www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2007

Irsko: Druhý den neméně těžký než první

17. listopadu 2007 • 20:00

Také druhá etapa letošní Irské rally nebyla pro její aktéry ani náhodou v žádném případě procházkou pomyslnou růžovou zahradou. Již tak kluzké a zablácené tratě dnes navíc řádně pokropily dešťové přeháňky a připravily tak soutěžícím řadu nepříjemných momentů v podobě nedobrovolných a neplánovaných výletů do irské přírody.

O náročnosti a nevyzpytatelnosti možných nástrah rychlostních testů se přesvědčila v průběhu soboty snad každá posádka, o čemž na mnoha místech svědčily také díry v živých plotech, lemující tratě rychlostních zkoušek.

Sébastien Loeb vsadil dnes na jízdu na jistotu a tato taktika se mu bez jakýchkoliv diskusí vyplatila. Francouz dnes působil naprosto jistým dojmem a oproti včerejšku se vyvaroval jakýchkoliv chyb.

„Všechny ty kaluže, tekoucí voda a bláto znamenaly, že jsme museli být pořád ve střehu. Vyrovnávat se s takovými věcmi není něco, z čeho bych byl nadšený. V takových podmínkách se situace může hodně komplikovat, protože se pořád mění adheze a lehce se vyrobí chyba. Snažil jsem se zůstat co nejvíc soustředěný, ale ve zrádných a těžkých pasážích to nebylo snadné. Jsem rád, že je dnešek za námi,“ konstatoval Loeb.

Jeho týmový kolega Dani Sordó měl dnes jasný cíl – udržet za svými zády mladého Latvalu. To mu usnadnila Jari-Mattiho krizovka na RZ 14, kde jeho Focus WRC vypochodoval na vodě mimo trať. Celá anabáze stála finského juniora půlminutovou ztrátu, ale mnohem důležitější bylo, že se dokázal za pomoci diváků vrátit na trať a udržel si své třetí místo. Vítězstvím na RZ 16 navíc dokázal, že ani tento incident jej nepřipravil o nervy.

Mikko Hirvonen dnes dopoledne působil ospalým dojmem a nejen podle svých slov, ale i dosahovaných dílčích výsledků evidentně postrádal jakoukoliv motivaci. Ta se však následně dostavila v podobě útoku ze strany pátého Pettera Solberga a dvojka Fordu konečně začala zajíždět pod hrozbou ztráty čtvrtého místa solidní časy. Šestý Wilks si bez potíží v průběhu dne hlídal záda před Matthewem Wilsonem a nejrychlejším Irem Garethem McHalem. Na deváté místo si pak postupně polepšil mladý Andreas Mikkelsen, kterého dnes dopoledne trápily technické potíže.

Druhá etapa skončila totální katastrofou pro Manfreda Stohla. Rakušan se dnes evidentně špatně vyspal, když nejdříve na úvodním testu dne po výletu mimo trať ztratil téměř sedm minut, a jenom o zkoušku později skončil definitivně. Na RZ 11 a 12 skončily také vozy WRC Garetha Jonese a domácích pilotů Raye Breena a Tima McNultyho.

V pozitivním světle se naopak v průběhu dne předvedl Chris Atkinson. Ten se již dokázal ze včerejšího hrozivého pádu na 82. místo prokousat na 29. příčku a dnes dokázal zajet jeden vítězný a jeden druhý čas. Australan tak jen mohl znovu litovat včerejšího výpadku.

Ani dnes nezklamala špička kategorie PCWRC. Mark Higgins, který stále ještě nemá v pořádku zlomenou klíční kost, musel neustále hlídat své vedení a nakonec skončil v kotrmelcích před cílem závěrečné zkoušky druhé etapy, tedy RZ 16. Do čela PCWRC se tak dostal Armindo Araújo před Nialla McShea a Gabrielleho Pozza. Tuto trojici od sebe dělí pouhých 46.9 vteřiny, takže se v jejím podání zítra dá čekat tuhý boj o konečné vítězství.

Opomenout nelze ani výkon Patrika Flodina, který dokázal opanovat třemi nejrychlejšími časy celou dopolední sekci. Do cíle druhé etapy naopak nedorazili Stuart Jones a opakovaný pokus nezvládl ani Leszek Kuzaj. Štěpán Vojtěch se po celý den nedokázal dostat do tempa, přesto si díky problémům ostatních dokázal polepšit o jednu příčku a po dnešku je tak na 7. místě v průběžné klasifikaci PCWRC.

Závěrečná etapa Irské rally obsahuje pouhé čtyři rychlostní zkoušky v souhrnné délce 55.91 km, když soutěž uzavře divácká superspeciální zkouška Mullaghmore. Úvodní test startuje zítra v 10:03 hod. našeho času, vítěze předposlední soutěže MS FIA rally 2007 budeme znát okolo půl třetí odpoledne.

Další informace k Rally Ireland naleznete ZDE.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist