www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2007

Ponďa je s výkonem v Příbrami naprosto spokojen

4. října 2007 • 07:00

Velmi krušné a hektické období zažil v uplynulých týdnech litoměřický pilot Lukáš Pondělíček. Při nešťastné Barum rally Zlín ztratil svého stálého spolujezdce Luďka Kocmana, ale přesto se rozhodl poprat s nepřízní osudu a objevil se na startu Fuchs Oil Rally Příbram.

„Po tragédii na Barumce a Luďkově pohřbu jsem se rozhodl pokračovat v závodění. První starostí bylo sehnat spolujezdce. Oslovil jsem spoustu kamarádů a známých, jestli někdo o někom neví. Přišlo několik nabídek. Nakonec vyhrál nápad Vlastíka Resla jet s Monikou Maříkovou. Vlastík a Moničin přítel Michal Fiala vše zařídili. Na Příbram jsem odjížděl s nejistotou, jestli budu po předchozích událostech schopen jet rychle. Seznamovací jízdy s Monikou proběhly absolutně perfektně. Jen při průjezdu erzetou vedoucí kolem orlické přehrady jsem trošku ohnul spojovačku tréninkové fabie,“ svěřuje se Lukáš se svými pocity před návratem do závodního vozu.

Do soutěže vstoupila nově sestavená posádka s rezervou. „První dvě erzety jsme se vzájemně seznamovali. Monika se mnou a s autem a já s ženským hlasem v interkomu. Další dvě vložky už jsme jeli naplno. Moc se nám to líbilo. Na páté vložce jsme po chybičce v rozpisu havarovali. Při seznamovacích jízdách jsem si špatně nadiktoval zatáčku. Sešrotovali jsme dopravní značku, přetočili se a zastavili se zadkem vozu o strom. Vyběhli jsme z auta a zjistili, že můžeme pokračovat. Při nehodě došlo k utržení lanka od zpátečky a tak jsem nemohl couvat. Diváci nám pomohli zpět na trať. Bohužel jsme při vyprošťování zdrželi Jiřího Skoupila a Martina Vegrichta, za což se jim omlouvám. Se ztrátou asi dvou minut jsme pokračovali. V servisu mechanici za mé vydatné asistence a jadrných nadávek vše opravili,“ svěřuje se Ponďa se svými pocity z úvodní etapy, po které figuroval na šestém místě ve třídě.

Sobotní etapa přinesla Ponďovi konečně tu správnou radost ze závodění. „Ráno jsme odstartovali s obrovskou ztrátou dvou minut. Auto fungovalo skvěle a bylo to krásné svezení. Každou erzetu jsme postupovali pořadím výše. Vše se točilo okolo stíhací jízdy za Tomášem Pletkou. Jel s novinkou, vozem Citroën C2 R2, po kterém taky pošilháváme. Nakonec jsme ho téměř dotáhli. Patnáct vteřin nás dělilo od třetího místa ve třídě A6. Je to životní výsledek a moc děkuji Monice. Bylo to perfektní,“ netají se spokojeností Ponďa.

A jak viděla svoji první dvoudenní soutěž Monika ? „Lukášova nabídka přišla po mé roční absenci na sedadle spolujezdce. Rozhodování bylo snadné, přestože s výjimkou kamaráda Páji Paška jsem svoje zkušenosti spolujezdce získávala jen vedle mého přítele Michala Fialy. Zpočátku jsem měla obavy, jak se s novým jezdcem sžijeme, ale možnost vrátit se k závodění mě potěšila. Výsledek předčil všechna očekávání. S Lukášem jsme si sedli po stránce rozpisu i lidsky. Myslím, že naše vzájemná spolupráce přispěla k výměně zkušeností a oba nás obohatila. Ráda bych také vzpomněla mého tátu, kterému vděčím za to, že mě do světa rallye přivedl.“

Zájemci o shlédnutí onboard videa z Fuchs Oil Rally Příbram najdou odkaz v sekci multimedia na stránkách www.ponda.cz. Lukáš také vyzývá amatérské fotografy, že se nemusí stydět, a mohou posílat fotky ze závodů na email ponda@ponda.cz Ty nejzdařilejší budou zveřejněny na stránkách.

Jen o pozici hůře než v Příbrami, skončil severočeský jezdec v konečném pořadí třídy A6 v MMČR. Výsledek je o to cennější, že ho dosáhl se sedm let starou felicii v konkurenci vozů třídy Super 1600. „Navíc jsem pod zadkem vozil na základě rozhodnutí FASU stokilové závaží. Toto rozhodnutí považuji za naprosto nesmyslný úlet. Co vy na to, úředníci z FASU?“

Dalším startem posádky Lukáš Pondělíček – Monika Maříková bude 19.-20. října 2007 Würth Partr Rally Vsetín, kde budou bojovat o čtvrté místo ve třídě A6 v MČR.

Vlastimil Resl
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist