www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2006

Viníci z Rallye Bohemia si nedbalost odpracují

2. listopadu 2006 • 00:45

Dvěma sty hodinami obecně prospěšných prací potrestal Okresní soud v Liberci oba traťové komisaře, kteří podle obžaloby zodpovídají za těžká zranění dvou divaček na loňské Rallye Bohemia. Dva pořadatelé, dobrovolní hasiči z Liberce - Pilínkova, nezabránili divákům, aby stáli na nebezpečném místě.

„Měli je poslat pryč, nebo problém s nimi oznámit vedení rallye, což neudělali,“ vyjádřil se včera ke kauze soudce Richard Skýba.

Mužům hrozilo za obecné ohrožení až pětileté vězení. Podle soudce se však trestného činu dopustili neúmyslně, navíc byli doposud bezúhonní. Někteří svědci uvedli, že školení, které hasiči před rallye absolvovali, mělo nedostatky. Rozsudek zatím není pravomocný, oba muži se odvolali.

Obhájce obou hasičů Stanislav Munzar označil za viníky tragédie autory bezpečnostního plánu závodu, poněvadž špatně odhadli hrozící nebezpečí a umožnili divákům, aby stáli v prostoru, kam loni 2. července vletěl Peugeot 206 norského jezdce Anderse Kjeara.

Ředitel loňské Rallye Bohemia Zdeněk Běla při hlavním líčení upozornil, že bezpečnostní plán je lidová tvořivost a jeho podoba záleží převážně na odhadu a zkušenostech autorů. Běla krátce po neštěstí jakoukoli chybu pořadatelů odmítl a přenesl vinu na diváky. „Pronikli do prostoru označeného jako úniková zóna, kde by závodníci po případné havárii se svými vozy skončili,“ uvedl již dříve Běla.

Následky jsou trvalé

Nehoda se odehrála v LiberciKrásné Studánce poblíž restaurace U Lípy. Dvěma dívkám ve věku 12 a 16 let peugeot způsobil těžká zranění s trvalými následky. Mladší z nich se ocitla v ohrožení života. Utrpěla četné zlomeniny, měla vážně poraněná játra a hlavu. Dva muži ve věku 28 a 29 let vyvázli z havárie s lehčími úrazy. V okamžiku tragédie se všichni čtyři zranění údajně pohybovali v teoreticky bezpečné zóně, ohraničené červenobílou ochrannou páskou.

Příčinou problému tak byl zřejmě fakt, že vedoucí rychlostní zkoušky, během níž se nehoda stala, nestihl prověřit bezpečnostní opatření na trati. Rychlostní zkoušku místo toho projel jen bezpečnostní technik, ale ochranné pásky na místě tragédie ponechal tak, jak je tam dali potrestaní hasiči. „Pořadatelům závodu šlo jen o peníze a nepostarali se o bezpečnost diváků,“ prohlásila matka těžce zraněné dívky.

Liberecká záchranná služba dorazila ke zraněným za čtyři minuty po ohlášení nehody, což zřejmě dívce zachránilo život. Sanitka najatá pořadateli rallye totiž na místo přijela až po čtvrthodině...

Deník Sport
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
03.11.2006 06:12
ajaj
„Pořadatelům závodu šlo jen o peníze a nepostarali se o bezpečnost diváků,“ prohlásila matka těžce zraněné dívky...
Dost dobrý názor té paní. A co ona učí svou dceru? Chodit za pásky, kde je napsáno "Zákaz vstupu"? O co jde té dámě? Neměla by si odpracovat pár hodin taky?
toplist