www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2007

Korsika: Druhá etapa v Loebově režii

13. října 2007 • 20:50

Druhý den soutěžního klání na ostrově uprostřed Středozemního moře dnes patřil jednoznačně Sebastienu Loebovi. Jezdec Citroenu dnes prokázal své umění na asfaltu, když se na šestici rychlostních testů musel pouze jedinkrát sklonit před svým týmovým kolegou Sordem, který jej jako jediný porazil na desáté rychlostní zkoušce, o pouhé tři desetiny vteřiny.

Naplno jedoucí Loeb v průběhu dne pomalu ale jistě navyšoval svůj minináskok na druhého Marcuse Grönholma a do poslední etapy tak nastoupí s téměř půlminutovým ziskem. Jednička Fordu si však rozhodně také zaslouží pochvalu, neboť Grönholm i dnes podával velmi kvalitní výkon a snažil se držet francouzského rychlíka neustále pod tlakem. Oproti včerejšku však Marcus tentokrát ani jednou na Loeba nevyzrál. Dnešní situaci pak výstižně, i když s příchutí jisté trpkosti, komentoval slovy: „Kdyby nebylo Loeba, byl bych asfaltovým králem já.“

Pozn.: Další pořadí nutno upravit na základě později vydané zprávy.

Čtvrtá pozice náleží po dnešku Duvalovi na Xsaře WRC. Belgičan se na dnešní uskákané a úzké asfalty těšil a zajížděl slušné časy. V závěru dne jej však zpomalily potíže s převodovkou a také přehřáté brzdy, čehož využil Jari-Matti Latvala, který mu po RZ 12 s odstupem 2.4 vteřiny doslova dýchá na záda. Mladý Fin hájící barvy Stobartu dnes pokračoval ve včerejším pozitivním duchu a dostal se tak po zásluze před Pettera Solberga.

Norský pilot tovární Imprezy WRC ani dnes nenavázal na své dřívější korsické výkony. Petter si opět stěžoval na potíže s nedotáčivostí vozu a jediným kvalitním výsledkem bylo třetí místo na dnešní závěrečné zkoušce. Z tohoto pohledu na tom byl přeci jenom o malinko lépe jeho týmový kolega Chris Atkinson, který zůstává i nadále sedmý. Trojlístek Subaru pak doplňuje osmý Xavi Pons, který byl v porovnání s první etapou už dnes přeci jenom o něco více spokojenější se svým výkonem i fungováním vozu.

Od devátého Jana Kopeckého dnes čeští příznivci automobilových soutěží možná čekali přeci jenom trochu více, ale pilot Fabie WRC dnes nezajel rychlejší než devátý čas na prvním testu dne a ke konci etapy dosahoval podobných časů jako desátý Henning Solberg. Výkony jedenáctého Mikkelsena a dvanáctého Wilsona setrvávaly ve stejně nevýrazném duchu, jako minulý víkend ve Španělsku.

Smůlu měl dnes Manfred Stohl. Kromě jezdeckého trápení si totiž postavila hlavu také jeho Xsara WRC a Vídeňák měl definitivně po náladě, když na RZ 11 ztratil přes dvanáct minut kvůli potížím s tlakem paliva. Rakušanova smolná série tak pokračuje i nadále, když mu po dnešku náleží až 24. místo absolutně. Po včerejším předčasném konci se také dnes nedočkala poslední časové kontroly Suzuki SX4 WRC Nicolase Bernardiho. Pozitivní přesto je, že Francouz za volantem japonské novinky dnes dosahoval progresivních výsledků, nicméně odpoledne musel opět skončit pro poruchu motoru.

Hned za vozy kategorie WRC po dnešku figurují dva speciály stále ještě nové kategorie Super 2000. Peugeoty 207 S2000 Daniho Soly a Brice Tirabassiho na 13., respektive 14. místě, od sebe dělí sice dvě minuty, ale oba piloti hovořili o průběhu druhé etapy v pozitivním duchu.

Patnácté místo absolutně patří nejrychlejšímu vozu kategorie S1600. Nepilotuje je jej ovšem žádný z jezdců juniorského mistrovství, ale za volantem Citroenu C2 S1600 sedí francouzský soukromník Amourette. Z našeho pohledu je nicméně příjemný pohled do čela JRC, kde po dnešku vede Martin Prokop před Jozefem Bérešem.

Situace na čele průběžné klasifikace juniorského mistrovství se dočkala předčasného rozuzlení na RZ 8, tedy druhém ranním testu. Urmo Aava totiž kousek po startu přehnal své obrovské nasazení a rozbil svůj Swift S1600. Jeho týmového kolegu a zároveň jediného soupeře v boji o juniorský titul Anderssona tato situace natolik rozhodila, že P-G o kousek dál prorazil kolo a ztratil dvě minuty. Nicméně je to on, kdo získá letošní korunu juniorského mistra.

Absolutorium mezi juniory si dnes bez diskusí zaslouží Yoann Bonato. Ten totiž se svým Citroenem C2 S1600 dnes vyhrával všechny rychlostní zkoušky jako na běžícím páse a na vedoucího Prokopa stáhl minutu. Čtvrtý muž klasifikace JRC tak může notně litovat včerejšího defektu, přesto ale může pomýšlet na umístění na stupních vítězů, když jej od třetího Rautenbacha dělí 37.3 vteřiny.

Závěrečná etapa letošní Korsické rally má na programu již jen čtyři rychlostní testy v celkové délce 112.1 km, na soutěžící však čeká nejdelší 31.81 km dlouhý test od mostu Calzola k plážím Agosta. První vůz odstartuje na RZ 13 v 8:53 hod. a jméno vítěze rally bychom měli společně znát zhruba ve dvě hodiny odpoledne.

-jav- ; AutoSport.CZ, foto: W.Weyens
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist