www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2007

Pocta Colinovi: McRae Enduro jde do sériové výroby

27. listopadu 2007 • 05:00

Ani přes tragickou smrt duchovního otce Colina McRae se nezastavily vývojové práce na projektu soutěžního terénního vozu McRae Enduro. A co víc, nový speciál by se měl co nevidět začít malosériové vyrábět.

Někdejší mistr světa v rally Colin McRae se po ukončení své kariéry v rally začal věnovat novému koníčku – vymýšlení vlastních soutěžních vozů. První vlaštovkou byl prototyp soutěžního vozu pro rally, typ R4 s pohonem zadních kol. Colin se ale v posledních letech věnoval i dálkovým soutěžím, což byl hlavní impuls pro vznik dalšího – a poněkud reálnějšího – prototypu terénního speciálu McRae Enduro.

Po tragické smrti populárního jezdce pokračoval vývojový tým v práci na vylepšování a testování unikátního off-roadu, jenž byl veřejnosti poprvé představen zhruba v polovině roku 2007. A jeho snaha byla korunována úspěchem – podařilo se totiž najít investory, kteří jsou ochotní zainventovat do výroby sériové verze. Ta bude obsahovat standardně vybavený interiér, zásadně odlišný od toho v závodní verzi. Pod kapotou se má objevit jak benzínový, tak naftový motor, jejich výkon y se měl pohybovat okolo 350 koňských sil.

Investoři vidí coby hlavní odbytiště vozu, označovaného jako Super SUV, zejména oblasti s řídkou silniční sítí, jako je Blízký Východ nebo Rusko. Auto má mít ale dobré vlastnosti i na asfaltu. Samozřejmostí zůstává i další vývoj závodní verze pro soutěže cross-country. Ostatně už příští rok se pojede značkový pohár McRae Enduro Trofeo, který bude silně podporován pneumatikářskou společností Pirelli. Šestidílný seriál se má z poloviny konat v rámci světového poháru FIA, druhá trojice se uskuteční na podnicích série Baja.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist