www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2007

Startovní listina Rally Ireland: 35 WRC

18. října 2007 • 09:00

Pořadatelé asfaltové Rally Ireland, která se pojede v polovině listopadu a odbude si premiéru v kalendáři MS, obdrželi přihlášky od celkem devadesáti posádek. Více než třetina z nich přitom pojede s vozy nejvyšší specifikace WRC. Šestnáct soutěžních dvojic bude bojovat o body do PC WRC, ke kteréžto klasifikaci se budou nejvíce ubírat zraky českých fanoušků. Se svými lancery se totiž první vzájemné konfrontace dočkají Štěpán Vojtěch a Martin Prokop. Pro oba to bude premiéra s produkčním vozem na „světovém“ asfaltu. Jejich konkurence bude hodně nabitá, ostatně jména jako Oscar Svedlund, vítěz „enek“ z Německa Jasper van den Heuvel, Hans Weijs junior či Eyvind Brynildsen hovoří za své. Domácí jezdec Roy White by měl při premiéře v mistrovství světa představit nové MG Sport S2000.

Obvyklé sestavy nahlásily týmy Ford, Citroën, Subaru, Munchi‘s a Stobart, některé z nich navíc představí i třetí týmové vozy. Naopak pouze jedno auto nasadí Kronos, v jehož barvách pojede Manfred Stohl. Francois Duval by však ani tentokrát chybět neměl – měl by sice využívat zázemí Kronosu, startovat však bude pouze na „vlastní triko“. Na rozdíl od Stohla, který jako obvykle pojede s xsarou, by Belgičan mohl jako historicky první soukromý pilot dostat k dispozici modernější „cé-čtyřku“.

Zajímavá bude konfrontace světové elity s místními specialisty, odkojenými typickým uskákaným asfaltem a disponujícími „wéercéčky“ různého data výroby. Patrně největším vyzyvatelem bude Kris Meeke, který letos za volantem různých evolucí Subaru Impreza WRC míchá kartami irského asfaltového šampionátu. Tentokrát poprvé dostane loňskou specifikaci nejnovějšího modelu S12 a bude mít ideální možnost ukázat, že je pro něj v mistrovství světa místo i po skončení úspěšného juniorského programu. Právě tento exemplář „es-dvanáctky“ naopak opouští domácí multišampión Eugene Donnelly, který si premiérově vyzkouší Škodu Fabii WRC od Erika Weverse. Díky absenci Jana Kopeckého se tak české publikum bude zaměřovat zejména na tohoto jezdce s českým speciálem. Tři focusy nasadí rodinný klan MacHale - otec Austin a synové Gareth s Baronem. Do „áčkové“ imprezy usedne Emma McKinstry, dcera šéfa týmu McKinstry Motorsport, Kennyho.

Kompletní seznam přihlášených a další informace k Rally Ireland naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist