www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2007

Šašek v Pošumavském poháru napravil chybu z Příbrami

4. října 2007 • 05:00

Zatímco letní období strávil Libor Šašek repasí a vylepšováním své závodní felicie, začátkem podzimu si na nedostatek závodních příležitostí nemůže stěžovat. Příbram zahájil vynikajícím druhým časem ve třídě A5, poté však byl nucen po chybičce odstoupit. Pošumavský pohár v Kramolíně a Švihově přinesl krásné svezení bez problémů.

Na Fuchs Oil Rally Příbram se Libor s tradičním spolujezdcem Stanislavem Viktorou představili povzbuzeni třetím místem ve třídě ve Vyškově. „Do Příbrami jsme se moc těšili. Byla to první možnost porovnat naše kvality posílené repasovaným autem s konkurencí velkého mistrovství. Na startu se v naší třídě sešla téměř kompletní špička. Bylo jasné, že obstát v takové společnosti nebude jednoduché. To však měly ukázat až první kilometry velmi pěkné příbramské trati. Z loňského ročníku jsme již se Standou měli přibližnou představu o tom co nás čeká. Také počasí se vydařilo a slibovalo pěkný závod. Po slavnostním startu na náměstí v Příbrami jsme absolvovali trochu hektický přejezd na start úvodní vložky. Docela jsme se zahřáli. Moc nás potěšil dosažený druhý čas ve třídě na první zkoušce. Na následující erzetě jsme však po drobném zaváhání na brzdách a lehké kolizi byli nuceni ze soutěže odstoupit,“ vrací se Libor ke krátké příbramské epizodě.

Vzhledem k možnosti spravit si chuť již o týden později na Pošumavském poháru v Kramolíně a Švihově, se tým rozhodl nevyužít pravidlo SupeRally. „Zatímco se v sobotu v Příbrami ještě závodilo, my jsme už intenzivně pracovali na autě. Byli jsme rádi, že se kolize obešla bez vážnějších následků a dvojzávod v Kramolíně a Švihově nebyl ohrožen. Byla to příležitost ukázat se v plné síle našim, téměř domácím partnerům,“ vysvětluje talentovaný pilot důvody svého startu na volném poháru. Stejně jako při jarních závodech Pošumavského poháru, představil se opět pod hlavičkou Ekool Rally Teamu s Pavlem Matuškou na sedadle spolujezdce. Standa Viktora se přesunul do pozice zkušeného rádce.

Páteční závod v Kramolíně nabídl kvůli nepřejícímu počasí extrémně náročné podmínky. „Hustý vytrvalý déšť v kombinaci s hladkým zrádným asfaltem a velkým množstvím vytahaného bláta představoval velkou výzvu a zároveň načerpání vzácných zkušeností na nepříliš oblíbeném povrchu. Začali jsme opatrně ve snaze vyvarovat se chyb a postupně jsme zrychlovali. Moc nás mrzelo brzké odstoupení Michala Hory a Ivoše Cipry. Oba jeli od startu velmi rychle a my přišli o zajímavé porovnání. Zvolená taktika se nakonec vyplatila. Zjistili jsme, kde máme rezervy a co musíme zlepšovat. Navíc na nás čekalo vítězství ve třídě,“ hodnotí Libor vystoupení na mokru.

Sobotnímu Švihovu přálo mnohem lepší počasí. „Těšili jsme se na velmi pěknou rychlostní zkoušku. K našemu zklamání však do mnoha zatáček přibylo velké množství pneumatik. Přesto si zkouška udržela v obou směrech své kouzlo a nabídla pěkné závodění. Ráno byla trať vlhká, ale postupně osychala. Konečně došlo i na suché pneumatiky a s nimi přišel i úžasný pocit z jízdy. Celý den proběhl bez problémů za příjemné a uvolněné atmosféry. Pěknou tečkou za závodem pro nás bylo opět vítězství ve třídě a šestá příčka absolutně. Rád bych poděkoval všem členům týmu za velký kus práce a směr, kterým se právě díky nim celý tým v současné době ubírá. O dalších startech v letošní sezóně není dosud rozhodnuto. Pravděpodobně se už letos na tratích neobjevíme. Ze zkušenosti ale víme, že kvalitně připravená technika má přednost. Mimo jiné nás čeká ještě vylepšení podvozku. Nelitujeme tedy dané situace a těšíme se na příští sezónu,“ popisuje Libor nejbližší plány.

Vlastimil Resl
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist