www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2007

Zítra proběhne zásadní zasedání FIA

23. října 2007 • 17:30

Světová rada motoristického sportu na svém zítřejším zasedání s velkou pravděpodobností uzákoní novou kategorii soutěžních vozidel Super 2000 Plus, která by od roku 2012 měla definitivně nahradit speciály WRC. Hlavní změna spočívá v instalaci turbodmychadla do vozů postavených podle pravidel kategorie S2000. Takto upravené vozy by mohly jezdit v rally už od roku 2009, musí je však schválit FIA, která má povinnost výrobce o změnách technických předpisů informovat s minimálně patnácti měsíčním předstihem. Pokud se tedy nová kategorie zítra neschválí, čeká ji jednoletý odklad.

„Bude to velice důležité zasedání,“ řekl Jacques Berger, šéf technického oddělení FIA. Podle něj se v roce 2009 ještě nenajde žádná automobilka, která by s vozem S2000 Plus absolvovala plný program, ale určitě již naplno budou běžet testy a uskuteční se různé zkušební starty. Pro roky 2010 a 2011 se plánují úpravy předpisů pro vozy WRC, které by tyto automobily měly trochu zpomalit, a od roku 2012 již bude povolena pouze kategorie S2000+. „Ale zatím nikdo neví, jak to v Paříži proběhne. Může se stát, že Max Mosley prosadí jako nevyšší třídu vozy s objemem 1,6 litru a pohonem přední nápravy...“ dodává (doufejme jen ironicky) Berger.

Kromě technických záležitostí se ale bude řešit i několik bodů týkajících se organizace mistrovství světa. Mezi návrhy je například bod, který by rušil starty prvních patnácti posádek během druhé a třetí etapy v obráceném pořadí. Po několika letech by se tak i MS vrátilo ke klasickému modelu, kdy se do dalších etap startuje podle aktuálního pořadí. Souhrnná délka „ostrých“ kilometrů by se měla zvýšit z 360 na 400 a opět by mohla být povolena možnost pořádat v mistrovství světa soutěž s mixovaným povrchem. Jedním z bodů jednání bude i kalendářm MS pro rok 2008, v rámci něhož se také rozhoduje buď o zařazení Rajdu Polského nebo návratu Kyperské Rally. Jak celé zasedání dopadne, si ale musíme počkat až na zítra.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
23.10.2007 20:36
Ricardo - moderátor
Kromě technických záležitostí se ale bude řešit i několik bodů týkajících se organizace mistrovství světa. Mezi návrhy je například bod, který by rušil starty prvních patnácti posádek během druhé a třetí etapy v obráceném pořadí.

Dle mého názoru i pohledu do MS věřím, že takovému Loebovi (Grönholmovi) by to vůbec nevadilo a to na žádném povrchu. Vždyť pokaždé vede po první etapě, ať se jede na jakémkoliv povrchu a za jakéhokoliv počasí....
23.10.2007 19:22
Karbonyl - moderátor
Já myslím, že to po cca pěti letech začíná nabírat zase celkem správný vítr.
23.10.2007 18:47
Mara
Jsem zvědavý, co ti patlalové vymyslí.
toplist