www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2007

Rozhovor s mistrem PC WRC Toshihirem Araiem

6. prosince 2007 • 08:00

Mistrem světa v seriálu produkčních vozů PC WRC se letos podruhé v historii stal japonský pilot Toshihiro Arai, jenž je synonymem pro soutěžní vozy značky Subaru. V následujícím rozhovoru hodnotí uplynulou sezonu a odkrývá plány na nejbližší budoucnost.

Jak se cítíte coby dvojnásobny mistr PC WRC?

Jsem samozřejmě hodně šťastný, ale upřímně řečeno jsem neměl radost, když v Irsku odpadl Mark Higgins a ve Walesu Gabriel Pozzo, dva hlavní konkurenti v boji o titul. Ale už po Japonsku jsem cítil, že by to mohlo vyjít, byť jsme museli čekat, jak se povede soupeřům. To byl jeden z rozdílů oproti roku 2005, tehdy jsme titul vydřeli na posledním podniku sezony.

Bylo to letos celkově těžší než v roce 2005?

Mnohem těžší! Před dvěma lety jsem chtěl hlavně ukázat, že ještě mám rychlost a dokážu vyhrávat jednotlivé soutěže. Tehdy mi o titul až tak nešlo. Letos to bylo naopak – už při prvním podniku PC WRC ve Švédsku proti nám stálo tolik rychlých pilotů, že jsme se rozhodli změnit taktiku a soustředit se na celkový výsledek v sezoně. Ale i tak musím konstatovat, že se konkurence pořádně přiostřila. Jestliže dříve bylo zhruba pět pilotů, kteří mohli reálně pomýšlet na titul, letos jich bylo dvakrát tolik.

Jaká soutěž se vám letos nejvíce líbila?

Nový Zéland, kde jsme tvrdě válčili s Niallem McShea. Jak už jsem řekl, na letošních podnicích jsme jezdili hlavně kvůli bodům tak na 80-90%. Ale na Zélandu to bylo na 110%! To byla jediná letošní soutěž, kde jsme jeli na limitu.

Sezona skončila, jaký je váš nejbližší program?

Konečně se budu moci více věnovat své rodině, nicméně ještě chystáme s firmou STi akci pro sponzory a média. Také mě čekají testy nové Imprezy N14.

Co si myslíte o novém voze?

Třetí generace imprezy je velice dobrá, hlavně co se týče podvozku. Dostala nové zavěšení a vůz je mnohem stabilnější, zejména v rychlých partiích. Nový je také motor a vůbec všechno, toto auto vznikalo od nuly. Pro nás to také znamená, že se musíme intenzivněji věnovat testování, abychom odhalili a odstranili případné problémy.

Máte již vybranou šestici rally, které pojedete v dalším ročníku PC WRC? A objevíte se i v Asijsko-pacifickém poháru?

Jasný kalendář PC WRC ještě nemáme, ale určitě bychom chtěli začít ve Švédsku. Zimní podmínky budou dobré na seznámení se s novým vozem. Ohledně APRC to nevidím moc reálně, pokud se ale objeví sponzor, který by nás rád viděl v tomto seriálu, určitě se postavíme na start. Prioritou je ale mistrovství světa.

V minulosti jste se také několikrát objevil za volantem vozu kategorie WRC, máte ještě ambice si podobný start zopakovat?

Ano, to bych chtěl. Záleží na společnosti STi a mých sponzorech, kteří by tomu ale mohli být po zisku dalšího titulu v PC WRC nakloněni. V příštím roce bych chtěl jet s WRC určitě doma v Japonsku a možná na nějaké další soutěži. Ale zatím si musíme počkat, jak se situace bude vyvíjet.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist