www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2007

Tarabus a Trunkát v roce 2008 s vozem Fiat S2000

26. listopadu 2007 • 06:00

Jasných obrysů nabralo v posledních týdnech další směřování letošních vicemistrů ve skupině A, posádky AK Rallysportu Příluky Jaromíra Tarabuse a Daniela Trunkáta. Nechme se na úvod stručně vyjádřit Dana Trunkáta: „V roce 2008 absolvujeme celou sezónu MMČR s výjimkou Rallye Šumava s vozem Fiat Grande Punto S2000. Rozhodli jsme se využívat služeb JM Engineering rally sport týmu.“

Při vyslovení těchto slov každý, kdo se zajímá o automobilové soutěže, jistě náležitě zpozorněl – vždyť systematické nasazení vozu kategorie S 2000 bylo v českém rallyovém mistrovství doposud věcí nevídanou! V rámci regionálních šampionátů je v současnosti tato specifikace vozu technickým vrcholem a na rozdíl od rozšířených produkčních vozů se jedná o čistokrevné závodní auto. Pro úplnost uveďme základní technická data vozu Fiat Grande Punto S 2000: atmosférický motor o objemu 2000 ccm, maximální výkon 195 kW, točivý moment 250 Nm, řazení šestistupňovou sekvenční převodovkou a především poháněná všechna čtyři kola. Hmotnost činí 1100 kg. Zásadním handicapem oproti produkčním vozům je absence turba a tedy zhruba o polovinu nižší točivý moment motoru. Naopak výhodou oproti produkčním vozům je ryze závodní podvozek a o více než 200 kg nižší hmotnost.

Tým JM Engineering rally sport, s jehož vozem bude posádka v nastávajícím roce startovat, není třeba žádnému příznivci rallye dlouze představovat a bez přehánění jej lze nazvat jedním z milníků novodobé historie české rallye. Pokud by měl někdo zájem podívat se na rozhovor s posádkou a krátké video z jejího prvního testování vozu S2000, uvádíme odkaz na již dříve zveřejněný článek na www.rally2.com.

Co se týče záměrů posádky pro příští sezónu, k tomu spolujezdec posádky konstatuje: „Cílem pro letošní sezónu je získání co nejvíce zkušeností s tímto vozem a pokračování oblíbených soubojů s Pepou Petákem.“ Tím naráží na skutečnost, že jejich letošní největší soupeři Josef Peták s Alenou Benešovou, se kterými se po celou uplynulou sezónu prali o zlomky sekund s vozy S1600, již také ohlásili pro příští rok starty s vozem S2000.

Vůz by měl mít po celou sezónu jednotný design, jenž vzejde z kultovního desingového studia B2, které má již na svědomí mnoho zajímavých výtvarných počinů nejen v oblasti motoristického sportu. Takže sportovně založeným divákům by měla příští rok doufejme lahodit Mirova tradičně precizní jízda, technicky založeným fanouškům v naší republice doposud unikátní vůz S2000, a všem ostatním i zajímavý vzhled vozu. Fanoušci naší „T+T“ posádky by se měli dočkat také mnoha příjemných překvapení, jako jsou například soutěže o svezení v závodním voze nebo o věcné ceny, nové webové stránky, aktuální zpravodajství ze závodů a rozhovory s posádkou o jejich průběhu, či dalších zajímavostí.

„Na závěr, ale rozhodně nikoliv v poslední řadě, bychom rádi poděkovali za dosavadní spolupráci Oldovi Hrabcovi a celém týmu SPARROW RACING, jehož služeb jsme v uplynulých letech využívali k naší plné spokojenosti,“ připomíná závěrem Daniel Trunkát.

Aleš Holakovský ; Rallysport Příluky
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist