www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2007

Kostka na Barumce patřil k širší špičce IRC

7. září 2007 • 08:00

Tomáš Kostka společně s navigátorem Janem Krečmanem odstartoval do svojí třetí velké rallye v životě, a od páteční superspeciálky se řadili k nejrychlejším posádkám letošního ročníku Barum rallye, která byla poprvé zařazena do nového světového šampionátu IRC.

Velké překvapení všem přichystali už od sobotního rána, když zajížděli časy v první desítce absolutního pořad, a především Pindula sedla Tomášovi velmi dobře. „Jedeme v pohodě, bez problémů, a naprosto uvolněně,v soutěžním voze sedím po roce. Z našich časů mám radost, nečekal to asi nikdo,“ doplnil Tomáš.

V dalším průběhu soutěže však posádku s číslem 28 potrápily problémy s mezinápravovým diferenciálem, a vše vyvrcholilo penalizací minuty a čtyřiceti sekund v servisu, když se týmu nepodařilo poškozený diferenciál včas vyměnit. Po první etapě tak Tomáš komentoval situaci slovy: „Jelo se nám velmi dobře, ale bohužel na druhé Pindule se objevily potíže s mezinápravovým diferenciálem, a včetně penalizace jsme ztratili něco přes dvě minuty. Je to škoda, dokážeme jet se širší špičkou, ale nic není ztraceno, ve druhé etapě se to pokusím stáhnout.“

A jak Tomáš avizoval, od rána začal stíhací jízdu a posouval se pořadím výrazně kupředu. Na rychlostní zkoušce v Zádveřicích dokázal zajet osmý absolutní čas, když na mistra ČR Václava Pecha ztratil pouhou sekundu, a podobné výkony podal i na dalších rychlostních zkouškách Janišov a Troják, který projel s devátým časem a posunul se na dosah první desítky. „Jede se nám dobře, stahujeme ztrátu po penalizaci z první etapy,“ dodal okruhový specialista.

V posledním servisu proběhla jen běžná údržba vozu Mitsubishi Lancer EVO IX a posádku čekala poslední trojice rychlostních zkoušek. V polovině rychlostní zkoušky Zádveřice byl Tomáš osmý nejrychlejší, ale posléze jeho vozu vypověděl službu motor a bylo po nadějích. „Bohužel 2 km před cílem rz se nám zastavil motor, erzetu jsem dokončil jízdou z kopce na neutrál. Snažili jsme se nalézt závadu ale nepodařilo se. Je to škoda,“ komentoval jezdec.

I přes smůlu v podobě technických problémů ale Tomáš prokázal obrovský talent a vyzrálost, protože při svém teprve třetím rallyovém startu v životě dokázal za sebou udržet známé tváře českého i evropského rallysportu.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist