www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. června 2024, Svátek má Tamara, zítra Dalibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR v rally

Škoda Auto s pěti dealerskými týmy na startu Rallye Český Krumlov

15. května 2024 • 18:00

Autoklub Mistrovství ČR v automobilových soutěžích se naostro rozjede na jihu Čech. Po předčasném ukončení Rallye Šumava Klatovy bude 51. ročník Rallye Český Krumlov úvodním bodovaným podnikem sezony. Mezi 117 přihlášenými účastníky patří k favoritům závodu především posádky dealerských týmů Škoda Auto.

Škoda Auto na Rallye Český Krumlov

Populární českokrumlovská soutěž se řadí mezi nejvýznamnější podniky díky své dlouhé historii i mezinárodnímu významu. Letošní 51. ročník je opět zařazen do národního šampionátu soudobých i historických soutěžních automobilů a nově vypsané Rally Challenge, ale také do mezinárodního seriálu FIA European Rally Trophy. V cíli klání se bude znovu vyhodnocovat rovněž přeshraniční Regional Rallye Cup pro dvojice, které startovaly už při lednové rakouské Jänner rallye. Pestrý víkend doplní oblíbená neměřená Rallye Legendy Show, jíž se zúčastní členové klubu Slowly Sideways s velmi atraktivními vozy.

Mezi 117 přihlášenými účastníky hrají prim dealerské týmy Škoda Auto, které se netají nejvyššími ambicemi. S číslem 1 do soutěže odstartují držitelé loňského titulu Jan Kopecký a Jan Hloušek s vozem Škoda Fabia RS Rally2 v barvách Agrotec Škoda Rally Teamu. Stejný vůz, ale pod hlavičkou Auto Podbabská Škoda MOL Teamu, bude pilotovat Dominik Stříteský navigovaný Jiřím Hovorkou. Adam Březík s Ondřejem Krajčou ze Samohýl Škoda Teamu chtějí navázat na své velmi vydařené vystoupení při Rallysprintu Kopná, který ovládli. Na stupně vítězů míří i Erik Cais s Petrem Těšínským z Autocentrum Lukáš Škoda Teamu. Svoji formu ukázali v úvodu šumavské soutěže, kterou před předčasným ukončením přesvědčivě vedli. O kvalitní výsledek se pokusí Věroslav Cvrček s Tomášem Prokorátem z Kontakt Škoda Teamu, pro něž to však bude především ostré seznámení s pro ně novým vozem Škoda Fabia RS Rally2. Ve startovním poli je kompletní tuzemská špička, navíc se o zvýšení konkurence postarají některé posádky ze zahraničí. Více než třetina všech účastníků (konkrétně 41) sází na různé modely soutěžních vozů Škoda.

Pořadatelský tým letos vycházel z loňské trasy, z níž použil zhruba 65 %. Přesto fanoušci ocení nová atraktivní divácká místa. Po roce se první rychlostní zkouška vrací na českobudějovické výstaviště, odkud soutěžící zamíří do Českého Krumlova ke startovní rampě v Jelení zahradě. Po průjezdu malebným prostředím historického centra, které je zapsané na seznamu UNESCO, se posádky vydají na klasické rychlostní zkoušky. Páteční itinerář zahrnuje 8 měřených úseků, sobotní etapa začne 45minutovým ranním servisem, po němž jezdci absolvují dalších 6 klasických rychlostních zkoušek rozdělených diváckou superspeciálkou na českobudějovickém výstavišti.

Nejnáročnější zkouškou budou tradičně legendární Malonty, které se svými více než 28 kilometry patří ke klenotům domácí rallyové sezony. Stejně jako v předchozích letech se centrem Rallye Český Krumlov stane areál výstaviště v Českých Budějovicích, který poskytuje ideální kombinaci prostorného servisního zázemí a atraktivní podívané pro návštěvníky. Ti mohou na jednom místě obdivovat nejen sportovní výkony posádek, ale i zdatnost jejich mechaniků při práci na soutěžních vozech.

Zajímavosti z dealerských týmů Škoda Auto

• Jan Kopecký z Agrotec Škoda Rally Teamu se nedávno vrátil ke kořenům. V půjčovně motokár v Rychnově nad Kněžnou kdysi začalo jeho putování motorsportem. Tentokrát tam vzal oba své syny, kteří poprvé usedli do motokár, a možná tak udělali první krůčky na cestě k vlastním závodnickým kariérám.

• Erik Cais z Autocentrum Lukáš Škoda Teamu kombinuje účinkování v mistrovství ČR a mistrovství Evropy. Zatímco na úvodní maďarské šotolině skončil v dubnu v první desítce, na hladkém asfaltu Kanárských ostrovů se mu tolik nedařilo a soutěž dokončil na 14. místě.

• Adam Březík ze Samohýl Škoda Teamu a Dominik Stříteský z Auto Podbabská Škoda MOL Teamu se v rámci tréninku svezli na Rallysprintu Kopná. Nicméně trénink pojali zostra a utkali se o vítězství. Úspěšnější byl tentokrát Březík, Stříteský skončil druhý.

• Věroslav Cvrček z Kontakt Škoda Teamu byl VIP hostem prvního živého finále Škoda eRally Cupu 2024. S diváky O2TV Sport se podělil o dojmy z nového vozu Škoda Fabia RS Rally2 a představil týmový program Kontakt s motorsportem, který nabízí fanouškům příležitost aktivně nahlédnout do rallyového zákulisí.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist