www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2007

Estonsko šikuje národní tým pro MS

9. listopadu 2007 • 08:00

Kariéra estonského jezdce Urmo Aavy jde během posledních sezon průdce nahoru. Ještě před několika lety pouze nesměle nakukoval do světového juniorského šampionátu, zatímco letos se řadil již mezi jeho nejužší špičku. Jako bonus přidal několik vcelku úspěšných startů s Mitsubishi Lancer WRC a dal tak najevo, do jaké kategorie míří jeho nejbližší plány. Již před časem se objevila zpráva, že Aava dostal otevřenou nabídku od Suzuki na sedačku ve druhém továrním Suzuki SX4 WRC.

Estonec má za sebou ale silné sponzory, takže si může vybírat - podle nejnovějších zpráv dokonce spřádá velkolepé plány na zorganizování estonského národního týmu. Celý projekt by spočíval v týmu sponzorovaném samotným Estonskem, výrazný podíl financí by ale samožejmě přinesli i soukromí sponzoři. Tedy podobný model, jaký byl letos nastolen u týmu BP-Ford, jehož významným partnerem je jeden z arabských emirtů, Abu Dhabi. Počítá se s nasazením dvou zatím neupřesněných vozů vyvedených v estonských národních barvách, přičemž piloti by měli být výhradně z Estonska. Do jednoho auta by určitě usedl Urmo Aava, jako o pilotovi do druhého se poměrně hlasitě mluví o Marko Märtinovi, pro nějž by to byl návrat na tratě MS po více než dvou letech od tragické havárie ve Walesu 2005, kdy zahynul jeho stálý spolujezdec Michael Park.

Vize estonské reprezentace v rallyovém mistrovství světa je ale stále zatím pouze čerstvou myšlenkou, nad jejímž uskutečněním visí otazník. Do začátku sezony 2008 nicméně zbývá ještě několik měsíců, během nichž se možná podaří celý projekt skutečně zrealizovat. Faktem je, že v současné chvíli by Aavovi sponzoři bylo schopni zafinancovat pouze jeden vůz. Doufejme tedy ve schopnosti týmových manažerů a štědrost estonské vlády - nejen návrat Markka Märtina na soutěžní tratě by stál za to!

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
13.11.2007 08:19
pesos
Taky bych byl pro,aby se jezdci vyjezdili v rámci kvalifikace po dosažení určitých výkonostních tříd tak jak to bylo dřív a ne podle toho kolik má peněz.Ale tak to už dneska prostě je kdo má prachy tak jede.
12.11.2007 20:23
Breaky
John:Jsme u toho že rally se stává těžko dostupným sportem i pro toho kdo si ve světě už jméno udělal.Mně osobně by víc potěšil v MS souboj 30 špičkových jezdců na pomalejších strojích ,kteří se do MS dostaly vlastním umem a ne peněženkou.Ve většině nemotoristických sportů existují pro ms něco jako kvalifikační limity....
12.11.2007 19:18
John - moderátor
To Breaky, Pesos: Jenom když tady čtu vaši debatu o RK - pořád by tu byl zájem ze zahraničí, aby jel s vozem některého ze solidních privátních týmů (shodou okolností jsem měl při jiné příležitosti na toto téma telefonát ze zvenčí minulý pátek), protože na něj není venku špatný názor, ale je to opravdu o tom, že by si musel minimálně tři čtvrtiny rozpočtu uhradit sám. A to například u IRC s autem S2000 je téměř milion Euro, což žádný z našich sponzorů nedá (výjimkou by bylo VW, kde by pronájem na deset soutěží podle reálné letošní kalkulace stál "jen" něco přes polovinu). A to se týká všech našich jezdců. Kdyby např. Martin Prokop neměl podporu v rodině, asi by JRC také jet nemohl a jednoduchou situaci nemá určitě ani Honza Kopecký.
12.11.2007 17:18
Breaky
Pesos aby jsi mohl závodit ,musíš mít soupeře a pokud je tím soupeřem maximálně jeden člověk ,tak tě to nemusí bavit. A když na vyšší ligu nemáš prostředky tak holt sedíš doma.A navíc kdo mě zná tal ví že jsem Krestofil:-), ale uznávám že svou šanci už dostal.
12.11.2007 17:03
pesos
Breaky už jsem se k tomuto tématu nechtěl vracet, ale proč se RK pořád zastáváš.Já netvrdím že nic neumí nebo že neumí jezdit to v žádném případě!To že nastavuje auta je jiná věc ale proč nikde nejezdí,vždyť člověk s jeho zkušenostma by měl vyčnívat nad ostatníma a mělo by být o něm slyšet nemyslíš?A ne že o něm slyšíme v souvislosti s Bohemkou,Barumkou a Krumlovem a šmytec.Já vím že není jednoduché se dostat(hlavně finančně)do světa nebo do evropy.Ale jezdec takového jména by měl mít vrátka alespoň z půlky pootevřené nemyslíš.S tím my ale nic neuděláme.Já bych ho také rád viděl na více soutěžích a porovnat jeho výkony ale na 3 závodech to je dost málo.Nehledě na to že by mohl jezdit úplně někde jinde.Tak čau.
12.11.2007 15:59
Breaky
Pesos sorrymusel sem si zavtipkovat:-).Mimo Tarabuse v jehož rychlost věřím dovol bych napsal svůj názor:Toník Tlustak dokáže byt rychlý ale dle mnesi hodně dlouho zviká na techniku a na nové tratě.Karel Trojan sám na Krumlově prohlásil sebekriticky že se snaží jak to jen jde ale na VP a RK nemá.Vyjádřil se tuším ve smyslo VP jede jinou ligu a RK ještě uplně jinou.Prst se hodně zryclil to ano ale vidím 3-4 další důvody mimo profesionálního přístupu proč to tak je.1.RK mu nastavuje auto - proč to Roman dělá pro půlku českého mistráku a ACH to draze učtuje? Protože to asi umí.2.Díky skvělému zázemí má Martin možnost soustředit se jen na sebe 3 C2 v garáži přidají na klidu:-).3.výborný spolujezdec .4. C2 je asi nejlepší s1600 na trhu.Suzuki si například minulý rok na asfaltu troufla jen s b(Valda určitě promine:-)-maďarským týmem. Kdy jel s C2 napžíklad Meeke tak má dle mne Martin smulu.
12.11.2007 15:34
Breaky
Pesos asi si byl v Mexiku když se jela Barumka že?
09.11.2007 16:36
pesos
Asi máš pravdu.Zapoměl jsem na ty evropské a světové jezdce kteří toho letos moc neodjeli a jsou stále dobří. Dík.
09.11.2007 16:13
Runy
Jedině snad Prokop by s odpovídající technikou mohl konkurovat ale ty tři T jak píšeš ani náhodou.Jsou to dobří jezdci ale Krestovi budou koukat na záda.Tak to prostě teď u nás je.Roman má ze 3 soutěží 75 bodů to je sen mnohých za dvě sezony a že letos moc neodjel je velká škoda pro nás všechny.Vezmi si jména jako Duval,Galli,Gardemeister taky toho letos moc neodjeli a rozhodně nejsou špatní jezdci.Věřím že Kresta své kvality ještě ukáže..
09.11.2007 14:35
pesos
Prokop,Trojan,Tlusťák,Tarabus.....jen nevím proč Kresta,když je tak výborný proč nejezdí nějaký mistrák a jede jenom 3 závody za rok to fakt nechápu.Vysvětlí mi to někdo?
toplist