www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2007

Novinky v pravidlech mistrovství světa

4. prosince 2007 • 07:00

Mezinárodní automobilová federace kromě snad už finálního kalendáře MS 2008 v posledních dnech zveřejnila i změny, které se promítnou do pravidel světového šampionátu a vejdou v platnost počínaje příští sezonou.

Patrně nejpodstatnější změnou bude rozšíření o další kategorii, ve které bude možné získat titul mistra světa - vedle jezdců a značek o něj budou nyní moci bodovat i spolujezdci. Po změně z roku 2004, kdy se na bocích soutěžních vozů začaly povinně objevovat pouze jména jezdců, nyní konečně FIA přináší i pozitivní změnu směrem k navigátorům.

Druhá změna se týká technických předpisů. Nově bude zavedena samostatná klasifikace vozů nové třídy R, která by měla v budoucnu nahradit současný poněkud chaotický systém skupin a tříd. Několik novinek přichází i v oblasti pneumatik - již poměrně dávno bylo oznámeno jméno nového výhradního dodavatele pneumatik pro MS, italské společnosti Pirelli.

Její technici budou moci kontrolovat stav pneumatik u jednotlivých aut přímo ve stanovištích STOP na konci rychlostní zkoušky. Na nejbližším zasedání Světové rady motoristického sportu se ještě navíc bude projednávat možnost, že by byl omezen počet gum, které budou moci týmy spotřebovat během testů.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist