www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2007

Honza Černý zvítězil na Kopné

2. července 2007 • 02:00

Poslední červnový víkend se konala již čtvrtá soutěž letošního rallyesprintového šampionátu, tradiční Impromat Rallysprint Kopná, která je zřejmě nejnáročnějším podnikem celého seriálu. To dokládá fakt, že ze 121 převzatých posádek dorazila na cílovou rampu jen 68 vozů. O havárie, defekty, ulomená kola a technické problémy rozhodně nebyla nouze.

Na tomto podniku nemohl v žádném případě chybět suverénní lídr Poháru mládeže Honza Černý, který s přehledem zvítězil na třech předchozích soutěžích. Pohár mládeže je letošní novinkou a skvělou možností jak zpřístupnit automobilové soutěže jezdcům mladším 18 let, kteří ještě nevlastní řidičský průkaz. Tento rok se o vítězství v tomto poháru utkávají Martin Semerád, Martin Bujáček, Jakub Urban, Vláďa Mandík a Honza Černý. Po boku jim sedí zkušení spolujezdci s mezinárodní licencí, kteří se musí na přejezdech mezi jednotlivými rychlostními zkouškami sami chopit volantu. „Rozpis během seznamovacích jízd musíme psát ve třech. Já sedím na sedadle spolujezdce, diktuju rozpis a Tvára ho vzadu zapisuje. První průjezdy jsou pak pro nás v závodě neměřené a tak si můžu rozpis upravit . Přece jen za volantem to člověk potom vidí trochu jinak,“ popisuje tvorbu rozpisu Honza Černý.

Již od úvodních metrů první měřené zkoušky bylo jasné, kdo bude v Poháru mládeže udávat tempo. Honza Černý byl v prvním testu rychlejší o 13,8 vteřiny před domacím Bujáčkem. Třetí Martin Semerád již ztrácel 26,9 vteřin, čímž se v podstatě připravil o možnost bojovat o první místo. „Rozhodl jsem se, že první vložku pojedu naplno a zkusím si vytvořit dostatečný odstup. Tvára se pak v cíli spokojeně usmíval a tak jsem věděl, že z toho bude i slušný čas. Že to bude skoro o 14 vteřin na druhého Bujáčka jsem však nečekal“, popisuje úvodní rychlostní zkoušku příbramský mladík, který již ve svých dvanácti letech začínal s rallyecrossem.

V následujích testech Honza zvolnil, ale přesto se mu podařilo na všech měřených úsecích zvítězit. Krok dokázal držet pouze domácí Bujáček, který zajel o 5,5 a v posledním testu o 7,7 vteřiny pomalejší čas. Ani tentokrát se v Poháru mládeže drama nekonalo a vítězství z Kopné si odváží příbramský Honza Černý. Na druhém místě skončil téměř o půl minuty Martin Bujáček a kvůli problémům Martina Semeráda (defekt, poškozené kolo) se na třetí místo vyhoupl Jakub Urban s téměř tří a půl minutovou ztrátou.

„Kopná se mi moc líbila. Rychlostní zkoušky patří k nejhezčím jaké jsme letos jeli a taky jsou určitě nejnáročnější. Bylo to vidět i na množství odstoupených vozů kolem trati. Nám se naštěstí, až na malé potíže s brzdami, problémy vyhnuly a soutěž jsme si užili. Navíc mimo závodění byla v Kopné velká pohoda a legrace a to taky díky tomu, že náš servis byl hned vedle Berušek (Bryndové). Na závěr bych chtěl poděkovat tátovi, mechanikům a samozřejmě Tvárovi“, dodává spokojený Honza Černý.

Další soutěží v kalendáři bude Rally Agropa Pačejov, kde Honza samozřejmě nebude chybět.

Honza Černý
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist