www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2007

Zemřela britská soutěžní legenda Tony Fall

3. prosince 2007 • 06:00

Richard Anthony Fall známější spíše pod familiérním křestním jménem Tony, jedna z největších legend britského soutěžního sportu v dobách, kdy své speciály proháněli po závodních tratích i Roger Clark či Tony Pond, zemřel o uplynulém víkendu ve věku sedmašedesáti let.

V šedesátých letech byl Fall továrním jezdcem stáje BMC, za kterou jezdil v legendárním knedlíku Mini; s ním dokázal vybojovat řadu cenných prvenství v britském šampionátu. Získal také jediné vítězství pro model Austin 1800 na soutěži mistrovství Evropy při Donau Rallye 1967. V dalších letech pak byl Fall továrním jezdcem Datsunu a Peugeotu.

Na světových soutěžích se soustředil hlavně na maratony a závody v Africe. Naopak kratší soutěže se mu příliš nedařily. Vždy bojoval o první příčku, ale měl problémy dojet až do cíle. Největšími úspěchy ze desíti startů ve světových soutěžích tak jsou páté místo na Rally Acropolis 1972 v BMW 2002 TI a čtvrtá příčka na Safari Rally 1973 s Datsunem 1800SS.

Do historie se zapsal také svým kuriózním vítězstvím na Rally Bandama 1972. Stal se totiž jediným účastníkem, který dojel až do cíle! Tento ročník Rally Bandama konaný na přelomu let 1972 a 1973 měl na programu několik neprůjezdných sekcí skrz džungli, všichni ostatní soupeři odstoupili. Kromě Falla, který se svým Peugeotem 504 pokračoval v soutěži a po zbývající jeden a půl dne mu pořadatelé nebyli schopni osvětlit, že soutěž byla zrušena. „Stal jsem se vítězem. To, že ostatní soupeři nedokázali tyto „jednoduché“ podmínky zvládnout, to není moje chyba,“ prohlašoval po svém vítězství Fall.

V sedmdesátých letech spojil Fall své jméno s automobilkou Opel. Výsledkově se mu však příliš nedařilo, opět měl problémy dojet až do cíle. V polovině sedmdesátých let mu došla trpělivost a od volantu se přesunul na manažerské křeslo, když se stal šéfem továrního týmu Opel. Za jeho dob prožila stáj své nejslavnější období v historii ověnčené speciály Opel Ascona a Manta. V roce 1982 pak dopomohl Fall Walteru Röhrlovi k druhému titulu mistra světa v jezdcích.

O uplynulém víkendu se Fall vydal do Afriky, kde sledoval legendární závod historických vozů s názvem Classic Safari Rally. Jeho život ukončila srdeční příhoda v noci ze soboty na neděli. Čest jeho památce.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist