www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2007

J-M Latvala o průběhu letošní sezony a snu o továrním týmu

14. listopadu 2007 • 07:00

Jedním z největších překvapení letošní sezony mistrovství světa v rally jsou výkony mladého Jari-Mattiho Latvaly. Ten se blýskl zejména celkově čtvrtým místem na asfaltové Tour de Corse. V následujícím rozhovoru talentovaný Fin povídá o průběhu letošní sezony a o snu o angažmá v továrním týmu Ford.

Gratulace ke čtvrtému místu z Korsiky - tento výsledek Tě jistě musí hodně těšit.

Samozřejmě! Jsem tímto výsledkem hodně potěšen, protože jsem ve Francii podal svůj nejlepší výkon na asfaltu v životě. Ale doufám, že se na tomto povrchu ještě budu moci zlepšit.

Minulý rok touto dobou jsi ještě neměl jasno o své programu pro sezonu 2007. Musel jsi být šťastný za angažování týmem Stobart VK Ford.

Byl to fantastický okamžik, Stobart je totiž plně profesionální tým a má dispozici hodně rychlá auta. Byla to rozhodně nejlepší možnost, kterou jsem před začátkem sezony měl.

Kromě dvou odstoupení ze začátku sezony a zdržení z technických důvodů teď v Japonsku jsi vždy dokončil v nejrychlejší desítce a navíc jsi svedl několik těsných soubojů, například ten korsický proti Petteru Solbergovi. Jaké to je jet pod tlakem, když tě se soupeřem dělí jen pár vteřin a před sebou máš jen několik rychlostních zkoušek?

Taková bitva vždy přináší pořádnou porci vzrušení. Pokud máš před sebou jen několik zbývajících vložek, tak tě to může trochu znervóznit, ale prvořadé je soustředit se pouze na vlastní jízdu. Nesmíš se zabývat časy soupeřů nebo čímkoliv jiným, prostě musíš jet, co to dá.

Jakou nejpodstatnější věc ses během letošní sezony naučil?

Zůstat vždy v klidu a dokázat se poučit z vlastních chyb.

Nedávno Marcus Grönholm oznámil svůj záměr ukončit po této sezóně kariéru. Jaké jsou tvé šance posadit se do druhého focusu továrního BP-Ford World Rally Teamu po bok Mikko Hirvonena?

Je to velice zajímavá situace a samozřejmě bych se rád stal součástí továrního týmu Ford. Ale nejsem jediný, kdo má o toto místo zájem, je zde řada pilotů, kteří si brousí zuby na angažmá ve Fordu. Vše je zatím otevřené, budu se každopádně snažit zajistit si co nejširší program. Uvidíme, jak se to vyvine.

Jaká je o změna oproti minulosti být součástí regulérního „světového“ týmu?

Zásadní rozdíl je v tom, že se nemusím starat téměř o nic jiného kromě samotného ježdění. Čas od času musím pro tým absolvovat nějaké reklamní akce a podobně. V současnosti mi public relations zaberou více času, než v dřívějších letech, ale naštěstí mě tato práce i svým způsobem baví.

Proč jsou podle tvého názoru Skandinávci a zvláště Finové ve světových rally tak úspěšní?

Ve Skandinávii jsou hodně rychlé cesty se spoustou horizontů. Pokud tam žijete a jezdíte autem, prostě s vám to dostane pod kůži. Navíc máme dlouhé zimy, takže je hodně příležitostí nabrat zkušenosti se sněhem a ledem. Rally je u nás ve Finsku velice populární a asi to máme v krvi, že chceme vyhrávat!

V mistrovství světa jsi nejlépe skončil dvakrát na čtvrtém místě (mimo letošní Korsiky i ve Wales Rally GB 2006). Co je podle tebe potřeba k tomu, abys jednou skončil na stupních vítězů?

Potřebuju se konstantně dostat na rychlost, kterou jsem měl například na Novém Zélandu. Také musím lépe zvládat průjezdy pomalými zatáčkami a také zlepšit výběr pneumatik.

Rok už se chýlí ke konci, ale stále zbývá odjet dvě soutěže - myslíš, že je šestnáct soutěží v kalendáři MS mnoho?

Pro mě to v tomto roce nebyl problém, ale myslím, že čtrnáct soutěží by bylo optimum.

Při tvém nízkém věku máš před sebou ještě spoustu sezon. Jaké jsou tvé cíle pro nejbližší roky?

Doufám, že se mi pro nadcházející sezonu a snad i pro rok 2009 podaří získat místo v továrním týmu. Dále bych se chtěl samozejmě zlepšovat po jezdecké stránce, abych byl schopný bojovat o medailové pozice.

Díky za rozhovor a hodně štěstí do dalších soutěží!

Také děkuji!

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
19.11.2007 16:54
Karbonyl - moderátor
Hop a je tu... ...pódium! :-)
toplist