www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2007

Guy Fréquelin oznámil odchod od Citroënu

8. listopadu 2007 • 16:00

Šéf továrního týmu Citroën Sport Guy Fréquelin dnes oznámil odchod ze své funkce. Na posledních dvou podnicích v Irsku a Walesu svůj tým ještě povede, počínaje prvním lednem následujícího roku jej ale ve funkci nahradí Olivier Quesnel.

Guy Fréquelin začal svou motoristickou kariéru jako profesionální jezdec, jezdil například za tovární tým Talbot, kde se potkal se současným bossem formulové stáje Ferrari, Jeanem Todtem. Během své kariéry dokázal vybojovat deset titulů mistra Francie v různých disciplínách, později se ale začal věnovat manažerské činnosti. V roce 2005 obdržel řád Rytíře čestné legie.

V Citroënu pracoval od roku 1989. Úspěchy tohoto týmu pod Fréquelinovým vedením jsou úctyhodné: 5 titulů mistra světa v dálkových soutěžích, 5 titulů mistra Francie, 1 titul mistra Evropy, 3 tituly mistra světa v jezdcích, značkách i JWRC. V mistrovství světa zvítězily jeho vozy ve 41 soutěžích, v dálkových závodech mají na kontě 36 vítězství, 23 pak ve francouzském šampionátu. V tomto období mimo jiné ve francouzské stáji vznikl špičkový Citroën Xsara Kit Car, který na soutěží mistrovství světa dokázal porazit i vozy WRC a který byl předzvěstí nástupu mistrovské xsary WRC. Fréquelin se také výrazně zasadil o jezdecký růst Sébastiena Loeba, když hned v jeho jezdeckých počátcích rozpoznal obrovský talent pozdějšího multišampóna.

To kariéra Oliviera Quesnela není tak bohatá, rozhodně však jeho jméno hrálo v motoristickém sportu nemalou roli. V počátku byl hlavním manažerem Patricka Tambaye, v roce 1978 se stal členem vedení továrního týmu Simca a posléze přešel pod Peugeot Sport, kde patřil k nejužšímu vedení kolem již zmíněného Jeana Todta.

V roce 1988 založil vlastní tým Metal 5, ve kterém pracoval s jezdci jako Jean-Pierre Malcher či Bruno Saby. Díky jeho kontaktům také existuje unikátní sbírka vozů skupiny B ve francouzském Automobile Museum of Lohéac.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
08.11.2007 17:17
Mara
Z rally odchází další velká legenda. Začíná to jít pěkně do háje.
toplist