www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2007

Wales: Druhou etapu ovládl Latvala

1. prosince 2007 • 22:00

O největší vzrušení se v jinak relativně nudné druhé etapě letošní Wales Rally GB postarali severští mladíci na vozech Ford Focus WRC. V tom příjemném slova smyslu se o ně postaral Jari-Matti Latvala, který dokázal vyhrát celkem šest z dnešních sedmi rychlostních testů, když na pomyslný nejvyšší stupínek nevystoupal pouze na superspeciálce v Cardiffu.

Naopak největší dramatický moment si na své konto připsal Andreas Mikkelsen. Mladý Nor na RZ 9 v rychlé pravé zatáčce narazil na velký balvan, který jeho Focus WRC 06 týmu Ramsport katapultoval mimo trať a po několika kotrmelcích skončil s utrženými předními koly.

Na předních pozicích jsme se jinak v průběhu dne oproti první etapě nedočkali žádných výraznějších změn. Mikko Hirvonen si v klidu hlídal svoji vedoucí pozici a duo Grönholm – Loeb udržoval status quo v podobě vyčkávací taktiky, která ovšem evidentně nebaví ani jednoho z aktérů hry o letošní světový titul.

Dani Sordó dnes dokázal stáhnout náskok čtvrtého Pettera Solberga na polovinu, takže se dá ještě zítra očekávat zajímavý souboj mezi touto dvojicí. Před jinak stále dobře jedoucího Matthewa Wilsona se dokázal dostat na šesté místo Chris Atkinson, ovšem mladý Brit za Australanem zaostává pouze o deset vteřin.

Osmý Manfred Stohl prakticky nemá s kým závodit, neboť před ním i za ním je minutová mezera a Rakušan tak může pouze čekat na případnou chybu některého z jezdců před ním a vyvarovat se své vlastní, aby se neopakovala situace z Irska.

Elitní desítku tak uzavírají Xavier Pons, který už byl dnes přeci jen více spokojen s nastavením své Imprezy WRC a mladý Mads Ostberg, který se dle očekávání dostal vpřed na úkor našeho Jana Kopeckého. Na dvanáctou pozici se postupně propracoval díky skvělým časům v úvodu zmiňovaný Latvala.

Konce etapy se nedočkal Conrad Rautenbach, který svou premiéru s Xsarou WRC ukončil nárazem do svahu na RZ 8, když po jednom rychlém nájezdu nedobrzdil do pravého odbočení. Ve stejném místě mohl hovořit o velkém štěstí Xavier Pons, který jen lehce pohmoždil bok svého vozu.

V klasifikaci PWRC si upevnil svoji pozici Guy Wilks, který bojuje také o body do britského šampionátu, stejně jako druhý Mark Higgins. Ten se ale ještě bude muset zítra obávat útoku třetího Juhy Hanninena. Smůlu měl do RZ 10 průběžně druhý muž v hodnocení produkčních vozů Gwyndaf Evans, který musel odstoupit pro poruchu převodovky svého Lanceru Evo 9. Cíl etapy nespatřili ani Steve Jones, Polák Kuzaj či Američan Pastrana.

Štěpán Vojtěch se musel na úvodním testu druhého dne opět potýkat s výměnou kola na RZ, která ho srazila na 15, příčku, ale pozdější potíže jeho soupeřů mu pomohly s postupem na 10. místo v PWRC. Ve včerejších solidních výkonech i dnes pokračoval Martin Prokop, který je po dnešku 23. absolutně.

Závěrečná etapa Wales Rally GB 2007 má na programu pouhé dva měřené úseky, které se pojedou opět dvakrát, tedy celkem 4 RZ v souhrnné délce 114.26 km. Jak Brechfa, tak i Trawscoed patří ke klasice soutěže a jsou pravděpodobně nejnáročnějšími zkouškami rally, takže posádky čeká další velmi náročný den. Úvodní test startuje zítra v 8:46 hod. našeho času, jméno vítěze rally a rovněž jméno mistra světa pro letošní rok bychom měli znát před třetí hodinou odpoledne.

Jan Vaškovič - AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
02.12.2007 13:58
Karbonyl - moderátor
Video nejen Mikkelsenovy rány:

odkaz na nakkitartsani.1g.fi
toplist