www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. června 2024, Svátek má Tamara, zítra Dalibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže

Zlatý pohár s černou stužkou

17. května 2024 • 13:00

Druhé letošní vystoupení mají za sebou Stanislav Budil a Petr Vejvoda v rámci evropského šampionátu rally historických vozů. Bylo to vystoupení úspěšné a dokonce vítězné, nicméně s oslavami ve smutném duchu.

Stanislav Budil - Petr Vejvoda (BMW 2002 TI) - Historic Vltava Rallye 2024

Klatovská Historic Vltava Rallye byla soutěží, na které si Stanislav Budil s Petrem Vejvodou hodlali spravit chuť po nedokončené Rally Costa Brava. Startovali tentokrát dokonce pod hlavičkou pořádajícího Pošumavského auto moto klubu, znalost tratí z minulých ročníků jim přidávalo mírnou výhodu před soupeři. Zájemců o body do evropského šampionátu se na jihozápadě Čech předvedlo přes třicet, přičemž pro středočeskou dvojici byli největšími soupeři závodníci zapsaní do tzv. kategorie 2. Právě do ní patří Budilovo BMW 2002ti i další vozy první poloviny 70. let na čele s třílitrovým porsche Itala Lombardiho, který ovládl právě nedávnou španělskou soutěž, také například silný ford několikanásobného evropského šampióna Nora Jensena.

Dubnovou klatovskou soutěž poznamenalo deštivé a chladné (chvílemi až mrazivé a sněhové) počasí, také bohužel mnoho nehod, které často i narušily průběh jednotlivých testů. Budil s Vejvodou však celým kláním proklouzali bez větších obtíží, nadto velmi úspěšně: „Hned od první rychlostní zkoušky jsme nasadili dobré tempo a postupně jsme se dokonce posouvali pořadím stále výš,“ říká devětačtyřicetiletý pilot, který dále popisuje: „Počasí nebylo stálé a nám se dařilo zejména na těch tratích, kde se díky mokré vozovce smazal náš výkonový handicap oproti silnějším vozům, de facto celé evropské startovní pole tam totiž jelo na shodném obutí. U oněch mokrých ´pirellek´ jsme si navíc ověřili, že se na nich dá kvalitně závodit a navíc mají velkou výdrž – celou soutěž jsme odjeli na pouhých šesti pneumatikách. Ceníme si zejména toho, že jsme na většině rychlostních zkoušek udolali našeho tradičního rivala Jensena, i díky tomu jsme se posunuli až do čela naší kategorie a do první desítky absolutního pořadí soutěže – bohužel s ohledem na zrušení některých rychlostních zkoušek jsme pak za to byli odměněni pouze polovičními body pro šampionát. Dokázali jsme se ale vyvarovat větších jezdeckých chyb a i naše auto tentokrát šlapalo jako hodinky, za to samozřejmě patří díky především našim mechanikům Romanu Maryškovi a Zdeňkovi Kožmínovi. Soutěž se nám opravdu vydařila, za velkou podporu na ní děkujeme také našim blízkým i partnerům týmu v čele se společností Energon Grid,“ doplňuje Budil.

Jak již bylo zmíněno, dvojice Stanislav Budil – Petr Vejvoda své úsilí dotáhla až k premiérovému vítězství v kategorii 2 evropského šampionátu, v absolutním hodnocení mezinárodního porovnání z toho byla skvělá sedmá příčka, v národním šampionátu příčka třetí (samozřejmě se přidalo též vítězství v kat.2 MČR HA). Radost z úspěchu v cíli ale pochopitelně zkalily zprávy o tragickém skonu spolujezdkyně Aleny Krejčíkové při souběžném klání soudobých vozů. „Všem jejím blízkým patřily a stále patří naše myšlenky a hluboká soustrast,“ smutní navigátor z bílého bavoráku Petr Vejvoda: „Soutěž to byla tentokrát opravdu extrémně náročná, a nehody se jí nevyhnuly. Také my jsme přijeli k havarovanému renaultu, jehož posádka však žádná zranění neutrpěla – totiž pokud nejde o náraz v opravdu velké rychlosti, jsou jezdci v soutěžních vozech chráněni bezpečnostním rámem, který závodníky oproti osádkám běžných silničních aut mnohem víc jistí. Dokonce i v našem historickém BMW je povinně nainstalovaná mnohem bytelnější konstrukce, než s jakou se závodilo v dobách, kdy bylo nové. O zmíněné nehodě francouzské posádky jsme nadto věděli včas díky dalšímu bezpečnostnímu prvku (tzv. ONI systemu), který nás na událost upozornil pomocí signálu GPS dlouho předtím, než jsme k ní přijeli.“

Stanislav Budil s Petrem Vejvodou mají letos program omezený financemi a časem, nepředstaví se tak o tomto víkendu ani na španělské Rally de Asturias (kde by mohli sbírat body do mistrovství Evropy), ani na českokrumlovské rally, která je naopak součástí českého šampionátu. Sbírají síly na červenec, kdy je naopak čekají hned dva starty, jednak na rakouské Rallye Weiz a také na domácí příbramské soutěži.

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist