www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 1. května 2024, Svátek má Svátek práce, zítra Zikmund

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2007

Ford vybojoval druhý titul mistra světa v řadě

19. listopadu 2007 • 02:00

Po loňském titulu mistra světa v hodnocení značek zopakoval Ford po dnešní Irské rally stejný úspěch a pozici nejlepšího týmu světa s Focusem RS WRC obhájil. Čtvrté místo posádky Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen stačilo k zisku koruny již jednu soutěž před koncem sezony. Tým BP-Ford má náskok 21 bodů, přičemž maximální možný bodový zisk ve Walesu bude 18 bodů.

Debutující Irská rally připravila jezdcům podle očekávání velmi náročné podmínky. Na úzkých a uskákaných asfaltových silničkách se střídaly horizonty s klesáním a stoupáním a nabízely neopakovatelný charakter tratí. Déšť během prvních dvou etap znamenal další ztížení podmínek. Projíždějící vozy vytahovaly na asfalt mazlavé bláto a jízda se dala přirovnat pouze tanci na namrzlém povrchu.

Soutěž se jela na území Irské republiky a Severního Irska. Posádky musely hned několikrát překonat hranice mezi oběma zeměmi. Závěr soutěže obstarala rychlostní zkouška, vedoucí po pobřeží Donegal Bay, která se stala vděčným objektem záběrů fotografů a televizních kamer. Irskou rally tvořilo 20 rychlostních zkoušek o celkové délce 328,72 kilometrů.

Hlavním cílem posádky Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen byl zisk potřebných bodů, které by s předstihem korunovaly tým BP-Ford coby vítěze šampionátu značek. Stačila k tomu šestá příčka a nejméně tři body. Role Finů získala na důležitosti hlavně poté, co jejich krajané Marcus Grönholm a Timo Rautiainen během první etapy havarovali. Hirvonen se již v pátek usadil na čtvrté pozici a bezpečnou jízdou si spíše hlídal jezdce za sebou, než aby se snažil útočit na stupně vítězů.

„Byl to náročný víkend,“ říká. „Stále jsem myslel na to, že musím jet opatrně. Svoji práci jsem ale odvedl a je fantastické, že tým už může slavit svůj druhý titul. Jsem opravdu rád za všechny, zasloužili si to. Není jednoduché se koncentrovat, když nejedete na plný plyn, ale musel jsem to dokázat, protože o body jsem hodně stál. Mám z toho lepší pocit, než ze svého loňského prvního vítězství. Čekal jsem, že to bude těžká soutěž, protože tratě jsou tu velmi úzké a hrbolaté. Déšť celou situaci ještě zhoršil a bezpochyby to byla nejnáročnější asfaltová soutěž sezony,“ říká Hirvonen, který si zároveň již pojistil třetí místo v šampionátu jezdců.

Marcus Grönholm je nyní v tabulce druhý, šest bodů za Sebastienem Loebem. Domů do Finska se vrátil již včera ráno, aby mohl po páteční nehodě relaxovat. „Samozřejmě jsem stále zklamaný z toho, že jsem soutěž nedokončil, ale na druhou stranu jsem hrozně rád za Mikku a Jarma, kteří odvedli skvělou práci a zajistili pro tým potřebné body,“ říká devětatřicetiletý Fin.

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson mohl oslavovat zisk druhého titulu a řekl. „Být znovu vítězem je fantastický pocit. Zisku loňského titulu se sice nic nevyrovná, ale jeho obhájení jenom ukazuje, jak silní jako tým jsme. Že se nám to podařilo již jednu soutěž před koncem sezony je úžasné. Dokázali jsme to díky našim jezdcům a každému členovi týmu a také díky skvělé podpoře od Fordu. Mikko odvedl o tomto víkendu výbornou práci. Po odstoupení Marcuse plně pochopil svou roli a zvládl ji perfektně.“

Ředitel Ford TeamRS Jost Capito říká: „Když jsme loni vybojovali titul mistra světa, bylo nám jasné, že musíme ještě zvýšit své úsilí, pokud ho chceme v roce 2007 obhájit. Úřadující šampión je vždy na mušce všech ostatních soupeřů a staré rčení říká, že je mnohem těžší titul obhájit, než ho poprvé získat. Jsem velmi hrdý na to, že se nám to podařilo a že vidím, jak sebevědomý náš tým je. Chtěl bych poděkovat Marcusovi, Timovi, Mikkovi i Jarmovi za jejich výkony. Jejich zapálení a vášeň byly inspirací pro každého v týmu, aby ze sebe vydal to nejlepší a dopomohl Fordu k opětovnému získání koruny pro vítěze.“

Závěrečným podnikem šampionátu WRC 2007 bude šotolinová Britská rally ve Walesu. Její základnou bude ve dnech 29. listopadu až 2. prosince město Cardiff.

Martin Linhart
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist