www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2006

Otevřený dopis Vojtěcha Štajfa a Václava Arazima

3. prosince 2006 • 17:00

Vážení pánové,

jménem svým a Václava Arazima si vás dovoluji oslovit a informovat vás o nebezpečí vážného problému ohledně Rallye Šumava 2007. Po několika spíše náhodných rozhovorech s pány Pospíšilem a Babkou na Setkání Mistrů a následně naposledy včera při vyhlášení Pražského rallysprintu jsme se dozvěděli, že ředitelství Rallye Šumava je rozhodnuto, dle jejich vlastních slov z 95%, v nadcházejícím ročníku NEPOVOLIT užití pneumatik s hroty.

Vysvětlení PAMK: Dochází ke škodě na vozovkách, obtížně se jedná se starosty obcí, které jim nechtějí kvůli tomu povolit konání rychlostních zkoušek, užití pneu s hroty nemá v ČR oporu v zákoně (jde o jízdu na těchto pneu po spojovacích úsecích). Pokud pojedeme všichni bez hrotů, budeme dle těchto pánů mít stejné podmínky a prý před 30 lety se na rally Valašská zima jezdilo též bez hrotů. Kvůli zákonu by prý mohly být problémy s Policií ČR na spojovacích úsecích. Během tohoto týdne by měly být vydány zvláštní ustanovení této soutěže, avšak dle našich neoficiálních informací by nám tato změna mohla být oznámena až při přebírání itineráře v týdnu konání soutěže. Avšak hrozí, že do zvláštních ustanovení zákaz pneu s hroty uvedou a FAS tyto ZU schválí, a potom se bude jednat pro dost účastníků MMČR o velký problém. Bylo nám vážně míněnou radou doporučeno absolvovat soutěž na sériových zimních pneu s tím, že třeba na posledním sprintu ve Vsetíně se závodníci bez pneu s hroty také dokázali obejít. Podle nás hrozí opakování problematického ročníku 2003 a 2004, chaos, znechucení mnoha lidí, diváků, sponzorů a nakonec i neadekvátní výsledky, zvýhodňující později starující posádky, zbytečné havárie, škody na autech a možná i na zdraví, a nízká až nulová sportovní hodnota soutěže. PAMK jako jediný argument, který výše uvedeným hrozbám zabrání, uvádí chemické ošetření tratí (skutečně zimní soutěž na Šumavských horách!)

Panu Pospíšilovi jsme argumentovali následovně:

1.) Pokud opět jedeme Janner Rallye jako součást MMČR, musí být podmínky v takto zásadním ohledu jako je užití pneu s hroty pro obě zimní soutěže shodné. Jednak kvůli obrovským nákladům (pneu na zimní rally je absolutně nejnákladnější soutěžní pneu cenově), druhak kvůli rozmělnění nákladů na tyto pneu a nastavení vozu - podvozek, diferenciály apod, protože jen neznalost fungování současných vozů může tyto činovníky omluvit v názoru, že stačí jen vyměnit pneu za bezhrotové. Za třetí, a to je nejdůležitější argument - BEZPEČNOST POSÁDEK A DIVÁKŮ. (Naopak zde je Vsetínský sprint odstrašujícím případem - např. havárie Volfa).

2.) Někteří jezdci - také ze zahraničí - se přihlásí i do WinterCupu. Pro tento pohár, mimochodem vytvořený z poloviny právě PAMK, by určitě měl i z důvodů uvedených v bodě 1 mít stejné podmínky na obou rally do něj započtených.

3.) Pokud PAMK chybí odvaha prosadit pneu s hroty, raději ať svou soutěž ZRUŠÍ nebo PŘESUNOU na jiný termín (např. duben) Dnešní soutěžní automobil je jiný než na Valašské zimě před 30 lety a pro zimní provoz jsou pneu s hroty nutné. V takovém případě by ale bylo nesmyslem zařazovat Janner rallye jako jedinou zimní soutěž do MMČR.

4.) V případě rozsolení některých úseků hrozí, že na zbytcích ledu dojde třeba na spojovacím úseku k tomu, jako v roce 2003, kdy mnoho posádek na přejezdu popadalo do příkopů. Chaoticky se pak omilostňovaly všechny penalizace bez rozdílu, kdy byla penalizace zrušena i v případech, které se sněhem nesouvisely a byly tak v několika případech ovlivněny výsledky. Navíc, při opravdu nízkých teplotách (které zřejmě podle PAMK nelze na začátku února očekávat) pod -10 st. sůl nefunguje a navíc je naivní si myslet, že ochránci přírody povolí v některých oblastech Šumavy solení. Myslíme si, že by PAMK měl raději požadovat po úřadech povolení hrotů než bojovat za povolení solení v některých místech.

PS: Všechny příjemce tohoto e-mailu bych za sebe i V. Arazima chtěl požádat, že pokud s tímto souhlasí a rovněž považují rozhodnutí nepovolit na Šumavě hroty za nesmysl, aby jednak o tomto hrozícím problému informovali co nejvíce zúčastněných a v rámci svých možností vyvinuli na PAMK, ale i FAS AČR co největší tlak k tomu, aby byl dán průchod zdravému rozumu. Zároveň bych rád požádal kolegy novináře o co největší publicitu této záležitosti, neboť pokud se bude i mezi diváky a fanoušky rally o tomto problému vědět, bude snažší tuto záležitost řešit. Myslíme si, že každý rozumně uvažující člověk musí pochopit, že nám nejde o konfrontaci a boj za nesmysly, ale že zcela jasně víme, proč pneu s hroty požadujeme. Kdyby bylo možné tento závod odjet na bezhrotových pneu á 4000 Kč/ks namísto speciálních úzkých s hroty za 10000 Kč/ks se stejnými bezpečnostními i sportovními efekty, proč bychom pak chtěli utrácet více peněz?

Zároveň současně zasílám tento e-mail v překladu na ředitelství Janner Rallye a sekretariát Winter Cupu, zdali jsou si tohoto problému vědomi a jaký postoj ke stanovisku PAMK zaujímají.

Mgr. Vojtěch Štajf; Ing. Václav Arazim
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
06.12.2006 10:57
kalikroman
to Pluto : ja jsem to bral jako příklad jak to do pada když se jede na ledu jen ze zimníma gumama . To stěmi hroty je me jasne že to nejde hned zařídit , ale na te šumavě si myslí že by to mohlo jit . Teda jestli pani uředníci budou mit ten samí názor na bespečnost diváku a posádek .
04.12.2006 13:43
Pluto - moderátor
to Hoppy: Tenhle problém tentokrát není až tak otázkou na FAS, za podobné věci je zodpovědný pořadatel.
04.12.2006 13:42
Pluto - moderátor
to Kalikroman: Ono vyřízení povolení na hroty není otázkou několika dní, ale minimálně týdnů. Kdo by ještě tři dny před Vsetínem čekal, že budou potřeba? Naopak na Šumavě již teď moc dobře ví, že jim sníh a led více než reálně hrozí.
04.12.2006 13:35
hoppy
jo,stantartní odpověď na tyto věci je ze strany pořadatelů a FASu : "když se ti to nelíbí,tak sem nejezdi"- je to práce a to po nás nikdo přece nemůže chtít,když toho máme tolik...
04.12.2006 10:50
Runy
100%pravda!!!Pánové Babka a spol. jsou zřejmě nepoučitelní.Už nám v minulosti ukázali jak se dá jinak krásná soutěž znehodnotit!
04.12.2006 09:44
Ricardo - moderátor
Také se mi to zdá velice podivné. Letos to šlo a příští rok ne...
04.12.2006 08:23
kalikroman
též s vámi souhlasím . Ve Vsetíně to byla katastrofa polovina RZ byla zrušena z duvodu havárii , které bi nemuselibít když bi byli pneu z hroty.
03.12.2006 21:38
Pluto - moderátor
Taktéž souhlasím. Uznávám, že sehnat povolení na hroty není nejjednodušší. Ale když se opravdu chce, tak jde všechno.
03.12.2006 21:09
Tommica
Jo jo kluci mate uplnou pravdu a plnou podporu !!!
toplist