www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2007

Bulharsko v MS - stane se bláznivý sen skutečností?

11. prosince 2007 • 08:00

Na konci minulého týdne se objevily předběžné kalendáře mistrovství světa v automobilových soutěžích na roky 2009 a 2010. Očekávané snížení počtu podniků, zavedení rotace a tudíž i omezení některých legendárních soutěží nebylo až takovým překvapením, jako zařazení některých nových soutěží. Tím největším překvapením je určitě přítomnost Rally Bulgaria.

Zatímco téměř legendární soutěže jako Rally Acropolis, Wales Rally GB, Neste Oil Rally Finland či třeba Rally d'Italia Sardegna v kalendáři pro sezónu 2010 nenajdeme, můžeme zde shlédnout několik exotických soutěží, nad jejichž zařazením se člověk jen podivuje.

Pokud pomineme soutěž v Jordánsku, která si odbude světovou premiéru již letos, mnohem větším překvapením je zařazení Rally Indonesia, která se v MS jela naposledy v letech 1996 a 1997. Naopak přítomnost Rally Russia až takovou novinkou není, v kuloárech se o tom hovořilo již delší dobu. Rusko je svou velikostí významný trh, o který mají automobilky enormní zájem. Co na tom, že organizátoři mají s pořádáním podobné akce pramalé zkušenosti a jejich letošní premiéra v IRC skončila téměř fiaskem...

Dalším velkým překvapením je zařazení Rally Bulgaria. Ta patřila již v osmdesátých letech k výstavním síním motoristického sportu v komunistických zemích, dlouhou dobu si držela nejvyšší koeficient v rámci mistrovství Evropy a na jejich rychlostních zkouškách se proháněla celá evropská špička.

Ilja Čubrikov, Stojan Kolev, Radko Petkov, Georgi Petrov, Bončo Dunev či v posledních letech Krum Donchev, Jasen Popov nebo Dimitar Iliev. Tato slavná jména dalo Bulharsko soutěžnímu světu. Ti všichni snili o tom, že se postaví na Rally Bulgaria zařazené do mistrovství světa. Počítali však s tím, že se jedná o nerealizovatelný sen...

Již počátkem devadesátých let se vedení bulharské federace v čele s Georgi Yanakievem snažilo o získání statutu mistrovství světa. Při Rally Albena se střídaly největší pohlaváři FIA v čele s Maxem Mosleym či Shektarem Mehtou, svět však zůstal Bulharsku zapovězen.

V poslední době se Yanakiev pokusil tuto myšlenku obnovit. V roce 2009 bude Rally Bulgaria slavit čtyřicáté výročí od svého prvního ročníku a nejlepším dárkem k oslavě by byl právě statut mistrovství světa. Bláznivá to myšlenka. Když však máte dostatek vhodných kontaktů i finančních prostředků, tak jde všechno...

Zařazení Rally Bulgaria do kalendáře mistrovství světa kalí pouze fakt, že by se tak mělo stát až v roce 2010, tedy rok po jubilejním ročníku. Navíc se jedná pouze o předběžný kalendář, její zařazení není rozhodně stoprocentní. Soutěž se teprve příští rok pojede poprvé jako kandidátský podnik mistrovství světa a zástupci FIA budou pečlivě dbát na to, zda si soutěž svět zaslouží.

Nad schopností místních organizátorů zvládnout tak náročnou akci pochybují i bulharští fanoušci a odborníci. S infrastrukturou by nemusel být problém, řada projektů vznikla již v souvislosti s kandidaturou Sofie na zimní olympijské hry, řada letovisek v pohoří Rila nebo na Slunečném pobřeží u Černého moře navíc díky dotacím z Evropské unie pomalu vzkvétá.

Také traťově by to nemuselo být úplně nejhorší. Je pravda, že rychlostní zkoušky současné Rally Bulgaria v okolí Borovce svou kvalitou mistrovství světa neodpovídají, ty kolem Slivenu už jsou mnohem zajímavější. Bude zajímavé, kterou variantou se pořadatelé vydají. Téměř jisté je, že se bude jednat o asfaltový podnik, v současnosti totiž dostatečný počet šotolinových rychlostních zkoušek není.

Teprve v následujících měsících a letech uvidíme, zda se bulharským organizátorům podaří splnit si svůj sen o mistrovství světa. Jediným oficiálním faktem je zpráva ze zasedání FIA, sami zástupci bulharské federace dosud nevypustili jedinou informaci. První serióznější údaje bychom mohli dostat k dispozici již v nejbližších dnech, kdy se u příležitosti vyhlášení mistrů očekává oficiální tisková konference.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist