nakonec mu na prvenství chyběly necelé čtyři vteřiny. Prvenství si tak připsal Jan Frei, který usedl za volant vozu, který pravidelně vodívá Vlastimil Neumann. Nejrychlejší ze zbytku historiků byl Jaroslav Vančík se svým BMW M3.

Ale nebylo to jen o výsledcích, hodně rozhodovala vhodnost volby podvozku a pneumatik (či jejich dostupnost) a tak se řada posádek jen vozila a užívala si klouzání na zasněžené trati. A tak ani nepřekvapní, že bylo za těchto náročných podmínek i několik havárií. Jako první havaroval už na retardéru krátce po startu úvodní zkoušky horečkou sužovaný Tomáš Enge, když urazil kolo. To se pokusil provizorně opravit, leč po pár kilometrech odpadlo definitivně. Na stejném místě poškodil kolo i Čechoameričan George Plsek, i jemu se podařilo situaci vyřešit provizorní opravou a pokračovat. Ve druhém průjezdu vydržel jen o pár set metrů déle, než poslal svoji Fabii do příkopy definitivně. Ještě hlouběji dopadl slovenský host Róbert Kolčák, který poslal svou Fabii směrem k potůčku kdysi sloužícímu jako náhon ke starému mlýnu a zboural pražákovi plot. Na první rychlostní zkoušce urazil kolo i Karel Štochl, také jemu se podařilo vůz opravit a pokračovat. Hned po startu prvního strahovského okruhu však skončil definitivně, když se svou Fabií vylétl mimo trať a zastavil zkoušku na několik desítek minut. Díky většímu zpoždění pak byl pořadatel nucen zrušit závěrečný epilog, což však řada zainteresovaných vzhledem k mrazivému počasí ráda kvitovala.

Tím máme za sebou tuzemskou soutěžáckou sezónu. Na řadě je vyhlášení jednotlivých mistrů a předání cen, které by se mělo uskutečnit začátkem nového roku.

Konečné výsledky TipCars Pražského Rallysprintu

Před soutěží

Závěrečným podnikem letošní tuzemské soutěžácké sezóny bude TipCars Pražský Rallysprint, který se pojede na tradičním okruhu na Strahově a také na staronové klasické rychlostní zkoušce v údoli mezi Řeporyjemi a Radotínem. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Jan Dohnal - Ivo Vybíral (Ford Fiesta WRC) - TipCars Pražský Rallysprint 2022
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist