www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2006

Jubilejní Jänner s rekordní účastí

27. prosince 2006 • 09:00

Pětadvacátý ročník Int. IQ-Jänner Rallye otevře sezonu v českém i rakouském šampionátu. Podle pořadatelů je vše připraveno ke startu a jediné co zatím schází je sníh. Přihlášky zatím zaslalo 146 posádek a na start bude připuštěno 130 šťastnějších.

Minulý týden se na tiskové konferenci přítomní mohli dozvědět nejčerstvější novinky z přípravy první soutěže příští sezony. Pořadatelé z Freistadtu provedli jen mírné úpravy tratě a soustředili se více na uživatelský komfort posádek a jejich servisních týmů. Kdo bude mít zájem, může dobrovolně absolvovat technickou přejímku již ve středu v podvečer. Přibudou i další plochy v servisní zóně a také zcela nový prostor pro uložení přepravníků soutěžních vozů. Změn dozná i způsob průjezdu servisní zónou, kde v minulém roce docházelo k nepříjemným zácpám a z toho pramenícím infarktovým situacím. Tyto úpravy budou zcela jistě zapotřebí, protože k letošnímu ročníku Jänner Rallye je přihlášen zmiňovaný rekordní počet 146 posádek. Jejich seznam můžete nalézt na jiném místě našeho serveru, nebo přímo na oficiálních stránkách soutěže. O zajímavá jména není v seznamu přihlášených vůbec nouze a jmenovat jen horké favority by zabralo několik řádků.

Jediné co zatím dělá vrásky organizačnímu týmu je totální nepřítomnost sněhu, ale všichni věří, že dojde k obratu a sněhu bude dostatek.

Na sníh se těší i dva špičkoví domácí jezdci pozvaní na tiskovou konferenci. Václav Pech, vítěz předposledního ročníku a absolutní mistr republiky oznámil, že přijede se zbrusu novým Mitsubishi Lancer EVO IX. Překvapení chystal i Josef Peták. V seznamu přihlášených je vedle názvu jeho stroje Renault Clio třídy A7 a skutečně nešlo o překlep. V tomto týdnu měl ve Francii mistr skupiny A posledních let testovat speciál Renault Clio R3, tedy dvoulitrový vůz podle nových předpisů. Po havárii testovacího jezdce se však za volant ani neposadil. Perličkou je, že tento automobil je vlastně připravován pro letošního šampióna JWRC Patricka Sandella a ten s ním bude startovat na Norské rally.

Jak Pech, tak Peták souhlasili s názorem, že šanci na vítězství může mít téměř dvacítka posádek a oba se shodli na tom, že velice důležitá bude jízda hlavou a maximální snaha vyhnout se parkování v závějích. Ani nepřízeň počasí však podle nich soutěž neohrozí, protože již v jednom z minulých ročníků se bez sněhu jelo a přesto byla tehdejší Jänner Rallye krásnou soutěží s nádhernými rychlostními zkouškami.

Vzhledem k tomu, že významným partnerem soutěže je i místní hejtmanství, dá se předpokládat, že případné protiatomové protesty budou směrovány mimo termín konání soutěže, protože i aktivisté si jsou vědomi jednak přínosu, který má Jänner Rallye pro jejich kraj a také toho, že hejtmanství by takovou demonstraci jen těžko povolilo.

Můžeme si jen přát, aby se vrátily časy z roku 2004 kdy čeští závodníci dokázali z pokladny Winter Cupu odčerpat 59 500 EUR z celkových šedesáti tisíc. Letos již tak úspěšní nebyli a zbylo na ně jen patnáct tisíc evropské měny. Tímto jsme naznačili, že Jänner Rallye je opět součástí Winter Cupu. Jeho druhým dílem je Rallye Šumava. K té jsme se od přítomných funkcionářů dozvěděli jen to, že se pojede a na posádky bude čekat zcela nový servisní areál a v něm podmínky, jaké na Šumavě ještě neměli. Tak se snad máme na co těšit a to přesto, že ještě neznáme definitivní podobu kalendáře na příští rok a na stránkách Autoklubu stále nejsou k dispozici ani řády podle kterých se bude příští rok závodit.

Školení jezdců pak proběhne až týden poté, co v Rakousku utichnou silné motory posádek z jedenácti zemí, mezi nimiž bude sedm jezdců s prioritou FIA B a dalších 19 držitelů národní priority. Ti se také budou moci těšit z pomoci svých ledových špionů, pokud budou samozřejmě zapotřebí.

Milan Hauer; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist