www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2007

První etapa přinesla strhující souboj mezi Loixem a Ojedou

26. srpna 2007 • 10:00

Udrží Freddy Loix vedení nebo jeho čtyřsekundový náskok stáhne Enrique García Ojeda? Tak zní hlavní hádanka druhého dne Barum rally Zlín. Po první etapě se oba dva jezdci ocitli v čele závodu s téměř půlminutovým odstupem od třetího Nicolase Vouilloze. Vouilloz, který si na své konto připsal nejvíce vítězství v rychlostních zkouškách první etapy, v úvodu vedl, ale ve třetí erzetě jej předstihl Ojeda. Španělský závodník na prvním místě vydržel až do osmé rychlostní zkoušky, kdy měl defekt pravého předního kola, a dostal se před něj Loix. „Jsem velmi šťastný. Osobně jsem zásadně nechyboval, auto rovněž fungovalo fantasticky. Zítra se samozřejmě budu snažit poprat o vítězství,“ avizoval průběžný lídr Barum rally Zlín. Ojeda ovšem svou kůži neprodá lacino. „O vedení nás připravil defekt pravého předního kola na RZ8. Navíc jsme v poslední erzetě nemohli tak riskovat, neboť jsme neměli další rezervu. Auto funguje výtečně a zítra se ještě zkusíme poprat o vítězství,“ řekl španělský jezdec. Třetí Vouilloz si je vědom, že bude mít hodně těžkou pozici. „Budeme bojovat, ale naší prioritou je soutěž dokončit.“

Nejlepším z českých jezdců je Václav Pech, jenž na čtvrtém místě ztrácí na Loixe přes minutu a půl. Se svým výkonem může být spokojen. „Od začátku se jelo hodně rychle a moc dál to už zřejmě nepůjde. Uvidíme, zda se nám podaří udržet Travagliu za zády, ale naší prioritou je určitě český mistrák,“ konstatoval Pech, jenž je kousek od potvrzení zisku pátého titulu v českém šampionátu. Velké představení předvedl Roman Kresta, kterého v první erzetě potkal defekt. Následnou stíhací jízdou, při vyhrál mj. erzetu Pindula, se ze sedmdesátého třetího místa dostal až na šesté. „Takové jsou prostě závody a k nám se teď štěstí otočilo zády. Na defektu však nemělo cenu pokračovat, neboť hrozilo zásadnější poškození vozu, což jsem při délce barumky nechtěl dopustit. Nyní trochu chybí motivace. Je totiž obtížné jet rychle, když si nemůžete dovolit zásadnější chybu. Speciály S2000 na nás získávají zejména v rychlých partiích, na uskákaném jsme jim srovnatelnými soupeři,“ prohlásil Kresta.

Z favoritů soutěže vypadli například Fin Alén, který havaroval, Poláka Solowowa zradil motor, španělskému jezdci Solá shořel vůz a Ital Fontana urazil kolo.

Pořadí jezdců po první etapě
1.Loix-ChevaillierBFiat Grande Punto S20001:32:55.6
2.Ojeda-BarrabesEPeugeot 207 S2000+4.1
3.Vouilloz-KlingerFPeugeot 207 S2000+29.2
4.Pech-UhelCZMitsubishi Lancer EVO IX+1:38.3
5.Travaglia-GranaiIFiat Grande Punto S2000+2:32.5
6.Kresta-GrossCZMitsubishi Lancer EVO IX+3:01.5
7.Arazim-GálCZMitsubishi Lancer EVO IX+3:09.4
8.Navarra-D'EspositoIFiat Grande Punto+3:35.3
9.Casier-MiclotteBPeugeot 207 S2000+3:53.1
10.Iliev-YanakievBGMitsubishi Lancer EVO IX+3:53.9

Vítězství v RZ
Vouilloz4
Loix2
Ojeda2
Kresta1

Petr Skácel; foto: Dalibor Benych
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist