www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 13. května 2024, Svátek má Servác, zítra Bonifác

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2007

Korsika: Vyrovnaná partie Grönholma a Loeba

12. října 2007 • 18:15

Možná až příliš vyrovnaný průběh měla dnešní úvodní etapa Korsické rally. Na čele průběžné absolutní klasifikace soutěže se sice podle očekávání na konci dne objevil obhájce mistrovského titulu Sebastien Loeb, ovšem jeho největší rival a momentální lídr šampionátu Marcus Grönholm se tentokráte nenechal zaskočit jako před týdnem a na Korsice byl dnes Loebovi více než zdatným sekundantem.

Po zrušené úvodní zkoušce to byl totiž právě finský jezdec, který se chopil taktovky udávající tempo soutěže. Grönholm na RZ 2 dominoval před Sordem a Loebem, zatímco jeho týmový kolega Mikko Hirvonen na čtvrtém místě netušil, že se dnes příliš nesveze. Na dalším testu se situace na prvních třech příčkách shodovala s předchozí zkouškou, zatímco dvojka Fordu narazila svým Focusem WRC do skály a skončila s rozmlácenou zádí.

Druhá sada testů se tentokrát odjela kompletní a otěže pomalu začal přebírat Loeb. Z pohledu nejlepších tří časů na RZ 4, 5 a 6 se kopírovala jména Loeb, Grönholm a Sordó a jednička Citroenu tak na konci dne měla na svém kontě minimální náskok 4.8 vteřiny před Grönholmem a 18.5 s před týmovým kolegou Sordem.

Čtvrtý Francois Duval dnes rozhodně nemohl stačit tempu zmiňované trojice, když navíc zaváhal hned na RZ 2, kde skončil s dírou v podlaze své Xsary WRC. Jeho šance na lepší umístění však zatím zdaleka nehasne, protože zítra čekají na soutěžící techničtější zkoušky na sever od Ajaccia. Pátý Petter Solberg si dnes dopoledne, podobně jako jeho kolegové z týmu Subaru WRT, stěžoval na nedotáčivost své Imprezy WRC, ale naštěstí zatím neztrácí tolik jako na Katalánských asfaltech před týdnem a od Loeba jej dělí 1:03.1 vteřiny.

Zlepšení s každou další rally a šesté místo je vizitkou mladého Latvaly. Jari-Matti se dnes opět dokázal vklínit mezi jezdce Subaru, když se postupně odpoutával od Atkinsona a začal dokonce útočit i na Pettera Solberga. Bodovanou osmičku dnes uzavřel Pons, který se po celý den nemohl domluvit se starší verzí Imprezy WRC, respektive nenašel optimální nastavení pro korsický asfalt.

Opatrnější vstup do soutěže měl dnes Jan Kopecký, zřejmě ještě s čerstvou vzpomínkou na brzký konec ve Španělsku. Český pilot je tak po dnešku devátý před Henningem Solbergem, který i nadále na asfaltu příliš nepřesvědčil.

Netrpělivě očekávaný premiérový start vozu Suzuki WRC zatím neprobíhá zcela hladce. Nicolas Bernardi sice dokázal na RZ 3 zajet 11. nejlepší čas, ale o zkoušku později přišel o výkon motoru a poté skončil. Smůlu měl také Alessandro Bettega, jedoucí tentokrát za volantem Focusu WRC. Po výborném výkonu na úvodních zkouškách, když po čtvrté zkoušce figuroval dokonce na devátém místě před Kopeckým, přišlo jeho zaváhání na RZ 5 a mladá italská naděje skončila mimo trať.

Zajímavá byla dnes podle očekávání také juniorská kategorie. V předem předpokládaném souboji Martina Prokopa a jezdců Suzuki Anderssona a Aavy se nejprve nejvíce dařilo českému jezdci, ovšem k mohutnému náporu poté nasadil Aava a dostal se tak do vedení. Pro Aavu je sice nejdůležitější skutečnost, že je před Anderssonem, ale Estonec evidentně nehodlá nic ponechat náhodě.

Za třetím Anderssonem figuruje Citroen C2 S1600 Aarona Burkarta, který v cíli etapy pouze prohodil něco o ‚bláznech před ním‘. Pátý Jozef Béreš doplatil nejen na krátkou jízdu po defektu, ale také na jezdecké zaváhání na posledním dnešním testu.

V hodnocení skupiny N je zajímavý pohled na 14. místo absolutně, kde figuruje Dani Solá na Peugeotu 207 S2000, druhý v této kategorii je stejný vůz pilotovaný Bricem Tirabassim. Česká posádka manželů Ottových po dnešku figuruje na 45. místě průběžné neoficiální klasifikace.

Ve druhé etapě Tour de Corse čeká na soutěžící dalších šest rychlostních testů v celkové délce téměř 123 km, když nejdelší zkouškou bude 26.55 km dlouhá zkouška s novým dojezdem do cíle u široké pláže u ústí řeky Liamone, jejíž tok budou posádky překonávat po vysokém a úzkém kamenném mostě. První sobotní zkouška, tedy RZ 7, startuje v 8:58 hod.

Jan Vaškovič - AutoSport.CZ; foto: W.Weyens
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
13.10.2007 21:11
John - moderátor
Díky, on toho má člověk za celý ten den vždycky dost a včera jsem ten komentář zvládal s vypětím posledních sil. Četl jsem to po sobě dvakrát a stejně mi to nedocvaklo :-)
12.10.2007 21:29
gannet
Johne ;-) to nebylo míněno jako kritika, jsme "jenom lidi" a navíc si myslím, že každej ten text pochopil, mně se jenom líbí jak dokáže jedno písmenko a jeho umístění změnit význam věty :-D . No vida a to jsem ve škole jazyky vyloženě nesnášel :-D)))))
12.10.2007 20:50
John - moderátor
Omlouvám se, ruce byly o trošku rychlejší než hlava :-)
12.10.2007 20:32
gannet
"Grönholm se tentokráte nenechal zaskočit jako před týdnem na Korsice a byl Loebovi více než zdatným sekundantem."
nemělo tam být v spíše "v Katalánsku" a nebo alespoň takhle:
"Grönholm se tentokráte nenechal zaskočit jako před týdnem a na Korsice byl v úvodu Loebovi více než zdatným sekundantem."

čeština je někdy kouzelná :-D
toplist